☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

oxyron_party08.gif Lassan beindul a nyári partydömping. Ideje is, mert az év első fele a Breakpoint és Gathering kivételével nem volt igazán mozgalmas. Kiadott produkciók szempontjából az egyik legerősebb rendezvény az Oxyron party volt, itt jelent meg például a Breakpoint invitációja PC-re, Mac-re és C64-re egyaránt. Ahogy a házigazda csapat nevéből sejthető elsősorban C64 releasekben volt gazdag a party, de majd minden platform kedvelőinek akadt letölteni valója. Olyannyira, hogy a bemutatott demók egyike se C64-re készült, inkább a kevésbé aktív platformokról válogattam.

A party eredményei:
http://www.oxyron-party.de/finalresults.htm

Az indulók a poueten és CSDb-n:
http://www.pouet.net/party.php?which=1342&when=2008
http://noname.c64.org/csdb/event/?id=1367

A party hivatalos oldala:
http://www.oxyron-party.de/english-index.htmvagas.png
d136b by neoscientists

Bár a PS2 a legnagyobb példányban eladott játékkonzol, a rá készült demók száma nem túl nagy. Ebből viszont egyértelműen a Neoscientists vette leginkább a részét, akik már a 4. demóval koptatják a platformot, a mostanival épp a combined democompó első helyét szerezték meg. De hiába övéké a legtöbb demó, a legjobb egyelőre még nem, mert a The Black Lotus vagy a Soopadoopa is releaselt már a fekete masinán. Ez persze változhat, mivel a srácok láthatólag piszkosul értenek a hardverhez. Ez feltételez némi mazochizmus is, nem lepődnék meg, ha a szobájukban PS2-őn kívül más önsanyargatásra alkalmas eszköz is előfordulna. ;)

Threeve by Bauknecht

Korábban úgy hittem, hogy a Bauknecht a Still megalakulásával párhuzamosan meg is szűnik, de nem így történt, azóta PC-s demót ugyan nem készítettek, de kiadták a tavalyi év egyik legjobb C64-es demóját az Empiriont, most pedig platformot váltottak. A minőségre nem lehet panasz, a klasszikus effekteket és a modern designt is ügyesen keverték, bár a sikerük titka minden bizonnyal Burt Reynolds bajszában rejlik. Megemlítendő még, hogy Sire se ijed meg a kihívásoktól, hisz azt határozta el, hogy a plus/4 finoman szólva is korlátozott hangkeltő képességeivel (2 csatorna négyszögjel vagy zaj hullámformával) egy Drum & Bass soundtracket hoz össze a demo alá. Hogy ez mennyire sikerült neki, azt döntse el mindenki maga. ;)

2008 – a DTV Odyssey by TRSI

A C64 DTV se tartozik a legforgalmasabb demóplatformok közé, de úgy néz ki, hogy az igazi fanatikusok lassan kezdik kiismerni a masinát. Ebben egyértelműen a TRSI DTV szekciója jár az élen, akik a 8 bit compót sikeressen meg is nyerték a DTV Odyssey című demójukkal. A demót ugyan nehéz értékelni, hisz nem vagyok tisztában a gép pontos képességeivel, de platformtól független, hogy az intro part a 90-es évek elejének legunalmasabb vektorfilmjeit idézi. Személy szerint én a Bauknecht demóját érdemesebbnek tartottam volna a győzelemre.

Ugrás sorozatunk előző részére.

Categories: Demo ajánló | Tags

4 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    tisztára 8bit revolution van.

  2. avatar Edhellon says:

    A TRSI demo nekem nem jott be kulonosebben… latszik, hogy sok melot feccoltek bele, de valahogy nem lett igazan utos. Az eleje meg kimondottan uncsi, foleg 2008-ban.

    Nekem szemely szerint a plus/4-es demok jottek be leginkabb a partyrol, no meg ofcoz a BP invitacio (a PC-s, nem a C-64-es :)

    A DTV technikai reszleteirol majd Osw nyilatkozik ha errejar. :)

  3. avatar Bery says:

    Ezek helyett érdemesebb inkább a pouet Top of the month-jait nézegetni, kevésbé fájdalmasak :) Mehetne azokból is egy cikk havonta. Jó, tudom, írjam meg :)

    Ott láttam először az Inque nevét is. Persze én halál alulinformált vagyok scene-ből, mint mindig. Ezért is olvasom a scene.hu-t, de ilyen scene story-k nincsenek, pláne nemzetközi viszonylatban. Sőt, már hazai sem, amióta Lacoste lebabázott ;)

    [ módosítva May.21. 12:06 ]

  4. avatar Oswald says:

    Ed :)

    technikailag ez a DTV demo ott jár kb ahol a c64es demok a 80-as évek vége felé. már a hardver lehetőségeit nézve.

    mondjuk azért nem semmi ahogy azokat a filledvektorokat 320x200x8bit felbontásban nyomják 50fpsben. ez azt jelenti hogy ha visszalépünk a natív c64 módba akkor ott fullscreenben elég szép dolgokat lehetne csinálni :) egyszer 1 hétig gondolkodtam rajta, talán a dtv blittert rá lehet venni hogy eorfillezzen ;)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára