☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Arles, megyünk jövőre is!

Posted by modoc on 2009-10-23, 07:22

pasy.jpg

Interjú Pasy-val, aki a magyar szervezőcsapat élén minden nehézség ellenére tökéletesen levezényelte a Main party-t. Hajtás után betekintést nyerhetünk a szervezés kulisszatitkaiba, és példát láthatunk arra, hogy a problémákat lehet kihívásként is értékelni.

vagas.png
– Idén rendezték meg a negyedik Main party-t. A korábbi években a helyszín Marseilles volt. Mi az oka, hogy idén először Arles látta vendégül a Main-t?

– A marseilles-i önkormányzat nem támogatta tovább a rendezvényt. A Provence-Alpes-Côte d’Azur régió és Arles város viszont tárt karokkal fogadott minket.

– Arles hogyan került kapcsolatba a demoscene-nel?

– A La Cybernostra Association két dolgozója, Christian és a Brigitte feladata, hogy a Main rendezvényeket szervezzék. Egy évben több ilyen számítógéphez kapcsolódó megmozdulás is van, de csak ez az egy, ami a demoscene-nel foglalkozik. Ők ketten keresték meg Arles város önkormányzatát az ötlettel, és pozitív reakciót kaptak.

– Ők szervezték Marseilles-ben is a Main party-kat?

– Igen.

– A party egy óriási csarnokban volt, amely teteje kivetítőként funkcionált. Mit lehet tudni erről az épületről?

– A Grande Halle 70 millió Euróból lett fejújítva, 2008 szeptemberében adták át. Azóta abban a csarnokban nem volt rendezvény. Arles kulturális város, úgy gondolták, hasznát fogják venni egy óriás kivetítőnek. Ez volt az első éles tesztje az épületnek, amikor minden felszerelés, köztük a kivetítő is használatba került. A mosdókkal adódott némi probléma, azokat jövőre átépítik.

– Korábban nem vettél részt Main party szervezésében. Hogyan vetődött fel az ötlet, hogy te is bekapcsolódj mint szervező?

– A party főszervezői Markust (H2o-t) kérték fel a design elkészítésére, aki korábban csak vendégként vett részt a Mainen. Ő először a compók levezénylését bízta rám, később megkérdezte, hogy segítek-e a teljes szervezésben. Közösen döntöttünk úgy, hogy Magyarországról viszek csapatot magammal a hálózat kiépítésére, és a compók levezénylésére.

– Mik voltak pontosan a te feladataid?

– Minden, ami a compókkal kapcsolatos. Begyűjtöttem és megszerveztem az entry-ket, majd feltöltöttem őket a Partymeisterbe. A grafikán, a fotón és a zenén kívül mindent én előzsűriztem. A demók levetítése és a szavazás menedzselése is az én feladatom volt.

– Kik voltak a party fő támogatói?

– A legfőbb támogató Provence-Alpes-Côte d’Azur régió volt. Jelentős támogatónk volt Arles város önkormányzata is. A Video Event és a  La Compagnie féláron biztosította részünkre a videó- és a hangtechnikát. A party főszervezője és egyben támogatója a Cybernostra alapítvány volt. A konzolokat a Talismoontól, a játékszoftvereket pedig az Ubisofttól kaptuk. Támogatónk volt még az Adobe és a Wacom is.

– Milyen méretű szervezőgárda állt a party mögött?

– Az ígéretekhez képest feleakkora. A 6 fős magyar csapatomhoz kaptam egy franciát, öt ember volt az infopultban, és volt még egy biztonsági ember. Markus mint designer, és a Cybernostra alapítvány két dolgozója mint főszervező vett részt a party-n. Két fő végezte a fizikai munkát.

– A saját elképzeléseid szerint alakítottad a party forgatókönyvét?

– Lényegében igen. Egyszer támadt csak nézeteltérés a franciák elképzelésével. Én azt javasoltam, hogy délután 2 és 8 között ne vetítsünk, mert a napsütés elhalványítaná a kivetítőt. Ők viszont számítottak az egyetemisták megjelenésére, akik 2-től 6-ig értek rá, és ragaszkodtak hozzá, hogy a fotó és az animáció ebben az időszakban menjen le. Végül a bekövetkező csúszások miatt 8 előtt nem volt vetítés, ami nem is baj, tekintve, hogy az iskolások ígéretük ellenére nem jöttek el.

– Mely egyetemek diákjait vártátok?

– Arles-ban van  egy informatikai egyetem, egy fotós egyetem, meg egy animátorképző iskola.

– Miért nem jöttek el a diákok?

– Nem tudjuk.

– Entry-t kaptatok valamelyik helyről?

– Nem.

– Az ígéretek szerint úgy volt, hogy hoznak.

– Az animátorképző iskola egy képviselője jött el. Egy videót hozott, amit DVD-ről kellett volna levetítenünk, de nem volt olvasható a lemez. Az első 5 percet tudtuk lejátszani, aztán visszaküldtük, de nem tudtak új lemezt szerezni.

– A helyszínt leszámítva miben volt más az idei Main party?

– Több szponzor volt, így nagyobb költségvetéssel gazdálkodhattunk. A tavalyi évekhez képest több entry érkezett, és a látogatók száma is nagyobb volt a party-n.

– Mennyi látogatót vonzott a party?

– 150 scener, és 150 külsős látogató jött el.

– Gondolom rengeteg munkát jelentett a szervezés. Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek?

– Az első nehézségünk az volt, hogy a húsz beígért önkéntesből egy sem jött el, pedig ők segítettek volna bekábelezni a csarnokot, kirakni az asztalokat, stb. Mindössze négy ember jött el, de ők is csak akkor érkeztek, amikor már mindennel kész voltunk.

– A húsz fő minden munkáját a magyar csapat látta el?

– A helyszínen tanult meg a Remage és Pohar UTP kábelt gyártani, és végül ők húzták be a kábeleket az asztalokhoz. Markus, akinek a designnal meg a slide-okkal kelett volna foglalkozni, asztalokat pakolt a biztonsági emberrel. A magyarok kirakták a terítőket, bekötötték az áramot és a hálózatot.

– Milyen problémák adódtak még?

– A főszervezők ígértek 10 LCD monitort, ami helyett kaptunk 4 CRT-t. Az összes gép, amit kaptunk mind DVI-os volt, a monitorok meg mind VGA-k, nekünk pedig nem volt elég DVI-VGA átalakítónk. A videókeverő DVI-os bemenete nem működött, a projektorban is tönkrement egy 4000 Eurós alkatrész, amit csak másnapra sikerült kicserélni. A legnagyobb probléma a Macintosh-os hiba volt. A Hugescreen compo videóit iMAC-kel akartuk összevágni egy videóvá. Ki is próbáltuk nyáron, és működött. A party előtt egy héttel viszont megadta magát a MAC, újra kellett telepíteni. Ezt követően a 12 videóból egyet sem tudott beolvasni. Ezt a gondot is nekünk kellett megoldani. Menet közben kellett letölteni hozzá a programot, amivel meg tudtuk vágni PC-re. Nem volt egyszerű. Ez sem a mi dolgunk lett volna, és főként emiatt csúsztunk.

– Nem vette el a kedved ez a sok hiba, ami becsúszott?

– Nem, sőt! Ez a kihívás! :)

– Melyik release-t emelnéd ki a party-n látottak közül?

– Egyértelműen az Adinpsz demót! Több mint 10 perces és végig nagyon hangulatos. Második demós francia csapat, nagyon ügyesek. A Rudebox 4K is brutálisan jó volt. Egy hibája van, hogy torzít egy kicsit a hang, de azon már dolgoznak.

– Véleményed szerint meghozta a várt sikereket az idei Main party?

– A város elégedett volt. A főszervezők 100 scenerrel számoltak, annál több lett, úgyhogy ők is elégedettek voltak. Összejött a terv.

– Jövőre vállalod?

– Két éves szerződés van a régióval és a várossal, úgyhogy jövőre mindenképpen ott leszünk. Azután dönt majd a városvezetés a továbbiakról.

– Van valami, amit jövőre másképpen tennél?

– Nincs! Ha ugyanez a felállás, mint most, öttel több embert vinnék. Ez minden problémát megoldana.

– Jól érezted magad?

– Jól, csak egy valami bánt, hogy nem láttam a tengert, pedig voltam ott kétszer.

– Jövőre megnézed?

– Naná!

Categories: Interjú | Tags

10 Responses so far.

 1. avatar pasy says:

  [linkl]http://www.medianostra.net/ADA09/index.html[/link]

  csütörtöki viharban készült képek

 2. avatar blala says:

  hat ez igy viharban VEGTELENSZER MENOBB!!!

 3. avatar pasy says:

  autósmozi? :)

 4. avatar blala says:

  hat milyen kiraly mar hogy a pocsolyakban tukrozodik

 5. avatar Aries says:

  Azt hittem engem szólít meg a cím. :]

 6. avatar Oswald says:

  én a resource democompónál néztem furán :)

 7. avatar Charlie says:

  Demoshow, nem compó. És már jó sok éve van ilyen… :)

 8. avatar Oswald says:

  bocsi, igen show. emlékszem tavaly is furán néztem, most azért hamarabb feldolgoztam. :)

 9. avatar Bery says:

  Érdekes olvasni egy szervezés hátteréről. Pasy meg egy szenzációs figura. Végtelenül irigylem az optimista hozzáállását, talán a legpozitívabb aktív figura a demoscene-en.

  Az viszont kicsit fáj nekem, hogy tudom köröbbelül 50x nagyobb (ha jól emlékszem a számokra) költségvetésre tett szert ez a parti a támogatások révén, mint amennyiből egy hazai lezajlik. Pedig csak 6-7-szer vannak többen a franciák tőlünk :) Mármint nem az fáj, hogy nekik ennyire jó, hanem, hogy mi vagyunk szerény keretek között. És ehhez képest értékelni kell nagyon egy SceneCONt, Functiont vagy Árok partit!

 10. avatar pohar says:

  Jaja, Pasy for prezident :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára