☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

25 éves a TRIAD

Posted by slyspy on 2011-08-01, 15:51

triad.jpgMond ez a név valakinek valamit? Ha hirtelen nem is, de a logójuk biztos nagyon ismerősnek tűnik.
Ugye, ugye C64-esek!? :)

Egy svéd demo- és crackcsapat, akik még 1986-ban kezdték. Most július 28-án voltak 25 évesek. Ugyan már vége a 8bit hétnek, meg a crack-dolgoktól is elhatárolódunk, de azért van itt néhány érdekes adat, amit meg kell említeni: Jelenleg 15 aktív tagja van a csapatnak, de ha az elmúlt 25 évet együtt nézzük, akkor összesen 170 (mondom százhetven) tagja volt. Velük jobb a békesség az tuti… A release-ek számát nézve, akár egy kisebb pouet.net-et is lehetne csinálni belőlük. A bűvös szám 1433, mely összetétele: Demo(194), Crack(945), Graphics(82), Music(75), Intro(21), Diskmag(34), Other(82). Poueten csak 265 van ebből fent, amiből a legjobb alkotásuk a 2006-ban, az X partyn kiadott The Wild Bunch. Mondjuk ezt nem egyedül csinálták, hanem a Horizon és az Instinct csapatokkal közösen.

A demo megtekinéséhez katt ide.

Beküldte: Rascy

Categories: Háttér | Tags

7 Responses so far.

  1. avatar Edhellon says:

    Csak amolyan zarojeles lejart bulvarhirkent (amellett hogy congrats Triad meg Happy Birthday meg emlekszem hogy ok mar akkor is fene hiresek voltak amikor en kozepiskolas voltam :)) a Wild Bunchoz ok a zene(szt) adtak Linus szemelyeben, aki nem sokkal kesobb kilepett a Triadbol hogy a vilaghiru Resource csapatot erositse zeneszkent (Triadek annyira oldskoolok, hogy nem nezik jo szemmel a multi-csapattagsagot).

    Nekem is a Wild Bunch a kedvenc demom toluk egyebkent, a mai napig ez az egyik etalon nalam ami a C64-es dizajnt illeti (Sander/Focus munkaja), de ezen kivul emlitesre meltoak a szinten akkortajt (2005-2006) keszult Sphaeristerium es The Throckmorton Device cimu demoik (es halvany emlekeim szerint van meg egy klasszikus Triad demo amit most nem talalok) illetve a Sounds of the Amiga musicdisk sorozatukat.

    Tovabbi bulvarerdekesseg, hogy Dalezy, aki az egyetlen scene.org award gyoztes demonk zenejet csinalta, szinten Triad tag joideje (a derek svedek valamiert szeretik a nemet zeneszeket alkalmazni a jelek szerint).

  2. avatar Murphy says:

    Nem mellékesen van a csapatnak magyar tagja is, Con vagyis Generiq / Exceed.
    Egyébként ők mint democsapat az őskorban ha a többi legendás svédhez hasonlítva, mint Fairlight, Censor, Light, Horizon… egyáltalán nem voltak kiemelkedők.
    Democsapatként a ’98 után indultak be, mikor a Hollowman+Iopop duó elkezdte tolni az egyedi nem elsősorban technikai dolgokra kihegyezett demókat. Valószínűleg nagyon máshogy festene a C64 scene nélkülük.
    [ módosítva Aug. 1. 17:16 ]

  3. avatar Credo says:

    @Edhellon: Nem a Red Storm a klasszikus? 19 éve elég formabontó volt, nagyot szólt, bár talán fél óránál is hosszabb.

  4. avatar Edhellon says:

    Credo: de, az volt, epp most talaltam meg. A poueten nem szeretik annyira es igy 20 evvel kesobb valoban kisse “scene-poetry” overdose jellege van, dehat 1992-ben meg gyerekek voltunk. :-) Ez volt az egyik (ha nem az) elso trackmo amit C-64-en lattam. Mindenkeppen az egyik legjelentosebb pre-hollowman/iopop (tehat Kingfisher-korszak :)) Triad demo, bar kodilag mar akkor sem utott tulsagosan, de szepen meg volt csinalva (ami akkor igencsak ritkasag volt).

  5. avatar Murphy says:

    Jogos. Rám nem volt nagy hatással, de talán csak azért mert évekkel később láttam először. Olyan demók után mint a Legoland sorozat, a Spasmolytic és a Wonderland sorozat, a Brutality és a Brutal Comback…
    Egyébként a Red Stormban a Hardwired vs Mc Hammer digipart büntet. :D

    Most, hogy utánnanéztem, hogy mennyire emlékszek pontosan, az eléggé megdöbbentett, hogy az Oxyron 91-93 között gyakorlatilag két coderrel majd annyi ütős demót tolt mint az egész svéd scene. :) Tény, hogy design nem nagyon volt bennük, recycling annál inkább. :)

    [ módosítva Aug. 2. 08:27 ]

  6. avatar Edhellon says:

    A klasszikus Oxyron felallasban 3 koder volt, nem? Axis, Graham, TTS — bar lehet hogy Graham csak kesobb (95-96 tajan) valt aktivva. Es ja, az Oxyron demokat sosem a kifinomult dizajn miatt szerettuk, de brutalis volt hogy kb havonta releaseltek egy ket lemezoldalas demot akkoriban (es koderszemmel nezve mindegyik eleg utos volt, meg ha valoban volt bennuk recycling is — hiaba, az eszaknemetek mar akkor kornyezettudatosak voltak… :)

    Emlekszem az elso Oxyron demo amit eletemben lattam talan egy Fun Factory partyn a Coma Light IV volt, es ott tunodtem ki/mi lehet ez a csapat akiknek ez ugye mar legalabb a negyedik demoja… :) Es persze az allam keresgeltem a padlon egy-ket effekt lattan.

    Bulvarhir: egyebkent TTS (es megvalaki) allt a Fedaration Against Nature (FAN) nevu PC-s csapat mogott is, akik a CPU-alapu raytrace engine-ukrol voltak hiresek. De ez mar csak meglehetosen lazan kapcsolodik Triad szulinapjahoz…

  7. avatar Murphy says:

    Graham is ott volt, meg az elején Slide is, de a partok nagyrészét azért a TTS+Axis duó tolta. Ők elvileg egy utcában laktak, a Graham meg másik városban. Postafordultára a srácok már releaseltek egy újabb demót. :)

    Most, hogy megnéztem, az Oxyron ’91 decemberében alakult, ezért abban az évben csak két demót adtak ki, :)
    Viszont ’92-ben 16-ot, ’93-ban 10-et. :D
    Persze nem voltak ők nagy szakbarbárok, így több diskmagot is futtattak ezidőtájt. ’92-ben 8, ’93-ban 9 diskamgot releaseltek, és persze grafikai és zenei kollekciókat és toolokat is kiadogattak úgy évi 6-7 darabot. :D

    A Coma Light sorozattal 2 év alatt eljutottak a 11. részig. Azért csak a 11.-igm mert volt több spinoff sorozat és nem csak egész számú epizódok voltak. :) Egyébként ez demotörténeti szempontból is egy igazi érdekesség, valószínűleg ez az egyetlen olyan demo ami trackmonak indult, de aztán a deadline közbeszólt, és a felétől átment megademoba. :D Bármilyen jó is volt a code, csak egy 5. helyre volt elég a TP 3-on.

    Aztán persze jött a fél év kőkemény munka és Coma Light 12 ami ugye történelmet írt nagyon csúnyán.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára