☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

A Komáromi Napok keretein belül kerül megrendezésre a II. Retró Számítógép Kiállítás. Tavaly óriási érdeklődés kísérte végig ezt az eseményt. Ebből kiindulva egy percig sem volt kérdés, hogy idén is lesz-e, vagy sem.

retro szamitogep kiallitas 2013

Valószínűleg többen is azt a kérdést fogalmazzák meg a fejükben, hogy miben is lesz más, vagy esetleg több a tavalyinál? Nos, elsősorban az április 26-án 16:00-kor kezdődő megnyitón tiszteletét teszi Rekop György humorista a Dumaszínháztól, csak hogy biztosan nagy hahotázás közepette fussunk neki a dolognak. Nem maradhat el a szokásos eszem-iszom sem. Ahogy tavaly, idén is igyekezni fogjuk gasztronómiailag is felidézni a (főleg) 80-as évek hangulatát, melyet korhű háttérzene kísér. A kivetítőkön pedig az akkori játékokból toljuk majd a klippeket.

Jó hír, hogy az elmúlt évhez képest nagyjából kétszer annyi gép kerül kiállításra, és bizony nemzetközi beütése is lesz a dolognak, mert magyarországi gyűjtő barátaim is bedobnak a közösbe pár igazán nagy ritkaságot. Néhányan közülük személyesen is megjelennek, szóval lehet készülni a kérdésekkel feléjük.

Természetesen most is lesz rengeteg verseny, értékes ajándékokkal. Őszintén reménykedem abban, hogy ezekre többen jelentkeznek majd mint az első kiállításon. Ismét toljuk majd a Pongot, de lesz DukeNukem 3D is többek között.

Idén sem maradhat el az ősrégi telefonok kiállítása sem, ezeken majd most is el lehet nosztalgiázni. Tavaly mindig megmosolyogtatott, amikor az emberek a telefonokat bámulva felkiáltottak, hogy “Ilyenem volt nekem is!”.

Újdonságnak számít, hogy beizzítok egy lemezjátszót is, és régi sercegő, ropogó, igazi odab*szós hangulatú muzsikát keverünk majd nektek. Esetleg hozhattok is csereberére, ahogyan a padlásról, pincéből előkerülő 20-30 éves gépeiteket is szívesen látjuk. Még az is előfordulhat, hogy egy-egy szép példányért cserébe pénzt vihet haza a kedves érdeklődő. Itt viszont előre leszögezném, hogy mielőtt útnak indul vele bárki is, először hívjon fel (0904 588 199), nehogy feleslegesen cipekedjen.

Végül, de nem utolsó sorban meg szeretném még említeni, hogy ismét kihelyezünk a bejárat elé egy dobozt, melybe bátran dobálhatjátok az aprót, ugyanis ahogy tavaly, idén is oda jutattjuk el az összegyűjtött pénzt, ahova az a legjobban kell. A rendezvény természetesen INGYENES, szóval csak rajtatok múlik, hogy hozzájárultok-e egy nemes ügyhöz, vagy sem. Akár 5 centet is bedobhattok, mert a nullánál bármi jobb.

Minden információt, újdonságot megtalálhattok a rendezvény fészbukos oldalán. Érdemes lesz figyelemmel követni, mert például a versenyeket is itt hirdetjük majd ki.

Stay tuned!

Éljen a RETRÓ! :)

Categories: Retro | Tags

9 Responses so far.

  1. avatar dolf says:

    amigaaaaaaaaaa! nem?? de!

  2. avatar Charlie says:

    Pasyval tegnap rajtaütésszerűen felkerestük a rendezvényt, miután Esztergomban tartózkodván ránk jött, hogy nohát, van ilyen ma és Komárom nincs is messze! A retrót súlyosbítottuk azzal, hogy a 29 éves Skoda 105S típusú gépjárművemmel kerestük fel a tetthelyet. Értékelés!

    Pro:
    – központi helyen volt, viszonylag könnyen megtaláltuk
    – sok olyan gép volt kint, amivel Magyarországon nem találkozhattok, Didaktikok, Tesla-k, stb… Ezeknek tényleg nagyon örültem, mert idehaza még hírmondó sem nagyon van belőlük. Főleg, mert voltak magyar gépek is, pl. egy TVC-t biztos, és talán egy Primo-t is láttam.
    – jó volt a retro telefonos kiállítás rész is
    – nagyon ütött a retro büfé rész, Kofolával, Chrumky-val és a többi itthon nem ismert, retro jellegű helyi nevezetességgel. (Kevésbé bátraknak volt zsíroskenyér is.) Ráadásul a büfé is ingyen volt!
    – voltak PC-k is, ahol Doomozni és Monkey Islandozni lehetett. A hazai retro találkozóknak érdemtelenül elhanyagolt része a korabeli PC-s cuccok, nagyon jó, hogy volt!… (Igen, ezt én írtam le.)
    – az Asteroids-szerű arcade gép atom jó volt, az első Asteroids szerű játék, amivel el bírtam játszani anélkül, hogy püffedtre idegesítettem volna magam, ráadásul 2 playeres volt!
    – a kiállításra vigyázó srác aki ott volt, nagyon segítőkész és jó fej volt, jól eldumáltunk.

    Kontra:
    – Kicsi volt, bár a kicsi helyre viszonylag sok gépet zsúfoltak be, de sajnos abból is csak a legpopulárisabbak (C64, Spektrum, Amiga, 1-2 konzol, PC-k) működött. Ezért sajnos nem biztos, hogy megéri 80-90km-t autózni pl. Budapestről. Főleg, akit az egyedibb dolgok érdekelnének, hiszen aki retro körökben mozog, annak azért nem újdonság egy működő C64.
    – A C64 és a Spektrum megjelenítőjének minősége kb. kritikán aluli volt…
    – A gépek talán helyhiány, talán egyebek miatt, de eléggé egymás-hegyén hátán voltak, kár, mert így az amúgy önálló kiállítási kategóriát képező dobozok nagy része sajnos a gépek alatt volt csak látható…
    – Sajnos azt kell mondanom, a kiállított tárgyak egy jelentős részére ráfért volna egy igen alapos takarítás, 1-2 gép kimondottan koszos volt. Voltak persze kivételek is, az Amigák pl. példás állapotban voltak, de egy nedves eldobható törlőrongy csomag nem kerül vagyonokba, és letörölni is kb 1-2 perc egy-egy gépet…
    – Az egész egy eléggé lepukkant földszinti termecskében kapott helyet. Ennek nyilván oka, hogy ezt lehetett megszerezni olyan helyen, ami közel volt a belvároshoz, és viszonylag jelentős túristaforgalom is van az ajtő előtt. Végülis felfogható a helyszín is retrónak… :) De én végig azt éreztem, hogy ennél színvonalasabb helyen is lehetne az egész.

    Összeségében jó volt, hogy lementünk, örülünk, hogy van ilyen, nagyon ígéretes rendezvény, az apróságokra való minimális odafigyeléssel, mert sok egyedi dolgot lehet látni és tele van jó ötletekkel. (A retro büfét nem tudom eléggé hangsúlyozni mekkora jó volt.) Talán 1-2 éven belül igazán kinövi magát, addig is aki arra jár, mindenképpen megéri bemenni! Elsejéig még látogatható!

    És vigyetek valamennyit a becsületkasszába, mi a német és egyéb partykról maradt aprópénzt (eurocentek) dobáltuk be, amire én rásegítettem egy kis forinttal is, lévén felzabáltam a fele büfét… :D

    Pasy csinált pár képet is, hamarosan felrakjuk.

  3. avatar Charlie says:

    “az apróságokra való minimális odafigyeléssel” + mág jobb lehetne

  4. avatar Charlie says:

    Ja igen, azt el is felejtettem mint pozitívum, hogy a 80-as évek zenéi mentek közben, valódi régi “bakelit” LP-kről, ráadásul a hangerőt is megfelelően lőtték be, nem üvöltött, csak megadta a hangulatot. Ez is remek ötlet volt.

  5. avatar Spenot says:

    Jut eszembe, a tavalyi kiállításon elkövetett képeket még mindig nem raktam fel sehova, na majd erőt veszek magamon…

    (Ratmannal jártunk ott, retro Citroën BX-szel :)

  6. avatar Charlie says:

    Az ígért képek erre. Az elmaradhatatlan “írjunk demoeffektet 3 perc alatt a kiállított gépre” eredménye erre. :) Igen, béna vagyok C64 kódernek (is).

  7. avatar zoom says:

    Namost… mondjam hogy a demoeffekt videón a futtatás után úgy néz ki alul mintha… áh inkább nem mondom :D

  8. avatar dolf says:

    1) mobilnych telefónov hoz lehet majd rakni a ájfón 1,2,3,4,… -t
    2) legalább a amigaaaaaaaaaaaaaaa-k tixták ez magába 2 pont.. =)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára