☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

David Haynie

Posted by qq on 2013-06-20, 11:47

Dave Haynie interview post előtt szeretném tisztázni, ki is ez a Dave Haynie egyáltalán:

David Bruce Haynie (* 1961.05.23 Summit, New Jersey) volt a C128, Amiga 4000 és Amiga 1200 egyik fő fejlesztöje és ma is aktív az Amiga Community-ben. Igazán ismertté a
“The Deathbed Vigil” c. dokumentumfilmjével vált, a csődbement Commodore utolsó napjaiban.

Dave Haynie

Dave Haynie

Miután a Carnegie Mellon egyetemen befejezte Elektrotechnikai és matematikai tanulmányait, 1983-ban Bil Herd vezetése alatt a Commodore-nál kezdett dolgozni és az otthoni számítógépek TED-sorozatának (C-264-es sorozat, pl. Plus/4, C16) befejezésén dolgozott. Miután a Commodore megvette az Amigát, Haynie főleg az Amiga 2000 fejlesztéséért volt felelős. Bob Wellanddal együtt dolgoztak az A2620 és A2630-as CPU modulokon, melyek 1989-ben az Amiga 2500/20 és Amiga 2500/30 -as gépekben kerültek piacra.
1989-ben kezdte el a Zorro-III busztervek és az Amiga 3000 fejlesztését Greg Berlinnel, Hedley Davissel, Jeff Boyerrel és Scott Hooddal.
Az Amiga 3000 elkészítése után Dave Haynie Bob Raible-vel együtt az AA-renszerért (Codename Pandora) volt felelős, ez volt az első Amiga 24-bit színtechnológiával. Az AA-rendszerből születtek az Amiga 3000+ protoípusok, melyek végül Amiga 4000-ként és Amiga 1200-ként kerültek piacra.
Végül egy rendszeren dolgozott az Advanced Amiga Architecture Chipset-hez (AAA 64-Bites grafikával). Még készített egy új rendszertervet, az Acutiator Project-et, de a Commodore 1993 végén a pénzügyi nehézségek miatt majdnem minden projektet leállított.
Dave haynie 1994 júniusában hagyta ott a Commodore-t, egy hónappal a cég csődbemenetele után. Nemsokkal ezután kiadott egy dokumentumfilmet az utolsó napokról a Commodore-nál,

“The Deathbed Vigil and other tales of digital angst” (A halottiágyas virrasztás és egyéb mesék a digitális szorongásról) címmel:

A Commodore után Haynie a Scala Inc.-nél dolgozott, majd 1995-ben Andy Finkellel együtt az Amiga Technologies-nál (ez volt a cég, mely az Escom által felvásárolt Commodore-maradványokból jött létre) Haynie és Finkel egy új generációs PowerPC alapú Amiga platformot készítettek, és az AmigaOS egy új verzióját. Azonban az Escom pénzügyi problémái miatt ezek a fejlesztések rövid idő után megszakadtak.
1996-ban Dave Haynie egykori Amiga Technologies kollégáival egy Start-Up céget alapítottak PIOS Computer néven, melyet később Metaboxra neveztek át. A cég bukása után 2001/2002-ben Andy Finkellel és két egykori Commodore kollégával, Robert Russellel és Neil Harrissal összefogva megalapították a Fortele Inc.-t, egy otthoni hálózatokra specializált céget, azonban ez a cég sem tudott megmaradni a piacon. Haynie most a Nomaido Inc.-nél dolgozik robot projekteken. Emellett saját Multimedia-Consulting cégét, a Frog Pond Media-t működteti, hogy kielégítse érdeklődését a digitális videó- és audiotechnoogiák iránt.

forrás: Wikipedia

Dave Haynie Interview 2001

folyt köv…

Categories: Háttér, Retro | Tags: ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára