☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Demószemle: Function 2019 – 4k compo

Posted by Gargaj on 2019-09-23, 21:27

Ilyen is rég volt mar, mi? Akkor csapjunk is gyorsan a lecsóba.

4. Wish! – Minecrafted Oldschool

Pouët / Download

Egy compo kezdésére mindig öröm olyan entryt rakni ami kompetens, nem egetrengető, de szórakoztató – ennek ez a kis 1k tökéletesen meg is felel; ugyan hangja nincs, de a vizuál jópofa, és a tükröződő vízfelszín egy kellemes kis extra.

screenshot

3. Tifeco – Treasury

Pouët / Download

Mindig tisztelem azokat az entryket, amik mernek nagyot álmodni, még akkor is ha ez nem feltétlenül sikerül tökéletesre; a Treasury egyértelműen a Gyűrűk Ura univerzum megfilmesített verziójában látható Szmóg barlangját probálja idézni – sárkánnyal együtt – és ez valamilyen szinten sikerül is, ami nem kis szó: a zene hozza a hangulatot, a környezeti geometria megfelelő, és bevallom nem nekem kis meglepetés volt az, hogy maga a sárkány mennyire jól nézett ki egy 4k-hoz képest, amikor először felbukkant. Sajnos azonban nagyjából ott el is fogyott az intróból a szufla, ugyanis mihelyst már láttuk azt amit sejtetni kellett, onnantól már nem tud meglepetést okozni (harmadjára is ugyanúgy néz ki, negyedjére is ugyanúgy néz ki), más pedig nem igazán történik már benne; kicsit talán megérte volna tovább váratni a leleplezéssel a közönséget, de persze így is egy abszolút korrekt és mindenképp tiszteletreméltó intróról van szó.

2. jetlag – xpyw,

Pouët / Download

A Minecraftosodás úgy látszik elérte a kis hazánkba visszajáró orosz-ukrán koprodukciót is, ugyanis ez az intró is erőteljesen a kocka-fa-kocka-talaj-kocka-épület koncepcióra épül (talán még kicsit látványosabban is, benyúlva a Minecraft-os nyírfa-designt is), bár itt némileg jobban érződik a konceptuális vonal, az intró címe ugyanis nem a homlok billentyűzetre történő ritmikus ráhelyezésének az eredménye, hanem a “хрущ” szó ASCII-átirata, ami ha jól értem oroszul nagyjából a panelház megfelelője. Maga az intró nem tolja túl az ötletet, két jelenet ami fokozatosan hozza ki a legtöbbet önmagából, mindezt ezred-eleji kis IDM zenével megspékelve.

1. Syntagma – Selene

Pouët / Download

A Musk+Parsec kombináció már sokadszor mutatja meg, hogy jól bevált párosításról van szó; bár ez a mostani intró alapvetően sok újdonságot nem hoz – raymarch fraktál – a zene és a látvány kombinációja teljesen jól működik, és az elején lévő 2D-ből 3D-be történő váltás mindenképp figyelemreméltó, bár a magam részéről én sokkal kíváncsibb lettem volna arra, hogy a 2D-s részből mit lehet még kihozni, még akkor is ha elsőre nagyon emlékeztetett valamelyik év Evoke designjára. Mindettől függetlenül teljesen jogos győztes.

screenshot

Categories: Demo ajánló, Review | Tags: , ,

2 Responses so far.

  1. avatar pohar says:

    Hiányzott már ez a rovat! :)
    Köszi Gargaj

  2. avatar TomCat_ says:

    Jó volt olvasni.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára