☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Színes téma

Posted by blala on 2008-10-14, 09:13

colortheory.png Újonnan alakult csapatok (illetve zenekarok) életében meghatározó fordulópont a szerepek leosztása, legalább nagyjából: egyáltalán nem mindegy, ki kódól, ki modellez, ki dobol, hiszen számtalan példa van rá a világtörténelemben, hogy fordítva esetleg jobban sül el a dolog. Különösen kényes téma a színek (demószínek, ééérteeeed) kiválasztása; ehhez nyújt – közvetve – segítséget ez az egyszerű weboldal, amely egy 5-10 perc alatt végigvihető színlátás-tesztet tartalmaz. (A linkért köszönet Zoomnak!) Részletek a “tovább” gomb után.

Használata roppant egyszerű. Az újdonsült csapattagokkal kitöltetjük a tesztet, és akinek a legkevesebb pontja lesz, az választhatja ki a színeket a következő demóba! (régebb óta létező csapatoknál is alkalmazható a stratégia, sőt, lehet akár minden demó előtt “újraszámlálni” :). Amennyiben a teljesítményünk az elvárttól elmarad, érdemes lehet másik monitorral, sőt, akár másik operációs rendszerrel is kiprobálni a tesztet, hiszen ma már a color management alapvető fícsör, viszont ebben az esetben nem feltétlenül segít (a szerzőnek is sikerült másodjára tökéletesre felpontoznia magát ezzel a módszerrel, úgyhogy ezentúl teljes lelki nyugalommal fogja az RGB színsémát alkalmazni, ezzel mintegy elérve a zen állapotát… :).

Amennyiben a csapat összes tagja 99 pont fölé csúszik, a közjó érdekében mondjunk le a manuális színválasztásról. Szerencsére ekkor sem kell kardunkba dőlni: hála a modern technológiának és a színvak kóderek sokaságának, ma már létezik a feladatra sok kényelmes tool. Ezek használata általában nagyon egyszerű. Kiválasztunk egy színt, és a szoftver generál hozzá illőket (bevallottan ilyen segítséggel – lásd az alábbi első link – készült például a Micropolis című remek 4k intro).

Lássunk tehát néhány ilyen segédeszközt: ColorMatch 5K (nem elhanyagolható módon ez egy 5K weboldal kompóra készült, ami azóta valahogy eltűnt az internet süllyesztőjében); Color Blender; Color Scheme Generator 2; Color Toy 2.0 (flash).

Hasznos lehet még továbbá a wikipedia és egyéb weboldalak tanulmányozása, na meg a Google is a barátod. Oh, és van egy bónusz is.

Categories: Grafika | Tags

25 Responses so far.

 1. avatar abcug says:

  Hat megmondom oszinten, nagyfoku ketkedessel fogadom az eredmenyt, meg ugy altalaban a hiteleseggel is gondjaim vannak :) szoval az a 8 pont amit elertem azert eleg gyanus :)

  amugy ez csak annyit jelent, hogy nem nagyon szinvak az ember, a design, izles iranyaban semmilyen merhetosegi faktorral nem rendelkezik … maximum tokeletes hatasu codercolors lesz a produktum :)

 2. avatar zgl says:

  Én 4 pontot értem el, pedig bizonyítottan színtévesztő vagyok.

 3. avatar Travis says:

  Szerintem semmi baj azzal a teszttel. Elértem 120 pontot, ami megfelel a valóságnak.

 4. avatar Ger says:

  0 pont itt :) de csak emiatt nem lesz senki grafikus, legfeljebb jó képnézegető…

 5. avatar -SP- says:

  Nekem 22 pontom lett, no cheating :) Szerintem elég reális, a látásomat ismerve.

 6. avatar dose says:

  3 pont, de rosszabbra szamitottam :)

 7. eh? h van ez? :_D nem is ertem… :_/ negyzetek, huzogatom, tili toli… es? ah mind1… meg kulonben is ennyi szin? nem eleg a 16? :_D

 8. avatar Fiber says:

  abcugnak adok igazat, hibátlanra töltöttem ki, de mivel a színösszeállításaimat meglátván a legtöbb ember szívroham-közeli állapotokat produkál. Látom, látom, de nem érzem :)

 9. avatar Bery says:

  “Ez a weboldal átirányítási körbe került.”

 10. avatar pasy says:

  Your score: 161
  amit nem hiszek el mert színtévesztő vagyok

 11. avatar abcug says:

  pasy: mostmar ertem miert “bluescale”-es minden demotok, es miert nem hasznaltok texturakat :)))

 12. avatar pasy says:

  miért nem kérdezted? mondtam volna. a színtévesztő ember csak a kék színtartományt látja tökéletesen, a vöröst és a zöldet keveri – mint az közismert

 13. avatar Travis says:

  Többféle színtévesztés van. A vörös-zöld csak a leggyakoribb.

 14. avatar Spenot says:

  Szinteveszto-emulator \o/

  Web-, UI- es minden egyeb designereknek kotelezo.

 15. avatar Parrot says:

  Opla, kinek van kedve és ideje ennyi árnyalatot sorba rendezgetni? Arról nem is beszélve, hogy nem kalibrált monitoron… :-D

 16. avatar slyspy says:

  Spenot: na ezt mindig is akartam tudni.

 17. avatar abcug says:
  miért nem kérdezted? mondtam volna. a színtévesztő ember csak a kék színtartományt látja tökéletesen, a vöröst és a zöldet keveri – mint az közismert

  jolvanna, azt hittem ez ilyen rebelszes titkos alapszabaly, amit muszaly betartani, kulonben jonnek a pomogacsok es tisztaba tesznek :)

 18. avatar blala says:
  Your score: 161
  amit nem hiszek el mert színtévesztő vagyok

  akkor most mit nem hiszel el? A kevesebb pont a jobb (0 a tokeletes), mint ahogy az oda is van irva :)

 19. avatar Bery says:

  Mondjuk monitor minőség valóban beleszól. Pl. az én notebookom szebb sárgát mutat nekem mindig, mint amit viszontlátok más gépeken. Ennek ellenére 0-át értem el. Ez utoljára 7 éves koromban fordult elő, akkor az általános iskolai úszásoktatáskor kaptam nullást, bár nem a szemem miatt :)

 20. avatar Travis says:

  Bery: Pedig én azt hittem te egy második Johnny Weissmuller vagy.

 21. avatar Bery says:

  Travis, azóta akár a második bólyáig is be merek úszni, de inkább víz effektekben élem ki magam :)

 22. avatar iONic says:

  28 és csukva volt a szemem!

 23. avatar nagz says:

  “You have perfect color vision!
  A lower score is better, with ZERO being the perfect score. The bars above show the regions of the color spectrum where hue discrimination is low.”

  tehát 0 pont, max pontszám. kb 4 perc volt.
  istenvagyok :D

 24. avatar abcug says:

  az vagy :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára