☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Kezdőlap Fórumok Minden Más Flame Tomcat a linkedin-en

Ennek a témakörnek tartalma 11 hozzászólás, 5 résztvevő. Utolsó frissítés: avatar Pigmy 3 napja, 5 órája telt el.

12 bejegyzés megtekintése - 1-12 / 12
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #29741
  avatar
  archee
  Tag
  #29742
  avatar
  archee
  Tag

  LOL

  “I am a programmer, not a circus artist. ”
  Lásd árpád pöttyös zászlóval tüntetés, buzik tojással dobálása, etc..

  “I’ve written my first commercial application at 17”
  Revenge on school. (ez nem annyira programozás)

  “I don’t publish my sources because they are made for my customers, why would I? ”
  Biztonsági réseken bárki letöltheti.

  “And I don’t have a blog either.”
  Helyette linkedin hegyibeszéd?

  “Grow up!”
  LOL

  #29765
  avatar
  Pigmy
  Tag

  Én azt hiszem megértem Tomcatet. Azzal nem értek egyet, amivel próbálkozik szakadatlanul, merthogy ebben az országban nem lehet vele különösebben elérni semmit. Túl sok a suttyó, házmesteragyú, értetlen, középszerű, sötét barom. Bár néha már úgy tűnik nekem is, hogy időnként belecsúszott valóban problémás dolgokba is, de azt is sejtem, hogy odáig hogyan lehet eljutni. Tomcat baromi okos figura, pillanatok alatt átlát összefüggéseket és ellentmondásokat, van egy jó adag igazságérzete, és ebben az országban ez nagyon könnyen oda vezet, hogy felbaszod magad, sőt, akár konstans állapot lehet belőle, mert anyag az termelődik hozzá minden nap. Egy Laár András interjúból jut eszembe egy részlet:

  “[…] Például a penicilingomba csak akkor termeli a penicilint, ha előnytelen körülmények között tartják, úgy, hogy ne érezze jól magát. Én azt hiszem, hogy Magyarország a világ fő penicilin-termelője. Itt az embereket direkt olyan rossz állapotban tartják, hogy kénytelenek legyenek magukban megtalálni a gyógyszert, amit hívhatunk akár a megvilágosodás elixírjének is. Ennek megszületéséhez jobb hely nem is létezik; akkora marhaságok történnek itt folyamatosan, annyira  nyilvánvaló az ellentmondás a kimondott szó és a tettek között, hogy aki kicsit is körülnéz, az megvilágosodik, mert nem marad neki más, csak a belső szellemi út. […]”

  …szóval van ebben jó is. Azt olvastam egy pszichológustól is, hogy elnyomás kell a kreativitáshoz. Magyarország nem véletlenül ilyen kreatív hely, valahogyan meg kell tanulni a szarból palacsintát gyártani, különben éhen halsz.

  Most ha csak a saját életemből indulok ki, ha 10 éves koromban nem költözünk ki a város szélére az Isten háta mögé egy falusi környékre, és az első felfedező bicikliutam alkalmával nem rúg neki teljesen váratlanul egy suttyó paraszt biciklistől a kerítésnek és nem fenyeget meg közhelyes tinifilmekben látható módszerekkel, hogy vigyázzak jól, mert itt ők a “banda”, akkor lehet, hogy nem húzódom be “örökre” a családi házunkba azzal, hogy “ha itt ez a szokás, akkor ezen a környéken én inkább nem szeretnék ismerni senkit”, és így nem kezdem el eltölteni az unatkozó perceimet baráti társaság és normális gyerekkor helyett számítógépezéssel kínomban. És ha rendes országban élünk, és nem “csak” egy C=16 jut – mert ebben az országban valahogy mindig minden ilyen “majdnem olyan mint az igazi, de nem az” -, akkor nem kezdek el programokat átírogatni C64-ről, hogy valamit lazítsak ezen a helyzeten, ha már úgysem tudok magammal mit kezdeni. Főleg, hogy az iskolák is tele voltak – és vannak is – cezaromán, hatalmoskodó, korlátolt, félművelt tanárokkal, akik visszaélnek rendszeresen a hatalmukkal a saját pszichés problémáikból eredően, úgyhogy a tanulástól és a tudástól is csak elveszik a gyerekek kedvét. Aki meg nem alázkodik be és lázad a hülyeséggel és következetlenséggel szemben, azzal meg persze nem bírnak, velem sem volt egyszerű dolguk :) Gondolom Tomcat is kapott ezekből is bőven. Azért ezek halmodóznak az évek során.

  Amire én rájöttem ebben az országban, az az, hogy “hülye embert okosra vitatkozni nem lehet”. Erre a legjobb kiképzőterep egy-két párkapcsolatom volt (az egyikük pl. ide jár a demoscene-re). Mellébeszélnek, hazudnak, ferdítenek, támadnak, konspirálnak a hátad mögött, lejáratnak, nyilvánvaló dolgokat hazudtolnak meg (ezek mind a gyengeség jelei), és akkor ott a kihívás, hogy ezzel mit kezdj. Ahogy látom, Tomcat is ilyen témákba fut bele folyamatosan, és nem is kell nagyon körülnéznie idehaza, hogy találjon valamit.

  A nagypapám is eszembe jut ennek kapcsán, egész életében az emberi értékek mellett állt ki, akár a kommunista diktatúrával szemben is. 1956. október 26-án pl. őt kérték fel Zalaegerszegen, hogy szóljon valamit a lincshangulatban lévő tömeghez. Ő azzal kezdte, hogy “Itt nem fog vér folyni, nem ölünk meg senkit”, majd folytatta a beszédét, és a tömeg elszégyellte magát, és letette a fegyvert. Mindszentyvel nagyjából utálták egymást (egyszer üzent neki a szent ember a nagymamámon keresztül, hogy “Régen láttam misén!”, mire a nagypapám visszaüzent, hogy “Nekem nincs szükségem egy harmadik személyre ahhoz, hogy Istennel beszélgessek…”), de mégis kiállt amellett, hogy engedjék ki a börtönből (amit aztán Mindszenty később folytatólagos lejáratással hálált meg). Bújdosnia kellett aztán, elkapta az ÁVH, a családunk semmit nem tudott róla, majd tüdővérzést kapott télen a börtönben, a végén úgy dobták ki “honfitársaink” a ház elé, hogy “dögöljön meg otthon”.

  Ez egy ilyen ország. A halála előtt egy évvel, a ’60-as évek végén ez volt az utolsó verse:

  “Úgy megvert az élet, hányszor földre estem,
  Ám emberi embert hiába kerestem.
  Sebes lett a testem, sebes lett a lelkem,
  Vér volt verítékem, vérben elmerültem.
  Úgy vágytam a földrõl messze, messze menni,
  Akár elkárhozni, vagy megsemmisülni,
  De itt tartott fiam és a feleségem,
  Nem vetettem ezért életemnek véget.
  A halált csak vártam, úgy indultam volna
  Akár mennyországba, akár a pokolba.
  Mégiscsak hirtelen megújult az élet,
  Mikor az Úristen hozzánk küldött téged,
  Kicsike unokám, nagy szemû Zoltánom,
  Hogy keserûségem mosolyra változzon,
  Annyi várás után belépett az Isten,
  Elnyûtt világomban felragyogott minden.
  Mosolyt hoztál ismét – sebeinkre gyógyírt…”

  Nálunk az egész família folyton szembeállt az itthoni hülyeséggel, de a történelem azt mutatja, hogy ez nem igazán kifizetődő. Apám is ügyvédként szétszopatta a zsírfejű TSZ-elnököket, miközben sosem volt hajlandó belépni “A Pártba”, aztán a ’90-es évek elején őt kommunistázták le, miközben az MDF-es egykori megyei párttitkárt meg szent, vallásos embernek állították be vele szemben. A többi ős is sorban megszívta, már a XIV. században is elindult valamelyik ősünk felháborodásában fellázadni a király ellen, de tüdőgyulladást kapott félúton és meghalt.

  Szóval én átérzem Tomcat dolgait, de látván a saját családom szakadatlan és eredménytelen harcát az itthoni korlátolt ostobasággal, középszerűséggel és gerinctelenséggel, én inkább Laár András útját követném.

  Tényleg egy rossz kabaré, amit itthon a HR-esek művelnek, én is találkoztam ilyenekkel, egyszer belefutottam pl. az NNG-be is, találkoztam egy-két matekszakkörről szabadult okoskodó geek-kel, amit azóta sem felejtek el. Az egyik huszonéves, tipikusan Y-generációs, nárcisztikus hülyegyerek pl. megkérdezte, hogy tudom-e egyáltalán, hogy mi az a rekurzív függvény. Holott ő kb. akkor született, amikor Commodore-on nekünk arra kellet vigyáznunk rekurzív függvényeknél gépi kódban, hogy ne teljen be a stack, úgyhogy inkább nem is használtuk… Ott vettem egy nagy levegőt, hogy ne alázzam le, majd válaszoltam neki nyugodtan. Teljesen idióta, szedett-vedett interjú volt, de azzal villogtak, hogy olyan irodájuk lesz nem sokára, mint a Google-nek, és lesz babzsák meg minden, és az mennyire cool. Ezek fontos dolgok, mint tudjuk, és nagyban meghatározzák a kód minőségét :) Az NNG akkoriban elég szarban volt, pereskedtek asszem valami izraeli befektetővel, nem nagyon volt pénzük, előtte 1-2 évvel fizetéseket is csökkentettek céges szinten, így az interjú másnapján annyit üzentek a fejvadászon keresztül – véletlenül sem egyenes úton -, hogy “Ekkora fizetéshez kevés a szaktudás.” Csak mert kínos lett volna azt mondaniuk, hogy nem tudnak annyit fizetni, mint amit előtte a LogMeIn. Többek között ez vezetett oda, hogy a magyar cégek felejtősek már számomra, és a saját utamat járom legalább.

  Szóval mindent összevetve nem csodálom, ha Tomcat ilyeneket ír, és szerintem igaza is van. Más kérdés, hogy ebben az országban tényleg nem igazán változtat semmin, de nem is hiszem, hogy ezért írta. Csak kijött, aminek ki kellett. Mint most belőlem is, elnézést, hogy megszaladt :)

  #29767
  avatar
  Pigmy
  Tag

  …na ilyen az, amikor túl sok minden van az ember fejében, és megpróbálja röviden összefoglalni. Érthető nem lesz, de legalább rövid se.

  #29783
  avatar
  archee
  Tag

  Tomcat azért írta hegyibeszédét angolul, mert nemzetközi szinten keres otthonról végezhető munkát. Tehát ez nem Magyarországról szól. Ha valakinek a magyarság az akadály, elköltözik.

  Okos ember, de még nem adott ki olyan demot, vagy bármi kódot, amit nem tudna bárki megcsinálni, ezt a HR-esek is látják.

  A másik az, hogy ő vezető akar lenni, akit követnek a kis birkák. Nem tanulta meg az alázatot.

  #29784
  avatar
  Pigmy
  Tag

  Nem ez az írása szól Magyarországról, hanem a karaktere és az eddigi lázadó megnyilvánulásai az elmúlt 15-20 évből, mivel a magyar viszonyok termelték ezt ki nála. Számomra teljesen érthető ez a folyamat, semmi meglepő nincs benne.

  Gondolom találkozott ő már magyar HR-esekkel is mielőtt körülnézett külföldön, és nem csodálom, ha már így akad ki azon, amit amúgy a globális IT-piac és azon belül a HR művel. Nem hiszem, hogy a HR-esek és a fejvadászok fel tudnák mérni egy fejlesztő kvalitását, pont ez a probléma, hogy ennek ellenére beleavatkoznak útonállóként egy olyan kiválasztási folyamatba, ami nélkülük nem így nézne ki, és nem is így nézett ki régebben. Hülyébbnél hülyébb eseteket hallok, itthonról is, külföldről is. (Az itthoniban ráadásul van valami nagyon kisstílű “magyar” is sokszor, amit az NNG-nél is láttam.) Az Y-generáció térnyeréséről se feledkezzünk meg az elmúlt 10 évben: ahogyan szépen bekúsztak a munkaerőpiacra, úgy a különböző eseteket is egyre jobban átszínezik azok a defektek, amik erre a generációra jellemzőek, mint pl. felszínesség, pofátlanság, nárcizmus, az empátia hiánya – ezeket nem én találom ki, pl. Tari Annamária pszichológus is vaskos könyveket ír erről, érdemes elolvasni. Régi kollegák szintén panaszkodtak már évekkel ezelőtt, hogy jöttek ezek a “fiatalok”, meg vannak győződve arról, hogy most övék a világ, nagy az arcuk, követelőznek, agresszívak, beszólogatnak, a kódjuk meg felszínes és összetákolt szar, miközben hárítanak állandóan. Na, ki szeretne ilyen közegben dolgozni? És most majd ők a HR “segítségével” kiválasztják, hogy ki a szakember, igaz? :)

  Mivel jól láthatóan a helyzet már az, ami, én pl. már kikerülöm az egészet, és inkább csinálok sajátot, ahol ilyen garantáltan nem lesz. A korosztályomban többeknél látom ugyanezt. Szerintem Tomcatre is ez vár, jobban is passzol hozzá. Amúgy sem hiszem, hogy azzal a rákos burjánzással akarna foglalkozni, amivé a JavaScript nőtte ki magát, a web meg már erről az újgenerációs taknyolásról szól, ahogy látom. Meggyőződésem, hogy a számítástechnika szétcsúszott elhülyülésének a korszakát éljük, és ez több szempontból kihívás azoknak, akik még látták a “régit”.

  Tomcat szerintem ugyanezt látja. Szóval megértem :)

  #29785
  avatar
  archee
  Tag

  A szétcsúszott, elhülyült számítástechnika kritizálásában igaza lehet, de attól még nem ontja magából a sikeres termékeket.
  Ha sok az újgenerációs lamer, akkor könnyebb piacot szerezni.
  Pl steam-en, app sztorokban versenyezhetünk a fiatal JavaScripterekkel a hagyományos C++ kódunkkal.

  HR szinvonalára jó példa a BKK jegyértékesítő. Nem értettem, hogy kapja meg az állást egy ilyen lamer. Árokon valaki elmondta a megfejtést.

  #29826
  avatar
  nagz
  Tag

  lehet, hogy a cég ontja a sikeres termékeket akiknek csak bedolgozott, nem?

  nem tudom, csak kérdem.

  #30043

  Sorry hogy csak most szólok hozzá, de nem nagyon járok ide, csak unatkoztam.

  Archee drága, mire a nagy arc? Ha valami gondod van a postommal, hozzá lehet szólni a LinkedInen.

  Igen, tele van a faszom a tesztmunkás bohóckodással, ami a szakmában zajlik. Igen, valóban nem készítettem még el a következő Facebookot vagy Twittert, de emlékeim szerint te sem, és még sokan mások sem. Ugyanakkor felvettek egyrészt a Toptalhoz, ahol tavaly dolgoztam, másrészt az AWWCOR-hoz, és mind a két helyen volt némi szerepe ennek a LinkedIn-es postnak.

  #30050
  avatar
  NmG
  Tag

  Emberek csak nyugi! Münchenből jelenthetem, itt sem okosabbak vagy kedvesebbek az emberek, sőt. És Stuttgart mellett vagy Darmstadtban sem tapasztaltam nagyon mást. Szerencsésebb történelmi helyzet, ez mindent elmond. Hagyjuk már a nyavalygást, hogy mennyire szar magyarnak lenni vagy Magyarországon élni. Ilyen mentalitással a világon sehol és semmilyen nemzet fia, lánya nem ér el sikert.
  Ami meg külön pikáns szerintem, valakit a háta mögött lehúzni, aztán arról keseregni, hogy mennyi a sötét, rosszindulatú ember…

  #30164
  avatar
  Pigmy
  Tag

  Attól, hogy valamit “nyavalygásnak” fikázol le nárcisztikus nagy arccal, még nem változtat semmin, csak a saját erőlködésed :) A magyarországi és a német helyzet közti különbség egyáltalán nem csupán a “történelmi szerencsén” múlt, a magyar történelmet a magyarok alakították ilyenné, a magyarokra jellemző mentalitással. Pont azzal, ahogyan az ország egyik fele folyton lerántja a szarba a másik felét, és keresztbe is tesz. Pont azzal a nárcisztikus stílussal, ami amúgy itt a scene-en is megy rendszeresen, állítólag felnőtt emberek szájából, amúgy a személyiségfejlődésben megrekedt frusztrált tinik módjára. (Maradandó élmény volt ezt közvetlen közelről is megtapasztalni, amikor együtt éltem egy hölggyel ebből a körből egy darabig.)

  Hogy te mit látsz odakint, az a te saját szubjektív tapasztalatod, ami a saját mentalitásodból és tudattalanodból fakad jórészt. Amiről sok mindent elárulsz azzal, hogy egyrészt félvállról “nyavalygásnak” fikázod le mások tapasztalatát és véleményét, másrészt az egodat valamiféle önjelölt külföldi tudósítói szerepkörbe emelve hirtelen osztani kezded az észt a piedesztálról, harmadrészt “ott sem okosabbak vagy kedvesebbek” szerinted az emberek, tehát úgy tűnik, te ezt látod – és akarod látni – mindenütt, fontos lehet ez számodra az önértékelésed szempontjából. Mások mást látnak odakint, természetesen az összes emberi tulajdonság megfordul minden országban, az arányok viszont a nagyon nem-mindegy, és ezek az arányok máshol nagyon másnak tűnnek. Ezekben az arányokban rendesen el van tolódva ez az ország, ami nagyban megnehezíti azoknak az életét, akik ide születtek. Gondolom statisztikákkal (pl. alkoholizmus, öngyilkosságok száma, vagy gazdasági mutató) nem szeretnél vitába szállni egy “ááá, máshol is ez van, mit sírtok” – amúgy mérhetetlenül empatikus – felkiáltással :)

  Igen, fontos, hogy az ember felvállalja a felelősségét a saját életével kapcsolatban, ehhez viszont meg kell tudni különböztetni, hogy mi az, amiért valóban saját maga a felelős, és mi az, amiről viszont sajnos a környezet tehet. Igen, sokan hajlamosak azzal a kézenfekvő önfelmentéssel élni, hogy minden olyat áttolnak a környezetre, ami mögött valójában egy saját félelmük van, ilyen is van, ez egy alap emberi tulajdonság, és ez ugyanolyan káros, mint azt hazudni a környezetről, hogy “nincs itt semmi baj, máshol is ez van”, mert ezt viszont áldozathibáztatásnak hívják.

  Divatosak manapság ezek a szociopata tanítások, amik az egyénre hárítanak minden felelősséget a saját életükkel kapcsolatban, de ez elég ostoba emberek – legtöbbször messiáskomplexusos, nárcisztkus személyiségzavaros ú.n. “spirituális tanítók” vagy “szemléletfejlesztő trénerek” – szájából szokott elhangzani.

  Sikert akkor ér el az ember, ha felméri a lehetőségeket, és annak fényében tervezi meg az útját. Se a könyezetre hárítás, se az áldozathibáztatás nem segít, csakis ront ezen.

  Viszont az, hogy Magyarországon nagy szar van a lehetőségeket tekintve, az nem kérdés. Ne maszatolj, lécci :) (Igen, szándékosan használom ugyanezt a stílust viszontválaszként.) A helyzetet fel kell mérni, és ennek fényében érdemes bármit is itt tervezni. Harcolni nem érdemes, mert akkora negatív erők adódnak itt össze, hogy abból csak vesztesen lehet kijönni, viszont azokat fikázni, akik egyre tisztábban látják, hogy mi van itthon és szóvá is teszik, az meg egyszerű nárcisztikus magamutogatás :)

  #30165
  avatar
  Pigmy
  Tag

  “Ami meg külön pikáns szerintem, valakit a háta mögött lehúzni, aztán arról keseregni, hogy mennyi a sötét, rosszindulatú ember…”

  Igen, ennek külön örülök, hogy szóba került, akkor esetleg majd alkalomadtán kérdezze meg valaki a scene.hu-s zugcelebeskedő exemtől, hogy milyen dolog a hátam mögött titokban szervezkedni, levelezgetni és találkozgatni az őutána következő, akkoriban aktuális barátnőmmel és egy őt megelőző exemmel hármasban, önigazolási célzattal kavarni a szart és csúsztatgatni, ferdítgetni, hazudozni rólam, belepofázni, beleavatkozni az aktuális párkapcsolatomba a hátam mögött egy éven át, megpróbálni lehúzni engem, nem csak előttük, hanem egyéb körökben is – akár a scene.hu-n vagy egy másik közös társaságban – az ismerősiem előtt, közben a kis bűneit (hazudozásait, félrekavarásait, narcisztikus viselkedését, agresszióját) természetesen kényesen kikerülve és kifehérítve, aztán amikor ez kiderül, amire nem számított, akkor elmenekülni elzárkózva a felelősség elől, de ha utána megyek, és szembesítem ezekkel, akkor pl. ilyen “azzal találkozom és levelezek, akivel akarok!” felkiáltással nagypofájú támadásba lendülni védekezésből. Milyen dolog aztán össze-vissze hablatyolni hosszú körökön át, míg az önellentmondásaival sarokba nem szorítom logikailag, és már nem tud mit mellébeszélni és elakad a szava. (Mondom, én teljesen megértem Tomcat-et :), átéltem ugyanazokat, mint ő, bár nem hiányzott az életemből) Komolyan, mint valami ótvar brazil szappanopera ez a viselkedés, de amint látom, errefele megy is ez a stílus rendesen, csak be kellett ide nézni próbából, és lám :) Úgy tűnik, vannak, akik elfelejtettek felnőni és szocializálódni a monitorra görnyedés közepette. Hallottam hírét, csinálta a drága a narcisztikus kavarást már előttem is a #scene.hu-n, IRC-n, csak nekem későn meséltek erről, sajnos. Pedig megúszhattam volna ezt a szellemi dagonyát, meg azt is, ahova ez vezetett :)

  Na, de legalább már látom, hogy hol szocializálódott tinikora óta és kik között lett ilyen. Itt tényleg ez a műsor folyton? Ilyet én nem tapasztaltam máshol előtte, már akkoriban is feltűnt, hogy ebben a sajátos közegében dívik ugyanez a viselkedés, mint az övé, “odakint” egész más világot tapasztaltam. Már mondanám, hogy kerülni kell ezt a kört, mert ez nagyon az alja, de ismerek itt jó arcokat is, szerencsére. Az más kérdés, hogy ők is azt mondták, hogy kerüljem ezt a kört :D

  Na, hát mindegy, pszichológiai adalékgyűjtésnek jó volt, legalább ilyenkor már tudja az ember, hogy mik azok a jelek, amiket ha meglát valakinél, nagy ívben elkerüli, nem adva esélyt neki a pszichés zavarának a kibontakoztatására :) És főleg nem visszük haza.

12 bejegyzés megtekintése - 1-12 / 12

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára