☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

ukscn_as_route.jpgA hazaiakon kívül általában a Finn, Svéd, Norvég (no és a Német) scene produkciókról szoktunk beszélni, pedig tehetséges csapatok akadnak szerte a világban. Hogy kicsit javítsunk ezen az arányon, most olyan nemzetek partyjainak anyagából válogattam, amelyekről kevesebb szó esik manapság. Jöjjön tehát egy Orosz (Chaos Construction), egy Brit (Sundown), és egy Spanyol party (Euskal) dobogós demói közül három.

vagas.png
Allius by Quite

Elsőként itt az orosz Chaos Construction idei győztes demója. Igazából régebben ezt még dentrónak hívták volna, ugyanis csak 2 perces, és méret tekintetében is mindössze 96 kilobyte-os demócskáról van szó. Mostani szavazásunkkor gyanítom ők is a “Demo lesz mert még kéne 10k hely” kategóriába pipáltak volna. :) Persze már sokszor bebizonyosodott, hogy nem a méret a lényeg, és ezt ők is igazolták. A grafika ütős, a hangeffektek pedig nagyon eltaláltak a látványhoz. Nekem komoly meglepetés volt ez a demo, a Quite-ről korábban még csak nem is hallottam. Ez mondjuk nem is olyan meglepő, figyelembe véve, hogy az Allius előtt két hónappal indultak először party-n. Ugyan eddig nem ismertem őket, ezután viszont minden lépésüket szemmel fogom tartani. ;)

Link a demo pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=31828



Route 1066 by UK Scene Allstars

Szintén egy friss csapatról van szó, bár csak ebben a felállásban. A három készítő nagyon nem újonc, hisz a Fairlight, Dual Crew Shinging és az Alcatraz kötelékében szolgálnak, és csak alkalmilag álltak össze egy demo erejéig. Így született a kicsit vicces UK Scene Allstars elnevezés, tekintve, hogy Európa egyik legkisebb demoscene-jéről beszélünk. :) A code Smash műve aki igen hiperaktív az utóbbi időben, az Assembly-s demójuk mellett ugye ő jegyezte a Zine code-ját is, és most itt egy újabb demo, csak más grafikussal és zenésszel. A code eredete persze erősen meglátszik a demó látványvilágán, az effektek nagy része korábban már szerepelt hasonló formában valamelyik Fairlight demóban. Ugyanakkor a tálalás (no meg az effektek minősége) feledteti mindezt. A demo infofile-ját érdemes elolvasni, láthatólag nem esett jól Smashnek a folyamatos, sok esetben alaptalan támadás a korábbi Fairlight demók sebessége illetve önismétlése miatt.

Link a demo pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=32096


Discharger by Stravaganza

A másik két névvel ellentétben az Stravaganza már mindenkinek ismerősen csenghet, számos demót adtak ki, és van minimum egy klasszikusuk is, az Arise, amiről korábban már írtunk is. Esetünkben pont ez válik a hátrányukra, mivel a Discharger is hasonló stílusú, de nem sikerült túllépnie a nagy elődön. Persze egy nézhető, sőt igen kellemes produkcióról van szó, csak egyszerűen tőlük vártam többet. Hogy nem ez életük legjobbja, azzal ők is tisztában vannak, bevallottan a rövid idő alatt összerakott demo kiadásának az volt a fő oka, hogy támogassák a hazai (esetünkben spanyol) party-kat. Mi több, a demo infofile-jában erre biztatnak mindenkit. Ez szép és jó, de legközelebb egy igazán áll-leesős demót akarunk! ;)

Link a demo pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=31346

Ugrás sorozatunk előző részére.

Categories: Demo ajánló | Tags

7 Responses so far.

  1. avatar Grass says:

    Ismét elmondom: UKsceneAlsstars (Fairlight) RULEZ!

  2. avatar Murphy says:

    egyetértek, de a quite is üt

  3. avatar blala says:

    szerintem a quite konkretan nagyobbat ut, a fairlight mar kisse unalmas :)

  4. avatar Chrono$ says:

    UKScene Allstars nálam is rulez.. főleg zene miatt! az ambientre villogó amőbákat már kicsit unom.. télleg, ez a google video nagyon trééé, megérdemelne 2x ekkora ablakot a cucc!

  5. avatar -SP- says:

    Allius: nagyon ott van, ütnek a váltásoknál az effektek tényleg. Kicsit We Cell utánérzésem volt a közepén, de ez jobb :) Ígéretes csapatnak tűnik, a gfx viszi a pálmát.

    Route 1066: Lassan rohadt unalmas lesz a ribbon + falból/földből kinövő cuccok kombója, az egész olyan volt, mintha egy FLT introt néznék fekete-fehérben :/ Ráadásul itt is ez a tinglitangli zene… a végére a jazz-betétekkel már emészthetőbb, meg a Monty Python poén is ütött :)

    Discharger: Eh, nekem nem mondott sokat :P Mondjuk a Stravaganza stílusát sosem tudtam átérezni igazán, elég monoton, a gfx sem nagy durranás…

  6. avatar abcug says:

    uksa legjobbab, en kulon az infofile miatt adnek neki valami dijjat. ez most nagyont talalt :) es tenyleg unalmas a sok ‘whinnie’ the pooh :)

  7. avatar -SP- says:

    Valaki(k)nek reklamálni is kell, nem? :P Még elbízzák magukat.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára