☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Parrot fotótutorialja

Posted by slyspy on 2010-04-23, 15:44

beauty.jpg A fotó-compók egyre népszerűbbek a partykon és láthatóan komoly igény mutatkozik a hogyan készült cikkekre is, ezért örültem különösen annak, hogy Parrot ajánlkozott, hogy megírja, hogyan dolgozik egy profi.

Ha valaki úgy érzi, hogy szívesen írná meg bármilyen témában, mi módon készült valamilyen alkotása (demo, kép, zene, vagy bármi egyéb) az ne tartsa vissza magát, küldjön emailt és a részleteket megbeszéljük.

A tovább után következik a lényeg.

Két kép készítésének lépéseit fogom most egy kicsit leírni. Az egyik kép egy portré, a másik pedig egy montázs, azaz több fotóból utólag elkészített kép.

Ugorjunk is neki az utóbbinak. Az alap kép a saját konyhánk pultjának egy részlete, ez látható az első képen. Az ilyen jellegű képek készítését először mindig fejben kell végigjátszani. A “realisztikus” végeredményhez az szükséges, hogy az összes fotó ugyanolyan megvilágítással készüljön.
parrotkep_01.jpg
Tehát adott a konyharészlet a karambolos szilvával és erre “épülnek fel” több szintben a külön-külön megfotózott repülő gyümölcsök.
parrotkep_02.jpg

Ezek után jön utólagos effektként a bemozdulás, majd az árnyékok megrajzolása.

parrotkep_03.jpg
Legvégül a nagyobb dinamika érzetéhez az egész kép kap egy sugarasan előállított bemozdítást.

parrotkep_04.jpg

Térjünk is át a második képre. Az általános elkészítési körülményekről szerintem a videó elég jó képet ad, így inkább egy kicsit a technikai részletekbe mennék bele. A képen látható a fényképhez használt világítás. Itt 3 vaku és egy derítőlap szolgáltatta a fényeket. A főfény egy fej felett, kb. 2m magasban elhelyezett softbox volt, melynek a fényét visszaveri a modellre a derítőlap, így nem lesznek olyan karakteresek az árnyékok. A háttér világítását egy visszaverő ernyővel, a haj kiemelését pedig egy méhsejtrács segítségével sikerült összehozni. Mindkét utóbb említett vaku kb. fejmagasság alatt (~160cm) helyezkedett el, a derítőlap pedig derékmagasságban. A kép utómunka szempontjából már csak finomhangoláson esett át. Ez a világosság, kontraszt, színtelítettség korrekciót és bőrhibák javítását jelentette.
parrotkep_05b.jpg
Beküldte: Parrot


Categories: Grafika, Háttér | Tags: , ,

7 Responses so far.

  1. avatar Murphy says:

    Hát ez szuper! thx!

  2. avatar Parrot says:

    Köszönöm a “profi” jelzőt, szerintem még nem tartok ott…

  3. avatar -SP- says:

    Nem egy kisregény tutorial, de a video tényleg hasznos, köszi! :)

    “sugarasan előállított bemozdítás”, nem gondoltam volna hogy a radial blur ilyen bénán hangzik magyarra fordítva :D

  4. avatar Unreal says:

    SP: hat en egyszer azon halltam le , valamikor 8 eve leultettek egy allasinterjunk probamunkazni es magyar volt a photoshop, na az meglepetes ereju volt akkortajt…semmit se tudtam mi micsoda hirtelen…;)

  5. avatar Bery says:

    Mondjuk durva, hogy fényvilágot kell felépíteni, hogy visszaadja a “valóságot” :)

    Ja, és király a video aláfestő zenéje, meg a vágás. Meg persze a fotók se rosszak :)
    [ módosítva Apr.24. 09:02 ]

  6. avatar blala says:

    a “profi” jelzo elsodleges jelentese hogy ez a munkaja az embernek, nem pusztan hobbibol csinalja. A video igy ranezesre ebbe a kategoriaba esik, javits ki ha tevedek…

  7. avatar Parrot says:

    @ -SP-: Ahogy Unreal is mondja, a múltkor engem is megkérdeztek, hogy van ez meg az a PS-ben, elmondtam a menüket, erre kiderült, hogy magyar a PS. Mondtam, hogy olvassa fel, hogy milyen pontok vannak és nem találtuk meg a felolvasás alapján, hogy vajh’ melyik pont az, ami neki kellene…. Amúgy jártam már így CAD programmal is.

    @blala: Igen, én is erre gondoltam, sajnos még nem ebből élek, de már érik a dolog.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára