☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Datastorm 2012 – Live partyriport

Posted by Murphy on 2012-02-11, 11:41

Svédországban most zajlik a Datastorm 2012 demoparty, ami igazi retro találkozóhoz méltóan a C64 és Amiga scenére koncentrál, de a compógépek közt lesz több Nintendo masina is. Tovább után Edhellon helyszíni közvetítését olvashatjátok, néznivalónak pedig itt a tavalyi Datastorm talán legjobb indulója.


Péntek 18:49

Boardingnal sorbanallas közben összefutottam ne7 / triaddal es H0ffmann / unstable labellel, (meg ket masik taggal akik kozul az egyiket lattam mar vmi partyn a masik nemtomki :))  aki meg liveactet is nyom ma este vmikor :)

Eddig jól indul :)

C64 scene taking over ryanair :)

Mindjárt indulunk úgyhogy legközelebb Svédországból jelentkezem ha minden igaz… :)

Péntek 22:28

Az angoloknak a jelek szerint meg mindig gondot okoz a 24 órás időkijelzes: h0ffmann szerint ma délutánig abban a hitben éltek, hogy 8:00pm-kor megy a gép és nem 18:00-kor… De szerencsére meg épp időben rájöttek a tévedésre :)

Cserébe edzettek és hajlandóak megkóstolni a ryanair féle ham and cheese szendvicset (én a magam részéről várok a svéd húsgolyókra Gőteborgban :))

Viszont sírnak hogy mi az hogy -7 fok van februárban Svédországban…

Megjöttek a hotelbe, van wifi úgyhogy majd jelentkezem. Indulok a partyra, elvileg itt van nem messze de a Gőteborgi buszokon kiigazodni… :)

Szombat 12:12

– a partyplacet még a térkép alapján is kihívás megtalálni, pedig nincs messze a buszmegállótól tkp. De egy eldugott utcában egy szemlátomást használaton kívüli parkoló eldugott sarkában van.

– úgy tűnik partymeisterrel megy majd a szavazás, az X-én és LCP-n használt abszolút oldskool C64-es voterendszer helyett. Ez már vajon a vég kezdete? A scene halott?

– elég sok laptop van, de vannak Amigák és C64-ék is szép számmal, de egy Spektrumot is kiszúrtam!

– van valami SID emu cpc-re, ami nyilván csak limitált mennyiségű featurát tud emulálni de állítólag készül és egy ismert C64-és zenész tolja rajta (figyelembe véve hogy mit tudva cucc és mit nem). Hmmm. (ez ilyen pletyka )

– bár nehéz megtalálni, a place eszement jó, vmi nightklubként üzemel amikor épp nem Datastorm van, nagyon jó a design, rengeteg kényelmes fotel stb, mondjuk a versenyeket nemtom hogy nézi majd ennyi ember a belső szobában egyszerre

– Vakondok 2 vetítés szombaton vmikor

– Hollowman/FLT úgy tűnik egy gobelin(?) hímzéssel van elfoglalva kódolás helyett. Vagy összekeverem vkivel. Mindenképp zavaró látvány. :)

– a koedukált svéd wc-k minden partyn meg tudnak lepni, pedig végülis logikus (van vmi finneknek szoló, a piszoárokkal kapcsolatos üzenet az egyik falon de azt nem értem :)

– félfüllel azt hallottam sok prottracker modul van, többi releaseről egyelőre nincs pletyka (Mahoney demoja allitolag meg jobb mint az eddigiek)

– oldskool partyhoz képest zavaróan sok wifi hálózatot lát a telefonom (svédek előnyben gondolom :)

– a partyplacenek otthont ado nightclubot/diszkot/whatevert amugy Truckstop Alaskanak hivjak, de Truck eskuszik ra hogy mar azelott is igy hivtak hogy eloszor arra jart. :)

– taper & bepp / triad pedig h0ffmann liveactje utan toltak egy nagyon jo C64-es demoshow-t, eleg ritkan latott demokat valogattak be, de jo valogatas volt. Magyar vonatkozas: volt az “Every dycp counts in large amounts” a Chorustol. :)

– viszont valaki lenyulta tegnap a kabatom. :/ Csak  radobtam az egyik szofara a helyen, lattam masok is ezt csinaljak. Aztan kesobb lattam hogy valaki fekszik a szofan, de gondoltam minek zargassam, majd kiveszem a kabatom ha megyek vagy ha o elment. Aztan amikor indultam volna, elmentem a kabatomert es nem volt ott… Szerintem az volt hogy a csavo hazament aludni de olyan reszeg volt hogy az en kabatomat vitte el tevedesbol… Remelem ma delutan visszahozza. :)

– vegul taxival jottem, elhoztak a derek svedek, 5-en ultunk be a taxiba, de en eleg hamar kiszalltam szerencsere. Az egyik srac olyan rutinnal szallt be a kombi auto csomagtartojaba hogy meg en is csak pislogtam :))

– a hotelben van wifi, majd talan jelentkezem holnap is (a vilag legjobb otletenek tunik hogy foglaltam hotelt vegul, ugy nez ki tenyleg oregszem)

– Gothenburg City joesellyel a legkisebb repuloter amin eletemben jartam. Komolyan, Ferihegy T1 egy nyuzsgo metropolis fo repterenek tunik ehhez kepest :)

Szombat 13:37

– A SceneSat eleg komoly hardverrel kepviseli magat, es (legalabb audiot) fogjak streamelni a kompokat. Videohoz azt mondjak nincsenek elegen meg kulonben is 3G netrol nyomjak…

– Szereztem kvt a helyi Pressbyranban :)

– Mondjuk a Hollowmanban nem vagyok 100% biztos hogy tenyleg o az, de mindenkepp WTF latvany volt :) Sebaj.

Szombat 15:34

– Aludtam egyet kaja utan, ramfert (tegnap nem sokat aludtam) es kapok egy kabatot a hotelesektol, akik szerint kb mindenki a partyra jott aki itt alszik tegnap/ma 
meg szerintuk is hideg van ma, pedig ok szemmel lathatoan svedek

Szombat 20:14

Breaking: megvan a kabátom! :) És valóban egy “very drunk fairlight guy” vitte el vki más táskájával együtt, ahogy vmelyik szervező  tippelte… :)
És a SceneSat -osok elvileg streamelnek videót is a compokról, URL-t deritsd ki :) (Csak audiot találtam, de így legalább retrobb: http://scenesat.com/listen/normal/mid.m3u – Murphy) 5 mbites mobil uplinkjük van, baszki ez konkrétan gyorsabb mint az otthoni dsl-em uplinkje… Szeretjük Svédországot, csak ne lenne ilyen hideg. :)

– a triadosok szeretik Clarence-t, a mai demoshow-n volt az Unicorn (természetesen a collectors edition)

– a Vakondok 2-t jól fogadta a nép. A szinkronizált részek elég “érdekes” akcentussal mentek, meglepő volt így nézni :)

Szombat 21:25

Itt a videostream: http://scenesat.com/showhigh

Szerda 12:31

– Szóval a megkerült kabátom története: a SceneSatosok még szombat délután mondták, hogy emlékeznek rá, hogy a szófán hevert valami nagyon részeg Fairlightos figura, de nem tudják ki. Aztán pár órával később megláttam a kabátom a környéken heverni, felveszem, nézegetem, hoppá, ez tényleg az én kabátom!  Odajön egy tag, elkezd svédül beszélni hozzám, de mondtam hogy a svédem kicsit rozsdás, váltsunk inkább angolra. Azt mondta vigyem a táskát is. Az nem az enyém. Kicsit elkedvetlenedett, és elmagyarázta, hogy előző éjjel lefeküdt kicsit pihenni a szófára, majd amikor a haverjai felrázták hogy itt a taxi és mennek a hotelbe menjen velük, akkor összeszedte a táskáját és a kabátját, majd ment. Reggel aztán rádöbbent, hogy se a táska, se a kabát nem az övé volt… A táskában valami svéd számlák voltak egyébként, azért hitte hogy svéd vagyok. A személyiségi jogok védelmében nem nevezem meg az illetőt, de annyit elárulok hogy régi motoros, egy képe látható az új Fairlight demóban is, a nickjét pedig egy főleg Lengyel- és Finnországban népszerű, magas alkoholtartalmú italról kapta. :)

– A compókat gondolom mindenki megnézte a streamen akit érdekelt, úgyhogy csak röviden arról, hogy szerintem mik voltak a legjobb C64-es cuccok. A Houbba és Ruk féle “64seconds” ami a Big Buck Bunny című blender-demofilmből játszik le 64 másodpercnyit és (számomra érthetetlen módon) versenyen kívül indult a “meglehetősen” veszteséges tömörítés ellenére is működik.

A győztes Fairlight demo (“one quarter”, ami gondolom a csapat negyedszázados fennállására utal) nekem jobban bejött mint a legutolsó két demójuk (“Lash”, a tavalyi
győztes, és a “We are mature”) voltak benne jó effektek (két gobelin hímzés között Hollowman azért kódolt egy fullscreen zoomert bele :), illetve a végén levő, Pantaloon-féle plazma-interferencia effekt is nagyon jó szerintem) és jó volt a dizájn meg az artwork is, teljesen rendben van. Igazából nem értem hogy van idejük kb. félévenként kiadni egy ilyen demót. :)

Mahoney egy fragment-shader implementációval indult, de számomra nem derült ki hogy pontosan mitől lenne ez hasonlóan forradalmi, mint amit az eddigi demóitól
(“C64MP3”, “Cubase64”, “Storebror”) megszoktunk. A CSDb-s es pouetes reakciók alapján mindenesetre úgy tűnik, nem vagyok egyedül a véleményemmel…

– Gőteborg City reptéren az útlevélellenőrzésnél kiesett egy pár SceneSat névjegy az útlevelemből (fogalmam sincs hogy kerültek oda :)), mire a kedves svéd rendőrnő
mondta hogy ezek az enyémek, én meg bíztattam, hogy egyet tartson meg, nekem marad elég. Kérdezte hogy mi ez, mondtam hogy egy flyer. Miféle flyer? Egy rádióállomásé. Mit meg nem teszek a SceneSat népszerűsítéséért! Később a szuperbiztonságos területen ahol méregdrága söröket kortyolgatva ütöttük agyon a gép
indulásáig az időt is hagytunk egy párat a bárban, biztos ami biztos alapon…

– Gőteborg City reptérről egyébként sokat elmond hogy csak a RyanAir és a Wizz Air repül oda…

– Gőteborg elég klassz város amúgy, bár nekem Malmő valamiért jobban bejött, de ez szubjektív. A vasárnap nagy részét turistáskodással töltöttem, lévén csak este ment
a gép. A verhetetlen (továbbá nagyon kényelmes és meleg!) svéd jómunkásember kabátot amit a hotelben kaptam sajnos nem tarthattam meg, de a hoteles fickó a reggelinél megnyugtatott, hogy keres valamit nekem mert kabát nélkül nem fog elengedni… De aztán mondtam neki, hogy meglett a kabátom így no para.

Categories: Party | Tags

8 Responses so far.

  1. avatar Unreal says:

    Nem adtam volna egy lukas ketfillerest hogy meglesz a kabatod :) ugy latszik ez nem Magyarorszag :)

  2. avatar Murphy says:

    Gondolom ahol a -20 fok hétköznapi telente, ott a kabátlopás tabu :)

  3. avatar Edhellon says:

    Mi az hogy meglett a kabatom! Meg majdnem kaptam hozza egy bonusz-taskat is, de mondtam a sracnak aki pentek ejjel tevedesbol elvitte a taskat is meg a kabatot is hogy a taska nem az enyem, de biztos jelentkezik majd a gazdaja. :)

    Unreal, kishitu vagy egyebkent: ki a fene jarna kabatokat lopni egy scenepartyra? Akkor mar jobban jart volna ha felmarkol egy-ket laptopot, nem? :)

    A beszamolo vege remelhetoleg este jon.

    (A Fairlight demo jo lett, Mahoney-e kisse csalodas, mast vartam…)

  4. avatar Murphy says:

    A “LIVE” partyriport pár nappal az esemény után, de azért befejeződött. :D Olvassátok!

  5. avatar Gargaj says:

    Protip: se a “Gőteborg”, se a “Malmő” nem hosszú “ő” :)

  6. avatar pohar says:

    ráadásul “jöteborj”-nak mondják :)

  7. avatar Edhellon says:

    Mea maxima culpa, fogalmam sincs rola miert irtam hosszu “ő”-vel oket. Göteborgnal talan a telefonom gondolta igy en meg rahagytam, Malmöre egyszeruen nincs mentsegem.

    pohar: sajnos mint a riportban is emlitettem a svedem kicsit rozsdas igy fogalmam sincs rola hogy kell ejteni a dolgokat, de kosz a tippet! :)

  8. avatar slyspy says:

    Mer ugye annak van értelme, hogy Gőteborg. Mert asszimilálták a gőtét. A Göteborg az értelmetlen. A Malmö meg magyartalan.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára