☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

1 játék / hónap 2013-ban!

Posted by rawbits on 2012-12-26, 13:31

One Game A MonthÚjra a játékfejlesztés világába invitállak bennetek egy újabb érdekes koncepció apropójából. @McFunkypants ismét az ötlet kitalálója, mint ahogy a múlt havi NES témájú adománygyűjtéssel kombinált miniLD-nek – amin egyébként 77 játék készült és 3100$ gyűlt össze. Emberünk újévi fogadalma az volt, hogy minden hónapban készít egy játékot. Ezt sikeresen teljesítette is és most mindenkit szeretettel invitál, hogy tartson vele jövőre egy hasonló mókára.

Az akció One Game A Month fedőnév alatt fut és – e cikk írásáig – 1278 feliratkozott fejlesztőt számlál. Hogy egy kicsit izgalmasabb legyen, sikerült némi őrült ötlettel megcsavarni a dolgot. Nevezetesen RPG elemekkel próbál nem csak arra sarkallni, hogy elkészüljenek a játékok, hanem az indie közösség összetartására is. A játékok beküldéséért XP-t kapsz – egymás utáni hónapokban extra XP is jár, de azért is ha játszol a beküldött játékokkal, segítesz kijavítani egy bug-ot, vagy akár csak részt veszel egy game jam-en. Az elért XP-kel természetesen teljesítményeket kapsz.

Miért jó ez neked?
Először is ha csak elkészíted a játékokat, már rengeteg tapasztalatot szerzel. Itt nem hajt senki, ez nem egy game jam ahol nem árt biztosra menni – bár a game jam-eken készült játékok is be számítanak a havi 1-be. Nyugodtan kipróbálhatsz új dolgokat. Van egy egész hónapod megoldani a felmerülő problémákat. Találj ki valamit, pl. most megtanulok Androidra játékot írni és a következő hetekben próbálj ki különböző dolgokat pl. azokat a beviteli eszközöket amik csak a telefonokon, vagy a tablet-eken található, majd végül kombináld össze a tapasztalatokat egy játékban. Sokat segít az is, hogy könnyen segítséget kérhetsz más fejlesztőktől is akiknek már van tapasztalata a kérdéses területen. Biztos vagyok benne, hogy szívesen segítenek ha csak annyival is, hogy mutatnak egy jó leírást a témában.
Ezzel pedig már át is léptünk a másik kiemelendő tényezőre, a közösségre. Sok embert meg ismerhetsz akiket hasonló  dolgok érdekelnek mint téged – ha jól sejtem a ez a demoscene-ben is egy elég vonzó tényező :) -,  és szívesen segítenek amiben csak tudnak. Nyugodtan kérhetsz segítséget akár bug vadászatról, akár tesztelésről van szó. Nem beszélve arról, hogy előszeretettel osztanak meg egy-egy szórakoztató alkotást.

Ez most komoly?
De mennyire! Már van aki egy kicsit nehezített is a feladaton. @iandioch  egy blogbejegyzésben taglalja a tervet.

“12 games, in 12 different genres, in 12 different art styles, using at least 6 different languages or tools, all in the Irish language. 3 must be for mobile, and one must be for sale. All finished by done by the 31st December, 2013.” – @iandioch

Ha a játékod Java-ban vagy Processing-ben készíted, ajánlom a Static Void Games webhelyet, ahova ingyen feltöltheted játékod. Valamint Kevin – az oldal létrehozója – elindított egy olyan akciót, hogy minden hónapban választ egy témát, és amelyik játék a témában készült, az egy kis extra promóciót kap a nyitóoldalon. :)

Hogyan kell jelentkezni?
A hivatalos oldalon létrehozni egy regisztrációt – amit egyszerűbb Twitter-rel megtenni és még 100XP is jár érte :) . Ezután Januártól lehet küldözgetni a játékokat. Érdemes lehet feliratkozni a @OneGameAMonth Twitter bot-ra is, mert azon keresztül történnek a bejelentések, valamint re-tweet-eli a neki küldött és az idevonatkozó hashtag-gel ellátott tweet-eket. A használható hashtag-ek #onegameamonth, vagy röviden #1GAM.

“Kinek van erre ideje?”
Ez egy igen fájó válasz volt nekem amikor a Facebook-on működő Játékfejlesztés oldalon rákérdeztem, hogy kit érdekel egy akkor futó game jam. Válaszként megemlíteném, hogy csak ebben az évben 4650 játék készült csak a Ludum Dare-eken. Illetve ajánlom mindenki figyelmébe ezt a kis statisztikát a különböző handheld-re, konzolra és számítógépekre kiadott játékok össz darabszámának és a Ludum Dare-eken készült  játékok darabszámainak összehasonlításával. Nem lövöm le, hogy ki vezet. :P

BTW Ludum Dare. Ugyan a hétvégén beteg voltam, de hétfőn egy nagy lendülettel azért csak összehoztam valamit a jam-re. LD legközelebb Áprilisban, a következő a világ legnagyobb game jam-ének tartott – főleg miután idén bekerültek a Guinnes World Record-ok közé – a Global Game Jam.

De témára visszatérve. Sok sikert mindenkinek aki megpróbálja, biztos vagyok benne, hogy a móka mellett sok hasznos tapasztalatot és ismeretséget is sikerül szerezni. Sikerekben gazdag 2013-at kívánok! :)

Linkek:

4 Responses so far.

  1. avatar Spenot says:

    És ha valaki unatkozik szilveszterkor, annak ott a New Year Game Jam

  2. avatar RawBits says:

    Yep, @F0lis úgy érzi neki nincs más dolga szilveszterkor – meg amúgy is gamejam addict – úgyhogy összedobott egy kis új évi jam-et. Dec 31 éjfélkor startol és 1 teljes napig tart. Biztosan nagyon jó érzés az évet úgy kezdeni, hogy már az első nap írtál egy játékot. :) Ráadásul ugye ez is beszámít a havi 1-be!

  3. avatar Spenot says:

    Nemnemnem, ez is 48 órás! “you can start when the calendar changes to Dec. 31 and you are allowed to work until the calendar hits Jan. 2”, mindez mindenkinek a saját időzónája szerint.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára