☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Computer 95 – Amiga Messe

Posted by Unreal on 2007-03-29, 10:37
unl_cover_amigamesse.jpg
Az Amiga scene történetéhez szorosan hozzátartoznak a kiállítások. Így volt ez esetünkben is mikor nekiindultunk, hogy Németországban hogyan is fest egy ilyen, és milyen Amigás élet is van odaát? Hiszen sokat hallottunk már arról, hogy a németeknél erősen virágzik az AMIGA!
Ezért úgy gondoltam visszarepítelek benneteket az időben,meghozzá az 1995 ös Computer – Amiga Messe kiállításra. Hiszen ez a cikk már régesrégen érlelődött bennem, még az Amigás lemezújságosdi Poweres korszakábanHelyszín: Németország, Köln.
Amikor még az Amiga jelen volt…


c95_amigaconference_.jpgKölnbe egy kisbusszal érkeztünk, olyan szeptember környékén, akikre emlékszem és ott voltak: Csiga of Beast, Sky of Beast (Invictus), Kozák Tamás (Invictus, bár lehet ő csak második alkalommal 97 ben jött velünk), Tóth Levente (aki az Onescapee zenéjét írta, és az Insane játékban közreműködött), Poko (nem kell bemutatnom :), Fate of Faculty, meg 1, 2 Nyíregyházi arc volt még jelen. Már a cikk elején elnézést kérek ha nem vagyok mindig túl pontos, majd a dolgokban de így több, mint 10 év után nehéz visszaemlékezni, ám igyekszem hitelesen feleleveníteni néhány kommentárral a dolgokat. Már az első képeken látszik, hogy az Amiga konferencia is mekkora standot kapott, ahol meetingelhettek a megszállottak.
c95_amigaoberland_.jpg
Annyira erős volt az Amiga feeling, hogy az egész csarnokot átjárta. A PC-k nek érezhetően annyira nem volt terük, főleg külföldön, hogy a standok jó 2/3 -át az Amiga foglalta el. Ebből látszik hogy az Amiga Oberlandos stand előtt is csak a tátott szájjal áltunk. Háttal Csiga of Beast, c64es spreader áll, tőle jobbra a kép szélén éppen bebattyogva Sky of Beast (Ma Sky az Invictus Kft nél dolgozik mint kóder).
Az Amigas wall is a conferencia szoba egyik oldalát képezte, de bőven megért egy kattintást hogy megörökítsem. (lásd lent)

c95_draco_.jpgA Draco standján természetesen erőteljesen nyomták ezeket a Draco – Amigákat, ha jól tudom ezek OS szinten teljesen Amiga kompatibilis gépek voltak de custom chipek azok hiányoztak belőle. Tehát pl  AGA játékok és demók abszolút nem futottak ezeken a gépeken, nade ezek nem is erre voltak kitalálva. Hanem feliratozásra, erős számítás és gépigényes dolgokra.

Akkoriban volt pár haver akik (ki nem?) nagyon vágytak egy ilyen  masinára, ám az ára eléggé borsos volt, ha jól emlékszem tokkal, vonóval olyan 600.000 és 800.000 Ft -ot kóstáltak ezek az akkoriban vadállat gépek. Többségükön ImageFX futott, prezentálva a gépek sebességét, az effekteket, Blur, Emboss, stb., a gép természetesen realtime(!) képes volt megjeleníteni.

c95_firstppcprototype_.jpgAz  első PowerPC alapú kártyákat a Phase5 tól még vitrinben tekinthettük meg. Ámultunk és bámultunk, bár akkor én még nem nagyon értettem hogyan fog ez majd az majd az Amigával muködni, ha még program is alig van rá.. (akkor egy mandelbrot programon kívül más nem is volt) nem is nagyon lelkesedtem érte, és nem is láttam benne nagy jövőt.
Inkább egy 68060-as turbókártya lebegett a szemem előtt.

Az Infogrames hatalmas Tatuja is megért egy szép képet, elég jól nézett ki, igy ezt is lencsevégre fogtam. (lásd lent)

A Micronik standjánál meg sem lepődtünk a tömegen, hiszen ekkor jöttek divatba az Amigák toronyba építése, (főleg a grafikus kártyák későbbi elterjedése miatt) Fate of Faculty vett is egyet, mi meg jókat nevettünk rajta,  hogy, hogyan tudott egy műanyag szutyok toronyért kiadni 40e ft ot…

c95_micronik_.jpgA Microniknál javában árulták az új Amiga Magic packeket, (gépen kívül számos játékot és programot is adtak a géphez, mint pl Personal Paint, Team17es játékok, stb.) és az Amigás 17 colos monitorokat.

Ezek, a nagyfelbontáson kívül meg tudták jeleníteni természetesen a PAL és NTSC módokat is.
A monitorokat vitték mint a cukrot, annakellenére hogy az ára 80-100e Ft volt akkoriban. (Persze német pénztárcához képest ez akkor nem sok volt) Később 1997ben ha jól emlékszem már jóval olcsóbb volt, és valaki közülünk talán vett is egyet.

A Micronik standjától nem messze helyezkedett el a Prodad, és a Neptun Genlock közös standja.

c95_prodad_.jpgA Prodad videó feliratozó rendszeréről volt híres, mellyel jó kis feliratokat, szövegeket lehetett még egy alacsony teljesitményű Amigával, nameg genlock (lásd lent) segitségével a TV képernyőjére varázsolni. (Itt megjegyezném, hogy a Tankcsapda első videokazettájának feliratozásánál is Amigát és ezt a programot használtuk plusz Scalát).

Az utolsó képpel a végére maradt, a kettő egyben tower, amiben egy Amiga 1200as dorombolt egy 030, vagy 040 kártyával, meg egy 486 DX2-es alaplap.

c95_pcandamigainonetower_.jpgA két alaplap közösen használta a floppyt, cdromot, gondolom a TV kimenethez volt egy kapcsoló, amivel a két videokimenetet lehetett átváltani sajnos már nem tudom hogyan jelenítették meg, ám nem lepődnek meg ha gép készítői  nem találtak volna ki rá valami frappans megoldást. Hát ennyi lett volna a rövid, rögtönzött körképem. Elnézést a gagyi minőségű képekért, de akkortájt csak ilyen kis masina állt rendelkezésemre.

Mint már említettem, két évre rá voltunk a 97es Computer kiállításon is, sajnos ezekről nem találtam meg a képeket, ha előkerülnek ti tudjátok meg leghamarabb.

Cikkhez tartozó képek:

c95_infogrames_.jpg

Infogrames Entertainment’s Tatu

c95_amigawall_.jpg

Amiga – fal
c95_neptungenlock_.jpg
Neptun Genlock stand
Categories: Retro | Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára