☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

jaguar_tn.jpgGrafikai témájú cikkek tekintetében nem vagyunk a legaktívabbak, de igérjük, hogy próbálunk ezen változtatni. Írást ugyan most sem kaptok, viszont itt egy galéria a Function 2007 freestyle gfx indulóiról. Aki a helyszínen nem látta, annak különösen ajánlott, akadtak az indulók közt kifejezetten szép munkák is. A képekre kattintva eredeti méretben nézheted meg a munkákat, a címekre kattintva pedig zip-ben letöltheted a beadott nevezést (a képet és a fázisait).

vagas.png
1. Wilds – Matyrix – 70 pont

f7tn_WILDS_by_matyrix.jpg

2. Jaguar E-type – Somogyi Donát – 64 pont

f7tn_jaguar_by_sdonat.jpg

3. Ómen – Hencz Anikó – 62 pont

f7tn_omen_by_Hencz_Aniko.jpg


4. IRobot – SaDE^DTIMGW – 46 pont

f7tn_IRobot_by_SaDE.jpg


5. BSA Bantam 1950 – Handbrake – 32 pont

f7tn_bsa_bantam_1950_by_handbrake.jpg

6. Autoportret4 – Irene – 30 pont

f7tn_autoportret4_by_irene.jpg


7. Bitstream star – sp.gmflc – 11 pont

f7tn_bitstream_star_by_sp.jpg


8. Virágzás – Bys/Delta9, CuLT – 4 pont

f7tn_viragzas_by_bys.jpg

Tovább a Function 2007 Handdrawn gfx comójának indulóira

Vissza a főoldalra

Categories: Grafika | Tags

33 Responses so far.

  1. avatar Charlie says:

    Hol lehet typo-t reportolni? :) Bugos a cim! “Infuloi!” :D

  2. avatar Murphy says:

    fixed. egyébként legjobb privát üzenetben, vagy msn, icq

  3. avatar christoph says:

    Fúúú szépek ezek a grafikák!!

  4. avatar cmds says:

    foleg a fotok. valahogy meg mindig nem tudok egyeterteni a freestyle gfx compoval ilyen formaban (lasd tavalyi asm vagy breakpoint). ennyibol rakjuk ossze a wild-ot a demo kategoriaval.

  5. avatar zoom says:

    Miért te miket raknál egy freestyle compoba? Pont azért freestyle a neve mert az ember bármit használhat. Nyilván azért használnak fel fotókat alapanyagként mert nem tudnak kézzel rajzolni. Ha tudnának akkor a handdrawnba neveznének nem? :)

    Vagy neked is az böki a csőröd hogy nincs külön raytrace compo? Mert ahhoz manapság nincs elég induló sajnos. Ez most egy kivétel hogy a Murphynek sikerült felhajtani ezt a 3 db-ot :)
    [ módosítva Sep.27. 11:20 ]

  6. avatar Murphy says:

    leaderc: az a baj veled, hogy keménykalapos vagy. Szvsz. egy grafikának nem az az elsődleges minőségi fokmérője, hogy mennyire időrabló módszerrel készült. Ha egy kép jól néz ki, és a készítő kreativitása is benne van, akkor szerintem az jó kép. Személy szerint én sokkal többre becsülök egy fotó alapokból összemontázsolt, kidolgozott és jól mutató saját kompozíciót, mint a régi idők “nagy” grafikusainak rabszolgamód rácshálóval lemásolt (urambocsá scannből átpixelezett) fantáziátlan valejo kópiáit.

  7. avatar -SP- says:

    Itt legalább nem csak sárkányok meg pucér nők vannak :P Egyébként az én entrymhez saját magam csináltam fényképet, és még kézzel is rajzoltam mellé, és még rendereltem is mellé ezt-azt, aztán összeraktam a hármat. Hova tennéd ezt, ha nem a freestyleba? :)

  8. avatar Sade says:

    Én is saját rendert, kompoziciot hasznaltam fel, hozzateszem handdrawban is indultam.. ez a “mert nem tud rajzolni” kb olyan beszolas, mint a “ha nem papir, hanem digitalis, nem is muveszet”.
    De amugy félig igazad van, mert tenyleg nem tudok rajzolni XD

  9. avatar zoom says:

    Én egy szóval sem mondtam hogy a “fotosop” az nem művészet, lévén én is azt művelem, csak azért írtam azt amit, mert az én szememben nagyobb tiszteletet élveznek azok, akik kézzel IS tudnak rajzolni (papíron vagy gépen, mindegy). Mivelhogy én sem tudok :)

  10. avatar cmds says:

    elore is bocs a nagy post-ert, de erdemesebb egybe irnom.

    nem erzem magam kemenykalaposnak grafika teren, ellenben legalabb nem sztereotipizalok, es probalok nem felrebeszelni. de nem is ez a lenyeg. no akkor vegyuk sorra.

    az igazsag valahol zoom hozzaszolasa korul keresendo, de nem csak, habar az entryhiany problemaja szerintem mindenki altal ismert dolog. ha ezt a felvetest nezzuk, igenis zavar, hogy egyazon kategoriaban indul egy trace-elt kep, mint egy fotomontazs fuggetlenul mindettol (most tekintsunk el attol, hogy a tracelt reszeket nezve Somogyi Donát volt az egyeduli, aki olyan szintet hozott ebben, amiert erdemes lenne _kulon_ trace compot inditani) epp ezert zoom a kerdesedre termeszetesen a valaszom az, hogy a freestyleba barmit, csak ugy, mint a wildba. de nem nehez latni, hogy a problema nem is ezzel van, hanem azzal, hogy nem lehet egyszeruen a kettot osszehasonlitani. jo pelda erre asszem a breakpointon kiadott kepek, ahol egy fotomontazs, amin ket gyarkemeny van, megelozott egy szinte teljesen trace-elt kepet (sajnos mar nem emlekszem pontosan ra, igy lehet, hogy hulyeseget mondok). ez nem feltetlen jelenti azt, hogy kulon trace kompot kene inditani, hanem hogy ugy kene a kepeket kategoriakba csoportositani, hogy azok a hasznalt technikak alapjan osszevetheto legyen (lasd 4k intro vs 64k intro vs demo vagy sarkalatos peldakepp demo vs wild).

    kedves murphy, a beadott entryk szama erdekes modon mindig csak a kepeknel szurja a nep szemet, de ha jol latom 64k intro is egy volt, ugyan azt miert nem csaptatok a demo compohoz, hisz – es itt hadd idezzek toled – “[…] jól néz ki, és a készítő kreativitása is benne van, akkor szerintem az jó […]”. de peldaul jatek is egy volt. a regi idok [pixel]grafikusai nem tudom hogy jonnek ide, en nem beszeltem ilyesmirol. itt az osszehasonlithatosagon van a hangsuly (lasd feljebb vagy lasd a ‘miert nem vonjuk ossze a demokat a wildokkal’ kerdeskort).

    SP, valoban, itt nem pucer nok vannak es sarkanyok (lasd tombselejtezo), hanem autok, de nem latom a jelentos kulonbseget. kulonben, mint azt fentebb is irtam, nyilvan _a_ freestyle kategoriaba tennem. kulonben pont Somogyi Donát kepe volt az, ami valami pluszt is hozott (es akar full trace is lehetett volna), nem is ertem, hogyhogy nem az nyert. de ez most mellekes, nem errol van szo.

    sade, a tiedre nehez reflektalni (mar ha a valasz nekem szol), mert olyan, mintha alapjaban veve nem ertened, hogy mirol van szo, raadasul olyan dolgokat tulajdonitasz nekem, amiket sosem mondtam: sosem mondtam, hogy a freestyle-nak nincs letjogosultsaga, nem muveszet, detto a fotozasnal, ott mar igazan elrugaszkodsz az egesztol a digitalis vs analog dologgal, amirol aztan meg tavolrol sem volt szo. arrol meg felettebb nem volt szo, hogy te szemely szerint tudsz-e rajzolni vagy nem, ellenben arrol, hogy mondjuk – ha monstani peldat akarok hozni – a keped osszevetheto-e mondjuk Somogyi Donát emlitett kepevel.
    [ módosítva Sep.27. 16:01 ]

  11. avatar zoom says:

    Már elnézést kérek SP-től, de te melyik részét nevezed trace-nek a képén? Ránézésre talán az a tüskés-éder-ojjektum az lehetne, de ha megnézed a fázisokat, az is az alap fotó része amit tart a kezében a csaj. A többi pusztán photoshop.

    szerk.: bocsánat, SP maga írta hogy renderelt is bele, de akkor ő is elárulhatja hogy melyik része az :)

    [ módosítva Sep.27. 15:23 ]

  12. avatar Murphy says:

    leaderc: nem kell ennyire felkapni a vizet, sade zoom válaszára reflektált :) egyébként meg akkor félreértettelek, de mivel elég tömören fogalmaztál ez nem meglepő. korábban én is írtam többször, hogy a két technikával készült kép szerintem sem egy kategória, a grafika compónál egyébként lehet, hogy a fázisokat is be kellene mutatni projectron is, hogy az emberek objektívebben tudjanak értékelni… Meg a belezoomolunk is lehet jó (főleg handdrawnnál), projectoron nem feltétlen látszanak az apró részletek (vagy épp azok hiánya)…

    zoom: meg sokan vannak akik kézzel tudnak és géppel nem ;) én meg egyikkel se nagyon :)

  13. avatar cmds says:

    zoom: mert beneztem, nem SP kepere gondoltam, hanem Somogyi Donatera (SD, erted :)) vegig arrol beszeltem [sorry SP]

    murphy: nem kaptam fel a vizet, csak hogy tisztazzuk. viszont nem szeretem, mikor legyintenek, hogy “o baz, befasult olszkuler”, meg ha esetleg ez neha igaz is :) szoval probaljunk mar meg kicsit ojjektiven beszelni a zoxigenrol, mert ugy tunik, hogy megis egy velemenyen vagyunk. fazisok mutatasa jo otlet, csak nem megoldas, epp azert amit mondtal (vizualisan nezik). hiaba irnad ki egy 64k-demo egyesitett komponal, hogy vaze ez intro, nem jelentene semmit a kategorian beluli megkotes (mert hat ugye elmeletileg a demoscene-nek egyik lenyege ebben van, vagyis azt nem tudom hogy van, de hogy volt az bizonyos :)).

  14. avatar zoom says:

    leaderc: ok :)

    Viszont akkor ahhoz szólok hozzá hogy miért csak SD képe az egyedüli külön compora érdemes mű. Ugyanazt a felépítést használja mint a Wilds c. kép, azzal a különbséggel hogy utóbbiban van valami ötlet is (mustang-mustang), nem csak annyi hogy “odab*sszuk az autóót az út közepére oszt nye” :)
    Hangsúlyozom, az is nagyon szép és örülnék ha megközelítőleg ilyet tudnék csinálni :) Nehéz is volt a szavazás, aztán végül a koncepció döntött a Wilds javára.

  15. avatar rascy says:

    Ugyan idén nem adtam be freestyle-t, de szerintem sem jó hogy egy 10-15 óra alatt (azaz jóval több) elkészülő 3D-s kép együtt indul egy akár 30 perc alatt, a google-on talált 3 kép felhasználásával elkészülő képpel.

    A másik, hogy amíg ilyen kevesen szavaznak, addig nagyon is számít kinek mennyi haverja van.

  16. avatar cmds says:

    zoom: igazad van, magaban a modellben a wilds erosebb (mondjuk pl a kocsi reszletessege elegge meggyozo, de epp hogy nincs kihasznalva a kepen, inkabb a fazisokon latszik, viszont egy ilyen minosegu auto – mint ami a renderelt kepen latszik – modellezese azert manapsag mar nem annyira nagy kihivas), viszont a mapping jelentosen jobb szerintem a jaguaron [akarhogy is csinalta (gondolom foto, de nem ertek hozza :)]. viszont igazan az eredeti otleteknek orulnek – es ezzel azt hiszem nem vagyok egyedul -, semmi autoo, semmi starwars, semmi kacsa :)

  17. avatar -SP- says:

    Zoom: Nem, a csillag az papírból lett hajtogatva :) A háttérben vannak renderelt elemek, amire rámegy egy pár effekt, osztkész.

    Egyébként igen, aki kézzel tud rajzolni, az nálam sokkal nagyobb, mintha csak összemontázsol két képet, vagy retusál egy fotót. És még ennél is többre tartom azt, aki 2007-ben még mindig 320x240x8 pixelgrafikákat csinál :)

    De hogy beleszóljak a 3D-témába… nekem az szúrta a szemem, amit a motoros képnél tapasztaltam. Félreértés ne essék, nem óhajtom bírálni vagy neadjisten vádolni a kép készítőjét, de a zipben egy, azaz EGY darab wireframe kép szerepelt az entryn kívül. “szerepelnie kell legalább 3 fázisnak a munkafolyamatról” – írjátok a szabályzatban. Egy wireframe-ből rohadtul nem derül ki, hogy tényleg az illető csinálta-e, vagy csak lehúzott a netről egy modellt. Én ezt az entryt kizártam volna, de ez csak az én véleményem… ismétlem, nem akarok vádolni senkit, én rendes vagyok, és elhiszem, hogy saját a mű, csak legközelebb mégjobban bizonyítsuk :)

  18. avatar Murphy says:

    Handbrake-nek én mondtam, hogy mit rakjon a zip-be, és emiatt maradhatott ki a 3 fázis.

    Egyébként az egy jó kérdés, hogy, ha freestyle compóhoz lehet használni guglizott fotókat is, akkor miért ne lehetne használni neten talált objecteket? :P

    [ módosítva Sep.28. 08:48 ]

  19. avatar -SP- says:

    Igazából én a google-ös / scx-es fotókat is sanda szemmel nézem, de nem akarok túl radikálisnak tűnni :)

  20. avatar slyspy says:

    Én azért megelőlegezek annyi bizalmat, hogy ha valaki 3D-zik, akkor nem valószínű, hogy netről tölti le az ojjektumot, amikor 1. a 3D egyik alapköve éppen az object készítés, felteszem szereti csinálni az illető, tehát minek rontaná letöltéssel a saját élvezetét, 2. nem éppen egy ütős kompozíció a kép, hiszen “csak” egy motor oldalról, tehát mi más lenne a lényeg, mint hogy sajátkezűleg van modellezve.

  21. avatar zoom says:

    Régen amikor még gyerekcipőben járt az internet, akkor még elég kevés forrás volt elérhető, ezért könnyen ki lehetett szúrni a lopott x-wing modelleket. Manapság már ember nem mondja meg hogy melyikben használtak netről letöltött fotókat/modellt.

  22. avatar cmds says:

    az SP es sly altal felvetett problema alapvetoen adott a kozkedvelt temaju renderelt kepeknel. nem csak motornal, autonal is stb. szerinted hany mustang 3ds van a neten, vagy csak hany mustang reszlet (pl a kereke disztarcsaval). mellesleg zoomnak tok igaza van, meg nem mondod, hogy internetrol letoltott-e vagy sajat magad altalt csinalt, es akkor meg ott van az, hogy az ilyen alap temakhoz annyi oktatoanyag van, hogy padlast lehet rekeszteni vele, es mi ertelme ugyanazt ugyanazzal a leirassal meg egyszer megcsinalni… akkor mar en is azt mondom, inkabb interneten keringo dolgokat is hasznaljon fel, es csinaljon valami tenyleg _egyedit_, mint hogy szivjon egy olyan objecttel, amit elotte mar par ezren profin megcsinaltak. kulonben nem ertek egyet azzal a kijelentessel, hogy a 3D-ben a modellezes a legfontosabb, van azert ott uv mapping, minden fele fenybeallitas esatobbi, amikkel merfoldekkel tobbet lehet szivni, mint magaval a modellezessel.
    [ módosítva Sep.28. 14:05 ]

  23. avatar Murphy says:

    leaderc: az ember mindig azt hiszi, amíg el nem kezd keresni valami konkrét modellt normális minőségben ;) slyspy szerintem arra gondolt, hogy a motoros képnek a modell az erőssége, mert kompozíció szintjén nem olyan bonyolult, de ezt konkrétan erre a képre értette. Természetesen a jó textúrák, materiálok, fényezés, beállított kompozíció és az utómunka ugyanúgy fontos egy 3d képnél, ettől lesz teljes.

  24. avatar cmds says:

    oke, sly arra a kepre ertette, en meg nem csak arra :) profi modellt ingyen nehez talalni (azert kozkedvelt temaban, mint autoo stb, amikrol szo van, azert annyira nem :)), ha specialis dolog kell, akkor viszont fizetos oldalakon tuti hozza lehet jutni. de monom, en kimondottan a kommersz temaju kepekrol beszeltem. de hogy ne csak levegobe beszeljek, pl: http://www.3dtutorials.sk/index.php?id=159
    http://www.onnovanbraam.com/index.php?tutorials/making_of_shelby_mustang_gt500_wheel/
    stb…

    [ módosítva Sep.28. 14:21 ]

  25. avatar slyspy says:

    leaderc: figyelmesen olvasni! azt írtam: a 3D egyik alapköve éppen az object készítés.

  26. avatar Bery says:

    Azt kell mondjam, hogy nekem az összes induló tetszett – persze vannak, melyek jobban :) -, így örülök, hogy van létjogosultsága ennek a kategóriának az indulók okán is.

  27. avatar Sade says:

    Én általában ilyeneket szoktam csinalni a képeimhez, lehessen ilyeneket is fazisok gyanant beadni (en eloszor ilyet akartam,de mondtak nem lehet)
    http://earthdawn.co.hu/images/kacat/fazisok.gif
    szerintem ez is van olyan jo, mint 3 faziskep
    (bocs az offér’)

    [ módosítva Sep.30. 21:15 ]

  28. avatar zoom says:

    Állítólag én voltam a gfx compo szervező, és én nem mondtam hogy ilyet nem lehet :)

  29. avatar Sade says:

    nem te mondtad :) (nemtom man ki volt, nem te az tuti)

    viszont mindket kepem nagyon gaz volt a kivetiton :(( tud valaki majd tanacsokat adni, hogy lehet kivetitore optimalizalni?

  30. avatar Bery says:

    Nem mindegy? Senki nem látta a gfx compót, csak utólag a voting-sysemben az indulókat :) Optimalizálj browser-re :)

  31. avatar Sade says:

    voting systembe se kerult az egyik kepem valamiert sokaig :D mielott leleptem, azelott negyed oraval javult meg.
    nem azert, csak tényleg kimondottan csunya volt. ilyen neonzold volt :( :)
    nem sirasbol mondom am, csak zavart. :D gondoltam van rá trukk, vagy ilyesmi.. ki tudja :)

  32. avatar Gargaj says:
    wrote
    nem te mondtad :) (nemtom man ki volt, nem te az tuti)

    Zoom meg en voltunk a ket illetekes, barki mas mondta az nem szamitott :)

  33. avatar -SP- says:

    Sade: Nyomtasd ki A0-ban és lobogtasd a színpadon is addig a tíz másodpercig :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára