☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

gotpapersMiután kicsit uborkaszezon van és a TRSAC orgák még nem jutottak el a rilízek feltöltéséig (meg mert most jutott eszembe), gondoltam célszerű lenne szót ejteni egy olyan projektről, ami a nemzetközi scenen már régóta ismert, sikeres, és az itteni régi motorosok fantáziáját is megmozgathatja.

A Got Papers? projektet idén áprilisban indította útjára Dipswitch / Black Maiden, aki jelenleg főállásban a zürichi egyetem munkatársa, ahol is – mily meglepő – a számítógépes kultúra területén végez kutatást. Projektjének lényege a scene 30 évnyi történelmének tényleges ereklyéit learchiválni, ami alatt alapvetően minden olyan dolgot kell érteni, ami nem digitális, hanem fizikai formában volt fellelhető: csapatok által kiadott újságok, magazinok, lemezzacsik, boritékok, szavazólapok, szórólapok, hirdetések – bármi amit 20-30 éve még csak papír formájában lehetett elérni, de az oldalon meg vannak említve a matricák vagy partypólók is. Ezeket a papírokat postán eljuttatva az egyetem munkatársai nagy felbontásban beszkennelik, így digitálisan is megőrzésre kerülhet a scene-történelem egy részeként, mielőtt otthon elkallódik.

headeranon-620x177

A fél év alatt amíg a projekt futott, már most nagyon kemény dolgokat lehet a weboldalon találni, pl. eredeti ’87-es Fairlight és Antitrax matricák, TG’94 prospektusok, furcsa ukrán swap-levelezések, vagy ez a németnek tűnő lemeztok ami profi nyomdamunkának tűnik, mégis alapvetően egy crackercsapatot reklámoz. Ez persze minden bizonnyal csak a kezdet, ki tudja mi minden merészséget fognak még találni a padláson az emberek.

Persze egy ilyen cikket nem lehet megírni anélkül, hogy ne legyen része a felhívás is: eddig viszonylag kevés magyar vonatkozású dolgot láthattunk a leltárban, így szeretnék megkérni mindenkit, hogy akinél valami esély van arra, hogy valahol a sufniban van régi partyflyer, vagy jegy, vagy bármi hasonló érdekesség (Commie Inside?), kutasson utána, és vegye fel a kapcsolatot a srácokkal mielőtt a következő lomtalanításkor laza mozdulattal kivágja anyu a szemétbe – qbpartyn + Functionön igyekeztem én is szétszórni hozzá nehány szórólapot, hátha a megfelelő kezekbe kerül

maximum_pleasure_party_1991_invitation_p1

Categories: Ajánló, Retro | Tags: , ,

4 Responses so far.

  1. avatar pasy says:

    remek kezdeményezés – annak ellenére hogy digitális kultúráról van szó – tehát a papír alapú “vackok” hátrányt élveznek.

    ha megtalálom belépőgyűjteményem beküldöm sofort.

  2. avatar pohar says:

    Egyszer már beküldtem ide scene.hu-ra a nagytétényi amiga klub plakátját, de senki sem akarta megkapni. Nem tudom, hogy mikor kerül elő újra…

  3. avatar pohar says:

    Helyesbítés:
    Most látom, hogy adsr kolléga lecsapott rá:
    http://www.scene.hu/2012/11/22/amigasok-figyelem/
    Ha jól emlékszem, akkor nem adtam neki oda.

  4. avatar LeeroySD says:

    ’99 óta gyűjtöm a kitűzős belépőket. Valahogy sejtettem, hogy egyszer lesz jelentősége. :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára