☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

CJgDEl9UYAA1aMUIdén végre sikerült eljutnom Norvégiába, és ezáltal életem első norvég demoscene paryjára is (ha valaki esetleg elfelejtette, ez az esemény is ezen a hétvégén Júl. 10-12. aktuális. További infókért keresd: http://www.solskogen.no/ ).
Gargaj jóvoltából – mivel ő itt [is] organizer – sikerült már csütörtökön az előkészületi napon megérkeznem.

Több sokkhatás is ért az első pár órában (a dolog pozitív értelmében):

  • Norvégia még gyönyörűbb, mint amire számítottam (aki teheti nézze meg), és tényleg elsőre látszik az országon az a fajta pragmatizmus, amiről híresek. Tisztaság, környezet tudatos lét, no szemét, stb. Érdemes legalább egyszer megnézni.
  • Árak. Na igen. Szóval ebből a szempontból sem bizonyultak alaptalannak a hírek… Ha eddig azt hitted valamire, hogy drága, szorozd meg 2-vel. Viccet fére téve, mielőtt idejössz érdemes megnézni egy ehhez hasonló összehasonlítást, hogy ne érjen hidegzuhanyként amit a boltokban látsz!
  • Party placc. Nem gondoltam volna, hogy valaha Norvégia kellős közepén egy 100%-osan authentikus 70-es évek beli szocreál hangulatú művelődési házban fogok partyzni! És lőn. Egy igazi sárga és piros szinekkel tarkitott, nagyrészt fa épület, műanyag és vasberendezéssel. Imádtam már elsőre! Természetesen, itt azért valahogy nem lett lelakva a dolog, szóval tényleg csak időutazás a dolog, de nem jelent semmilyen színvonalbeli problémát!
  • Szervezés és technika. Hát röviden: ATOM! Eszméletlen, hogy milyen professzionalitást és technikát vonultatnak fel egy 150-200 fős party kedvéért a szervezők. Mindennek megvan a jólbejáratott helye, felelőse. Minden technika – ahogy néztem – a lehető legmodernebb, és legmegfelelőbb a célra. Egy maroknyi szervező olyan hatékonyan és autonóm módon csinálta a dolgát, hogy a végén már bekéretőztem fényeket cipelni, meg konyhaszolgálatra, mert rendesen hasztalannak éreztem azt, hogy csak nézek ki a fejemből. Nagyon sok mindent van tőlük tanulnunk (amit igyekszem is abszolválni).
  • Fiatalok. Itt tényleg lehet valami a vízben, de elképesztő mennyiségű az utánpótlás. Fiatal 20-25 éves arcból két három markonyi, és nem csak nézni jöttek! Rendesen rajzoltak, kódoltak, zenéltek hajnalig… Igazi party code feeling. A non plus ultra, hogy első nap leült mellém egy félénk srác, és kérdezgetett a partyról stb. (tényleg 5letem sincs miért engem szúrt ki). Kiderült, hogy egy grafikus srác (BTW: egész ügyes. láttam munka közben, amint old school compóra csinált egy amigás rajzot kézzel… ), de érdekli a kódolás, és eljött a partyra, hogy megtanulja valakitől. Gyorsan kerítettünk neki segítséget, és pár óra múlva, már quadokból összerakott sin/cos/atan/etc. módon hullámzó testet morfolt GLSL-ben… ( BTW: eppen most szakitott felbe egy 41 eves norveg grafikus arc, aki elmeselte a fel eletet, es a lenyeg egy felig olvadt hoemberes kep lett. bevallom elvesztettem a fonalat :) ).
  • Már 0. napon itt volt szinte mindenki! Többen voltunk, mint FN szombat délben!!! Szóval itt igyekeznek komolyan venni a partyt (pedig itt is közel vagyunk a fővároshoz), és aki péneteken érkezett meló után, az szinte már eszkuzált a többiek illetve a szervezők fele, hogy csak most tudott ide érni. Más hozzáállás no!

Az első nap történései összefoglalva:

  • Nagyon barátságos hangulat. Van real party outside, van party coding, rengeteg zene (lug00ber szokásos insane DJ set pl.), Darklite wagon, késő éjjelig tartó világosság, grillezés, stb. Ja és nem utolsó sorban Lasagne-vel vendégelték meg a szervezők a résztvevőket! Szóval eszméletlen, mind a színvonal, mind a hangulat.
  • Amit én hiányoltam az első napról, azok a compok voltak, de cserébe így volt időm rengeteget beszélgetni, illetve invitálni külföldi barátainkat Bp-re. Ma meg fingers crossed, hogy nagyon jó entriket lássunk.

Ha tehetitek kövessétek a live streamet (és persze jövőre ha tehetitek gyertek el!). Igyekszem holnap a mai napról is adni egy tömör beszámolót.

Addig is üdvözlet mindenkinek, különös képpen az AmiCon-os arcoknak a Csokiba, innen Flateby-ből.

Mau

 

UPDATE: Biztos csak az én műveletlenségemből fakad, de csak most sikerült megtudnom Riitta Tiermas barátom elmondásából, hogy mit is jelent igazán a Solskogen, és hogy honnan is jött az elnevezés. Mivel nem vagyok benne biztos, hogy mindenki tudja, gondoltam megosztom veletek. Szóval a party neve egy szóösszetétel: sol==nap skogen==erdő (norvégul). Mint már írtam itt nyáson nagyon sokáig fenn van a nap az égen, és a partyplacc az edő kellős közepén található. Ráadásul a napnak a pályája olyan, hogy mindig az erdő/fák fölött, van, szóval, amikor kint vagy az outside area-ban, akkor ezt látod. Nap, erdő. Sol, skogen. Solskogen!

UPDATE2: Írtam már, hogy party coding, de azt hiszem nem jött át kellőképpen a dolog. Tehát most szombat dél alig múlt, de legalább 10 csapat jeleng is entryn dolgozik! Motiváló környezet! Musk és Citrus is tolják a kódot 1000-el, szóval a felvidéki illetve az erdélyi magyar fiúktól várhatunk valami jó kis entryt (AFAIK intro lesz!). Szorítsunk együtt nekik!

Categories: kiemelt, Party | Tags:

3 Responses so far.

  1. avatar Gargaj says:

    A fiatalokhoz azer hozzatennem h korantsem ok a tobbseg, party nagyresze sztem siman 35 folotti.

  2. avatar rascy says:

    Nem találom a livestream linkjét.
    Jó bulizást/szervezést/kikapcsolódást Nektek! :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára