☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Új szavazás – Azok a boldog fejlesztők…

Posted by abcug on 2008-07-16, 07:56

a_ide_kicsi.jpgHa már statisztikák, akkor itt van mindjárt még egy! Az Evans Data felmérése az integrált fejlesztői környezetekkel való megelégedettséget vette ezúttal górcső alá. Mely nem a felhasználók számát, hanem az adott fejlesztőkörnyezet felhasználóinak boldogsági faktorát mutatja meg. Kérdések olyan dolgokra irányultak, mint például, hogy „Melyik IDE rendelkezik a legjobb tool készlettel?”, „Melyik IDE-hez milyen támogatást nyúlt a gyártója?” illetve, hogy „Összességében melyik IDE-vel a legelégedettebbek a felhasználók?”. Nos legújabb szavazásunk is erre irányul, lássuk, hogy vajon scene-körökben ti mivel fejlesztetek és mennyire vagytok megelégedve. (Még akkor is ha a Level-Up-os riportból az derül ki, hogy minden scener zenész :)

Categories: Szavazás | Tags

34 Responses so far.

  1. avatar abcug says:

    bakker, errol mar reg meg is felejtkeztem :)
    midegy, codeblocks a nyero :P

  2. avatar Murphy says:

    abcug: így jár, aki nem rakja át a kész cikkek közé amit írt! :)

  3. avatar slyspy says:

    mondtam, hogy scenecon után. :)

  4. avatar Geri says:

    windows alatt devc
    linux alatt kwrite (=

  5. avatar blala says:

    ez valahogy bugos ez a szavazas
    a haskell-nek kurvasok pontja van ugyanis :)
    (amugy en szovegszerkesztovel hasznalom)

  6. avatar slyspy says:

    mer sokan szavaztak ra egyessel :)

  7. avatar blala says:

    de meg ahhoz kepest is :)

  8. avatar Jimmi says:

    Azért vicces ez a szavazás, mert ha mondjuk ketten értékelik a Delphit hármasra, és egyvalaki az Eclipse-t ötösre, akkor ugyanannyi pontjuk lesz.

    A másik, de ez már inkább csak piszkálódás, hogy Visual Studio-n legalább egy, de inkább két pontot tud dobni egy jó plugin, pl. a Visual Assist vagy a Resharper.

  9. avatar Gargaj says:

    vagy egy kompetens juzer :P

  10. avatar Charlie says:

    Ez mind tehetsegpotlas. Csak a CED adhat erot es mindent lebiro akaratot! :P

    Egyebkent legutobbi ket IDE amiben dolgoztam, az CodeWarrior es a BlackBerry JDE. Barmelyik helyett inkabb a CED…

  11. avatar blala says:

    csarli, neked gyakran sok mindenben igazad van, de ez a pascal-fetised ez azert eleg felelmetes… :)

  12. avatar Charlie says:

    Bocs, a legaktivabb magyar csapat, a Rebels legtobb cucca Pascalban keszul (legalabbis a mainkod abban van). Szoval a magyar scenen inkabb az a furcsa, ha valaki mas nyelvben nyomja. Pl. haskellben. :P

    Egyebkent, a legutobbi scene produktumaim nem is Pascalban keszultek, hanem a PowerD nevu Amigas nyelvben, meg Javaban… (Utobbi azert, mert igy tudtam beszoritani melohelyi kotelezettsegek koze.) Es az elmult 1 ev legnagyobb reszeben napi 8 oraban C-ben kodoltam, mellesleg. Szoval ha ezekutan kicsit paszkalozok hobbibol, az talan bocsanatos bun. :) Bar az utobbi idoben nem sok kedvem van hozza. Igazabol nem is nagyon kapcsolok be gepet, ha hazaerek. Inkabb Bejusozok vagy lemegyek es Skodat patchelek. :D
    [ módosítva Jul.22. 20:08 ]

  13. avatar blala says:

    lol

    most mondhatnam hogy a haskellt is a magyar csapatok jelentos hanyada hasznalja :D

    nade most komolyan, pascal? oke, a c-nel egy fokkal szebb nyelv (kiveve az elbaszott pointereket, ugye ugye, remelem emlekszel) de ez azert nem egy eros allitas :). Szoval azert eleg sok programozasi nyelv van a vilagon, hogy sikerult pont a pascalt kivalasztani… Bar lehet hogy amigara nincs mas :D

  14. avatar Charlie says:

    A Pascal pointer kezelesevel a vilagon semmi baj sincs. FPC-ben pont ugy hasznalhato mint C-ben. Az mas kerdes, hogy nehol “forditott” a jelolese ahhoz kepest mint te a C tudasoddal varnad, es nem ertesz hozza. :P Tipikus eset, mikor a tapasztalatod ellened dolgozik. Egyebkent Amigara sajnos nincs jo Pascal fordito. Van egy nagyon regi, a HS Pascal, meg a Free Pascalnak vannak kulonbozo allapotu portjai… Az OS-t C-ben es assemblyben (meg BCPL-ben, de azt mar ujrairtak C-ben) irtak, szoval ez a ketto szamit “nativ” nyelvnek. Csak FYI. :P

  15. avatar blala says:

    Csarli, szemelyes multam sotet titka, hogy Pascalon nottem fel (a basic utan), igaz, azota sikeresen elfelejtettem :). A C nyelvnek kb egyetlen pozitiv invencioja volt, es az a c style pointerek, mondjuk a deklaracios szintaxist mar sikerult ugyesen elkurni.

    Jo most megneztem a Pascal konvenciokat a neten, es ugy tunik hogy a szintaxistol eltekintve ez is ertelmes, de a breakpointon Edhellonnal felvaltva szornyulkodtunk amikor kiderult az igazsag, szoval azert valami necces csak lehet benne :) Meg az is volt hogy hiaba Pascalon nottem fel a pointereket sose vagtam, C-ben meg mar igen, persze ez eletkori sajatossag is lehet :)

    EDIT: ja igazabol azt akartam mondani, hogy ennyi erovel programozhatnal Ada-ban inkabb, annak van koze a pascalhoz, csak (elvileg) jobb, es lenne nemi bizarran perverz ize ha Ada-ban keszulnenek demok :)
    [ módosítva Jul.22. 22:07 ]

  16. avatar Charlie says:

    A TP-fele pointereknek kurva sok limitje van. Ha azon szocializalodtal es az alapjan nem fogtad fel, nem csodalom. :) Az FPC-ben van egy rakas C-like extension a kezelesukben.

  17. avatar Jimmi says:

    Ja, egyébként meg vi. Megesz.

  18. avatar Charlie says:

    Van par dolog amit nem vagyok hajlando, mert tul oreg, rugalmatlan es befasult vagyok hozza. Az egyik ilyen a vi hasznalata. Tovabbiak peldaul az ethernet kabel blankolas/dugozas, vagy megtanulni regexp-eket irni. :P

  19. avatar Jimmi says:

    Engem vi-re rákényszerítettek melóban, de amúgy teljesen egyetértek mindhárommal. Gyorsan el is felejtettem, ahogy otthagytam azt a helyet.

    A pszichológusomnak három évébe telt, mire kimondtam, hogy nem a vi a legjobb szövegszerkesztő!

  20. avatar Bery says:

    Első dolgom volt a Linux install után kideríteni, hogy mit használhatnék vi helyett. Azonnal volt két jobb alternatíva, amik közül az egyiknél rájöttem, hogy 1988-ban honnan vette Bata Laci az assembly fullscreen editorának funkcióbillentyűkiosztását :)

  21. avatar Travis says:

    Charlie, és mi a helyzet a vim-el? Úgy tudom, hogy azt egy Amigás készítette:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Vim_(text_editor)

  22. avatar abcug says:

    mehe, legyel igenytelen es hasznalj terminal ablakbol mc-editort, vagy megigenytelenebb es krusadert :) esetleg ott a total-commander wine-vel muhahaha \o/ :)

  23. avatar blala says:

    jujj az mc-nel nehez igenytelenebbet talalni :)
    emergency esetre viszont mindig ott van a nano
    es Bery, melyik volt az a ket alternativa, ne titkolozz itten!

  24. avatar Bery says:

    Miért ne titkolózzak? ;) Az egyik persze, hogy a MC editora, másik a nano. Ezek nyilván a szükséges configok módosítására voltak elegek, és csak a vi-hez képest jobbak. :)

    Egyébként nyilván Windows alatt, Delphi beépített editorával, de azt is Brief kiosztásban használva fejlesztek, és ftp-n másolom fel a szerverre a forrásokat (php) :)

    Nem, normális nem vagyok, de zavarna is, ha az lennék :)

  25. avatar abcug says:

    erdekes a nanora mindig azt hittem, hogy csak egy symlink a picora :)
    most nezem van neki sajat manja is :))))

  26. avatar pontscho says:

    Abcug, jelenleg az is meglepo, hogy Slackware juzer lettel. Emlekszem meg arra a heves ellenallasra, amit anno kifejtettel, es hangoztattad, hogy “windows+dx az isten”, valamint mikor Arpi mutogatta, hogy milyen suti, azonnal lefapadoztad es fujjoltal. :) Most meg mit latok… hangosan rohogtem :)

  27. avatar blala says:
    Slackware’s package management system can install, upgrade, and remove packages from local sources, but makes no attempt to track or manage dependencies, relying on the user to ensure that the system has all the supporting system libraries and programs required by the new package. If any of these are missing, there may be no indication until one attempts to use the newly installed software
    Many design choices in Slackware can be seen as examples of the KISS principle. In this context, “simple” refers to the viewpoint of system design, rather than ease of use.

    atyauristen, hogy nem halt ez meg ki?

  28. avatar Oswald says:

    höhö, c64es tasm, instant syntax checking, copy/paste, minimális helyen tárolt forrás, gyors fordítás,extra funkciók (bináris töltés, hex számológép, definiálható funkcióbillentyűk, stb) mi kell még ? ;)

    jah anno a profi ass-ról hónapokig tartott rábeszélni, hogy inkább ezt használjam. a profi ass úgy volt hogy basicbe írtad be a kódot, az első sor egy sys volt ami meghívta a compilert.

    ezelőtt meg a help plust használtam, az még jobb volt. fordítás előtt el kellett menteni a basicbe beírt kódot, mert lemezről fordított. mondjuk akkoriban ha a progim nem fért be a kazetta pufferbe akkor már feszült a mellem, hogy hű de nagyot írtam :)

  29. avatar Charlie says:
    wrote
    legyel igenytelen es hasznalj terminal ablakbol mc-editort

    Azzal keszult a Free Pascal MorphOS es AmigaOS4 portja (tobbek kozott). Amikor nativan futott mar, onnantol meg CEd-del. :)

  30. avatar Charlie says:
    Travis wrote
    Charlie, és mi a helyzet a vim-el? Úgy tudom, hogy azt egy Amigás készítette

    Itt a bizonyitek, hogy barmely rendszerre lehet hasznalhatatlan szart irni. :P Egyebkent Amigahoz gyarilag MicroEMACS-ot adtak. :) Meg egy Ed nevu akarmit, amitol szinten felelem es reszketes kerulgetett mindenkit. Bar mintha az 1.x WB lemezeken lett volna vmi Notepad nevu minimaleditor is…

  31. avatar Charlie says:

    Oswald: Ja, a C64-es tasm az jo, abban meg en is birtam 6510 assemblyt irni, pedig ha valamihez, akkor a 8 bites asmhoz hulye vagyok. Marmint nem birok benne gondolkodni, rajottem, hogy nekem hatulgombolos 32 bitre van szuksegem legalabb, hogy jol erezzem magam. :P De ez nem a ware bune, az zsenialis. Es en meg az Amigas AsmOne/AsmPro parost is szeretem (ket progi, de kozeli rokonok), bar sajnos sem idegrendszerem sem idom nincs a 100% asm kodhoz.

    [ módosítva Jul.28. 12:08 ]

  32. avatar abcug says:

    pontscho:

    Abcug, jelenleg az is meglepo, hogy Slackware juzer lettel. Emlekszem meg arra a heves ellenallasra, amit anno kifejtettel, es hangoztattad, hogy “windows+dx az isten”, valamint mikor Arpi mutogatta, hogy milyen suti, azonnal lefapadoztad es fujjoltal. :) Most meg mit latok… hangosan rohogtem :)

    -allitom tovabbra is, hogy az “egyetlen elfogadhato alternativa” :) ha nem vagy machoista (es nem olyan hobbit keresel amivel direkt szivatod magad (last lejjebb: slackware :)) akkor az a win32+msvc+directx. \o/
    (es itt most ne menjuk bele, hogy milyen platformon milyen fordito es apik vannak, ez itt a demoscenerol es a hobbirol szol).

    -slackwaret amugy kb. 1998-ota hasznalok folyamatosan igaz nem desktopnak, azt csak a 11-tol. de megsem windoz es mar nem erzem akkora kellemetlensegnek, mint regen (pl. amikor kirohogtem arpi-t) nem allitom, hogy jo (csupan amire nekem kell arra most mar pont megfelel (vagy csak en lettem igenytelenebb … :)))

    -masfelol, egy olyan alternativ platform a napi win. adag utan amit el tudok meg viselni es nem ms. (tobbnyire ezert sem keszulnek releasok*, mert egyszeruen nincs kedvem este is ugyanarra a platformra kodolni, mint napkozben, megha teljesen mas is a feladat (fogalmazzuk neven a dolgot: divat-linuxos lettem desktop szinten :).
    (*: meg mert az x utan az ogl baromira orrverzes szamomra :)

  33. avatar blala says:
    ha nem vagy machoista (es nem olyan hobbit keresel amivel direkt szivatod magad (last lejjebb: slackware :)) akkor az a win32+msvc+directx. \o/

    osx+ghc+smultron+opengl :)

  34. avatar Jimmi says:

    freebsd + vi + powray!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára