☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Icons 2007 review

Posted by Murphy on 2007-02-24, 14:32

icons.jpgFebruár 16-tól 18-ig zajlott Finnországban az Icons 2007 nevű party. Természetesen nem kell Assembly szintű felhajtásra számítani, a szervezők nem voltak több százan, de még a vendégek sem. ;) Ennek ellenére született pár figyelemre méltó produkció, és egy számomra újszerű kezdeményezés. Nem mellékesen itt voltak idén elsőként valamirevaló releasek. Igazából én is csak a Farbrausch új demo-ja kapcsán figyeltem fel a party-ra. A Pouet.net-en ennyi szívet egy produkció mellett talán még sose láttam.

No akkor csapjunk is a közepébe!

4k intro-knál egy új trendet lehet megfigyelni, a 3 indulóból 2 mobil telefonra készült Java-ban. Persze ez azzal is járt, hogy a harmadik győzött. ;) A számomra eddig valóban ismeretlen Unknow Artist sikeresen beelőzte az RNO-t, és a Jumalauta-t, egy kifejezetten kellemes, pörgős intro-val.

iconsYU.jpg64k terén se volt nagy tolongás, itt is csak 3-an indultak. A Jumalauta intro szerintem borzalmas, de legalább tudták, hogy meddig szabad elhúzni, merészebbek egyszer megnézhetik. A Youth Uprising csapata szerezte meg a második helyet Purple című intro-jával. Számomra ők voltak a party legnagyobb meglepetései, nagyon kellemes intro, letisztult design, fülbemászó muzsika. Az produkció egyetlen komoly hibája, hogy meglehetősen másolja a Traction stílusát. A srácok nagyon aktívak, és nagyon gyorsan fejlődnek, én várom a folytatást. A győztes Flo intro-járól, csak annyit mondok, hogy ízlések és pofonok. Nekem nem a szívem csücske, de Finnországban a tél közepén, 2 nap nem alvás után, és némi alkoholos befolyásoltság alatt máshogy látták. ;) Külön érdekesség, hogy a Purple mindösze 40k, és a Flo-féle dphlax vaino is csak 48k méretű.

iconsgtmod.jpgA legjobb mezőny egyértelműen a demo-k terén volt. Kezdve a Traction kizsűrizett produkciójával. A dolog azért is pikáns, mert ők voltak a party  szervezői. :) Mókás lehetett, mikor a szervezők a saját gépükön nem tudták elindítani a saját produkciójukat. :D Elsőre nállam is volt  probléma vele, de az antialiasing kikapcsolása megoldotta. Teljes értékű demónak nem nevezném, de a maga nemében egy gyöngyszem. A 9. helyezett deMache demo-ja a kellemes retro hangulatú zenéje miatt tarthat számot figyelemre, illetve mert a DiHalt’07 nevű orosz party invitációja. Az Adam Blair-féle Factor 5 szerintem kicsit alulértékelt, kellemes látványú, jól időzített, bár tény, hogy nem túlzottan eredeti, és a zene sem a favoritom. Jumalauta-ék meg se próbálták megváltani a világot, cserébe kaptunk tőlük egy mókás kis demo-t, a poént nem lövöm le, nézd meg! Az idei Scene.org Award invitációja is itt lett releaselve, a változatosság kedvéért Nintendo DS-re. Videóban is hozzáférhető, de persze nem 20′-os monitorra tervezték, az eredeti hardveren az igaz. Az Iso Vajello-ja igazából szóra se érdemes, egyetlen dolog ami miatt megemlítem, hogy az utolsó taktusokban ők is beszúrtak egy kis Timbaland fricskát. Az Adapt egy fiatal csapat, a Constant Glow mindösze a 3. produkciójuk. Igazi coder demo, technikailag viszonylag ötletes, de még lett volna mit csiszolni rajta, hogy ez látványban is tükröződjön. A Wamma-nak sikerült a dobogó 2 fokát is elfoglalnia, a 3. helyet a  Grand Theft Moddal, ami a címéből sejthető módon a Timbaland ügyről szól. iconsFR.jpgNapjaink egyik legsikeresebb amerikai producerének pofátlansága láthatóan felkavarta a finn scene-t, a jelenségről hamarosan egy hoszabb cikket is kaptok. A 2. helyezett Wamma produkció egy Atari 2600-ra írt demo, sajnos még én sem láttam. A győztes pedig a már bevezetőben is említett fr-055: 828 a Farbrausch-tól. Valószínűleg nem mindenkinek fog tetszeni, Visualice eddigi legsötétebb, legdepresszívebb demója, éppen ez az oka a nagy lelkesedésnek, és valószínűleg ezért nem zárják majd egyesek a szívükbe. Mindenesetre egy próbát mindenféleképp megér. ;)

A többi compo-n nagyon érdekes dolgok nem történtek. Abszolút középszerű zenei mezőny külön dance és listening  kategóriákban, 1-2 jobb szerzeménnyel. Grafika terén, külön handdrawn és freestyle compo nagyon gyenge felhozatallal, az egyetlen említésre méltó kép Frank/Orange orkja, az viszont elég jól sikerült.

icons16216tn.jpgNekem még a Natural Media kategória nyerte el a tetszésemet, érdekes kezdeményezés. Korábbi party-n ilyennel még nem találkoztam. A folyosót kinevezték kiállítóteremnek, és az indulók itt helyezhették el a műveiket. Volt aki szimpla képpel indult, volt aki floppy lemezekből épített szobrot, mások egy LCD monitort kereteztek be, és azon futott egy képernyővédő effektjük, és volt olyan is, aki egyszerűen magát nevezte be, amint fekszik egy kanapén. ;) Az indulókat itt tudjátok megtekinteni.

Néhány kép, hogy milyen is volt a party:

icons16215tn.jpg
A partyplace kívülről

icons16118tn.jpg
Már értem miért lett ilyen a Farbrausch demo: :) Melwyn Hello Kitty-s laptopja se gyenge! :)
Melwyn & Visualice/Farbrausch.

icons16110tn.jpg
Igen családias volt a hangulat.

icons16116tn.jpg
Az ember, aki mindenhol ott van:
Sir Garbagetruck.

icons16096tn.jpg
Szerintetek ez a szerkezet melyik demo zenéjéhez volt használva? :)

icons16122tn.jpg
A chillout zóna tele celebekkel:
Jugi/Complex, Frank/Orange, Mazor/Fairlight, Myumi, Damaq/Doomsday, Nosfe, Virne/Coma.

icons16131tn.jpg
DJ set Last Ninjára.

icons16100tn.jpg
Onnantól igazán nagy sztár valaki, ha már kólát neveznek el róla. :)

Pár link a végére:

Icons 07 results
Az Icons 07 hivatalos oldala
A party pouet oldala
A party Slengpung galériája

Nézzetek sok demo-t, de legfőképp csináljatok! ;)

Categories: Review | Tags

13 Responses so far.

  1. avatar Bery says:

    Na, ez már igen, Murphy! Köszi! Szívesen olvasnék máskor is ilyen review, már csak a figyelem felkeltés okán is.

    Ez az FR demó elég egyedi látványvilágú helyenként, de összeségében elég unalmas, és inkább az egyszer nézős kategóriába tudom besorolni.

    A többit nem néztem még meg, majd akkor editálom a kommentet :)

  2. avatar Gargaj says:

    Kezdve a Traction kizsűrizett produkciójával. A dolog azért is pikáns, mert ők voltak a party szervezői. :) Mókás lehetett, mikor a szervezők a saját gépükön nem tudták elindítani a saját produkciójukat.
    Ezt ugy hivjak hogy fair play. Ezert nem volt pl. UD demo f6on.

  3. avatar Lacoste says:

    Na én letöltöttem az FR avi-t és szerintem meg nagyon jó demó ! Én meg tudnám nézni 20x is! Bár én az 2001 : Űrodüsszeia-t is megnéztem rengetegszer! :) Szerintem nagyon jó lett.

  4. avatar slyspy says:

    Jah, épp ma ajánlottam ezt a demót egy pajtásommak, és mondtam neki, hogy a zenéje olyan, mint a 2001 Űrodüsszeia. Szóval nekem is tetszik. Höhh, meg is nézem a filmet, tele van tunnellel.

  5. avatar rachy says:

    Pont nekem is az a film jutot eszembe errol a demorol. Azt se birtam meg egyszer se vegig nezni, mert annyira hihetetlen mertekben unalmas. Mint ez a demo is, ezt se birtam vegig nezni. Azt vartam mikor kezdodik akkor mar a demo vegre… ;)
    A latvanya is inkabb csak olyan kozepes szintu a Farb-hoz kepest SZVSZ. Persze izlesek es pofonok. Befuvezve lehet, hogy jo, csak ahhoz nem eleg szines… :D

  6. avatar Bery says:

    A zenéje? Ennek nincs zenéje, csak zajok, amibe gondolom interferenciaként néha létrejön valami dalamszerűség :) Ha lenne zenéje, az talán megmenthetné a dögunalomtól :) Persze betépve lehet, hogy jó ;-))))

  7. avatar slyspy says:

    Csak értelmezés kérdése.

  8. avatar pohar says:

    nekem a Constant Glow tetszett a legjobban. az FR demot megmenthetné egy tisztességes zene.
    A ‘the 5th annual scene.org awards invitation’-t DS platformon kiadni elég bátor dolog :) Videot biztos nem nézem meg, az megöli a scene-t. Inkább szerzek egy DS-t.

    ps: a geneerinen_orkki.zip nincs rajta egyik scene.org mirroron se.

    ps2 : kösz Gargaj, javítottam
    [ edited Feb.26. 06:52 ]

  9. avatar Gargaj says:

    Milyen ASM invintrot?

  10. avatar Gargaj says:

    Szerintem kibaszott jo volt a zeneje, le is szedtem a teljes albumot – egyszeruen gusztus dolga.

  11. avatar Murphy says:

    Tehát, nem diszkvalifikálták, csupán versenyen kívül indult? A resultsban nem is szerepel, ellenben a poueten, diszkvalifikáltnak van írva…

  12. avatar Gargaj says:

    Diszkvalifikaltak, kb annyira mint paniq a sajat entryjet tumon. Mondom, fair play.

  13. avatar pasy says:

    scene.org awards invtrora gondolt a pohar elvtárs

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára