☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Emlékszel a Három Kívánság című műsorra? Az volt az a TV műsor, ahova kívánságokkal fordulhattak a gyerekek a mindenható Dévényi Tibi bácsihoz. Volt aki David Hasselhoffot akarta látni, Trabantot vezetni, volt aki Pataki Attilát, ahogy Batmanként énekel, de egy igazán realista gyerek csak soron kívül szeretett volna banánt venni.

Az egyik epizódban egy 10 éves kissrác fordult Dévényi Tibi bácsihoz, hogy segítsen neki valaki assemblyben Blittert programozni az Amigájában. :)

Bár a videóból nem derült ki egyértelműen, végül a Deluxe Paint kép megjelenítésének problémája megoldódott.

Sőt, a grafikai programozás iránti lelkesedése azóta se csillapodott.

A videóban szereplő Rábel Tamással ugyanis később a demoscene-en is találkozhattunk MB néven, mint az Extasy nevű Amigás csapat codere.

Azóta megjárta a Havok-ot, a Lionhead Studiót, és jelenleg pedig az egyik legnevesebb angol játékfejlesztő cég, a Creative Assembly vezető grafikai programozójaként láthatod a munkáit. Ezek közül a legújabb a monumentális seregeket mozgató Total War: Attila.

Categories: Háttér, Kacsa, kiemelt, Retro | Tags

39 Responses so far.

  1. avatar thomas^sd says:

    Ez nagyon jó !!

  2. avatar Unreal says:

    omg, rohadt jo!:)

  3. avatar Oswald says:

    durva, ilyen koromban még csak a c64 basicet toltam. a srác aki segített egész jól megoldotta hogy képernyőképes legyen a dolog. meg gondolom nem csak egy label def hiányzott :)

  4. avatar RawBits says:

    Az ilyen sztoriktól érzem igazán hogy csak egy rakás fos vagyok. (Gondolok itt főként a srác későbbi munkahelyeire.) Köszönöm az élményt!

    Amúgy az elég durva hogy ilyesmi bekerült a TV-be. Kód meg minden a képernyőn. Szak szavak is elhangzottak.

  5. avatar Bery says:

    Látjátok, egy kívánságon múlt, hogy most egy komoly cégnél dolgozol-e vagy sem. ;) Azért Tibi bácsi nagy császár volt :)

    RarBits: itthon is lehet jó dolgokat fejleszteni – külföldi megbízásra ;) De néha magyar cégnél, saját fejlesztést is, persze ez tényleg ritka. Ugyanakkor Angliában is vannak középszar fejlesztőcégek, szóval ne érezd magad rosszul, hogy nem vagy ott, nem mindenkinek jön ez össze. Reptile például a Sony London Studioból jött haza, mert itthon jobb és mert robog a gazdaság ;) Persze múlik a dolog azon, hogy ki mennyire kalandvágyó, ambiciózus, merész. De, ha egyébként akár autodidakta módon fejleszted magad és úgy csinálsz jó dolgokat (akár csak magadnak, vagy ingyenes / open source publikus módon), akkor már nem lehet okod panaszra.

  6. avatar Travis says:

    A Stackoverflow elmehet a picsaba

  7. avatar Murphy says:

    Travis: :D

  8. avatar Murphy says:

    Egyébként mint kiderült, az Amigához értő sráccal is dolgozott együtt Tamás (meg még sokunk). Csumi néven több játékfejlesztő cégnél is megfordult mint designer, később mint projekt manager. Kicsi a világ. :)

  9. avatar Gargaj says:

    En naivan azt hittem hogy demoparty utani heten a party rilizeirol fontosabb irni (foleg ha volt magyar indulo), de biztos en vagyok hulye.

  10. avatar Murphy says:

    Maximálisan igazat adok neked, nagyon jó lenne, ha valaki írna a hétvégi party releasekről is.

  11. avatar Gargaj says:

    Mer, a “valaki” aki ezt megirta az nem tudott volna a partyrol irni ehelyett? :)

  12. avatar Unreal says:

    :D Imadom Gargaj visszapasszolos labdait :D

  13. avatar reptile says:

    Murphy, lécci oldjátok fel Gargaj tiltását, hogy írhasson ide a party rilizeiről :D

  14. avatar majdnemkocka says:

    Ha valaki netán szintén hosszasan őrlődne azon, hogy a srác milyen “összecsukható, hordozható számítógépet” kapott, ne őrlődjön tovább, mert kinyomoztam a doboz alapjén. egy Atari Portfolio-t (f*sza kis gép volt az 25 éve!).

    Illetve jövő farsangra én is kompúterkezelőnek öltözök. :D

  15. avatar majdnemkocka says:

    Ja igen, itt a doboz (érdemes a többi képet is megnézni): https://www.flickr.com/photos/78647652@N00/11468889484/in/photostream/
    (a kicsi doboz meg valószínűleg egy memóriakártya)

  16. avatar Murphy says:

    Gargaj: Ő nem tudott, ilyenkor mi a megoldás?

    Trollkodást félretéve, a Scene.hu nem egy szolgáltatás, hanem elvileg egy közösség által üzemeltetett oldal, amire bárki írhat. Ezt sajnos kevesen teszik, így történetesen én írok leggyakrabban.

    Innentől picit indokolatlannak érzem a felém irányuló morgást, hogy miért nem erről, vagy arról a fontos történésről írtam.

  17. avatar Charlie says:

    elvileg egy közösség által üzemeltetett oldal, amire bárki írhat

    Anyukám a rizsfelfújt receptjét szeretné beleposztolni a internetbe. Akkor itt lehet?

    Innentől picit indokolatlannak érzem a felém irányuló morgást, hogy miért nem erről, vagy arról a fontos történésről írtam.

    Az oldal nevét nézted már? “scene.hu”

    Megyünk valahova a demoscene-t reprezentálni, pl. partyszervezés kapcsán, ott kérnek egy oldalt a “közösségünkhöz”, csak ezt tudom megadni, de ez az oldal meg egyre inkább tele van vérciki infobulvár faszsággal és újabban Dévényi T. bácsival is. Ezután nyilván azzal morgunk, aki telefosta vele. Főleg hogy lenne helyette demoscene kontent is, mert van történés, ugye, mint arra utalva lett.

    De ha ez nem megy át, akkor ezúton tiszteletteljesen felkérnélek, hogy hagyd abba a picsába az ilyenek irkálását, mert kárt okozol vele. Remélem ez elég explicit és érthető volt. Kthxbye.

  18. avatar reptile says:

    Jaj Charlie, annyira szar ez a derpegés, ha nem tetszik, fosd tele az otthonit a rizsfelfújttal :)

  19. avatar Murphy says:

    Charlie: Sokat írtál, úgyhogy pontokban próbálok válaszolni.

    1. Örülök, hogy ez a vita pont egy olyan poszt alatt folyik, ami arról szól, hogy milyen tehetséges emberek nőnek ki a demoscenéből.

    2. Tudom régen minden jobb volt, de határozottan úgy emlékszem, hogy a klasszikus diskmagokban is elő-elő fordult könnyedebb tartalom. De a scene.hu korábbi évei és a pouet topicok között se mondhatni hogy ilyen ne lett volna.

    3. Abban segíts, hogy az elmúlt fél évben kirakott posztjaimból mit tartasz vérciki infobulvár faszságnak, hogy számomra is tiszta legyen a fogalom. Pont a ti korábbi “finom visszajelzésetek” után kifejezetten ügyelek erre, de lehet, hogy rosszul csinálom.

  20. avatar aha says:

    Különben is én vagyok a hibás :)

  21. avatar Gargaj says:

    Ő nem tudott, ilyenkor mi a megoldás?

    Miert nem? Ugyanugy 3 sor text + 1 db YouTube video, nem?

    Trollkodást félretéve, a Scene.hu nem egy szolgáltatás, hanem elvileg egy közösség által üzemeltetett oldal, amire bárki írhat. Ezt sajnos kevesen teszik, így történetesen én írok leggyakrabban.

    Innentől picit indokolatlannak érzem a felém irányuló morgást, hogy miért nem erről, vagy arról a fontos történésről írtam.

    Ez nem erv, tudod jol. Mindenki ingyen, szabadidejeben csinal mindent a sceneben, partykat, demokat, websiteokat, blogokat stb egyarant, ettol fuggetlenul (vagy epp ezert) ugyanugy mindenkinek allnia kell a kritikat.

    Indokolatlan akkor lenne, ha nem lenne igazsagtartalma annak, hogy egy demoscene rendezvenyrol nincs szo, helyette valami erosen erintoleges temarol pedig van.

    egy olyan poszt alatt folyik, ami arról szól, hogy milyen tehetséges emberek nőnek ki a demoscenéből.

    En nem latok linket arra hogy emberunk mit csinalt a sceneben, csak a David Hasselhoffra. Igy hogy igazolod, hogy a scene barmit is hozzajarult a vegeredmenyhez? A scenerol konkretan 1 db mondat van a cikkben – es pont ez itt a bokkeno szerintem.

  22. avatar reptile says:

    Murphy scenetárs! A scene-ügyi maxisztérium nevében felszólítjuk, hogy hagyjon fel nem jóváhagyott, a scene-t csak éppen érintő témákról való írással! Az, hogy a szabadidejében csinálja, nem elfogadható indok, mert mi is! Továbbá kötelezzük, hogy írásban, mértékadó scenetagok által HITELESÍTVE igazolja, hogy eddigi cikkeiben szereplő alanyok által lekövetett életpályához a scene bármilyen formában hozzájárult! ÉS AZONNAL ÍRJON AZ AKIRA-INTRO-STOCK-ról, vagy hogy is hívták a rendezvényt, na mindegy, szal arról! Scene.hu felkotmánybíróság, s.k.

  23. avatar Charlie says:

    “Bassza meg! (…) Használja a Csubakka-védelmet!”

  24. avatar Murphy says:

    Gargaj:

    Miert nem? Ugyanugy 3 sor text + 1 db YouTube video, nem?

    Valóban, és nem csak nekem, hanem bárkinek ugyanennyi meló. :)

  25. avatar Gargaj says:

    Igen, de te vallaltad el.

  26. avatar Murphy says:

    Gargaj:

    Igen, de te vallaltad el.

    No várjunk, mit is? :)

    Tördelmesen bevallom, hogy mikor a poszt készült még semmit nem láttam a Tokyo Demoshowról. Mi több, még mindig nem láttam minden demót róla, és arra se jöttem rá, hogy ki a magyar induló. Ezek alapján lehet, hogy legjobb lenne szakmai alkalmatlanság miatt visszavonni a mandátumomat. Én örülnék neki. :)

  27. avatar Charlie says:

    Forward:

    [21:49:09] Pálmai Róbert (pasy): majdnem hozzászóltam
    [21:49:35] Pálmai Róbert (pasy): de nem érek rá mert demót írok
    (…)
    [21:50:29] Pálmai Róbert (pasy): ^^ valamelyikőtök ezt bemásolhatná forumba aki vérgeci:)

  28. avatar Murphy says:

    Pasy demót csinál, és nagyon jól teszi. No de nem azért, mert Gargaj azt mondta neki, hogy ez munkája, hanem mert jól esik neki. :)

  29. avatar blala says:

    Elegge elszabadultak itt a dolgok, nagyon helyes, hianyzott mar innet egy jo kis 95-os evjaratu flame-eles :)))

    Na most oszinten nem teljesen ertem hogy mirol is van szo pontosan, de ha jol olvasok a sorok kozott, az erintettek lehet hogy jobban jarnanak a kozismert scene.jp szaklap olvasaval, mely az idevonatkozo szabalyokat es erkolcsi eloirasokat minden bizonnyal 107%-ig betartja!

  30. avatar teo says:

    Gargaj: a zsé katgorias magyar remote entryn illetve a cdak ripoffon kivül mi lenne az ami emlitesre melto? Komolyan bele kellett bujni a resultsba, hogy levagjam, mi a problemad. Zsé party zsé indulokkal, na bumm…

    Az meg hogy Music Beast nem mond nektek semmit az azert van, mert nem vagytok eleg öregek, arrol legkevesbe tehet
    Murphy. En ott voltam az Amiganican, amin az inrojuk kijött (es olvastam a Doze-t is).

  31. avatar Bery says:

    Én bírom az ilyen posztokat és kérek még! Tök érdekes, nosztalgikus, vicces és kötődik is a demoscenehez, na meg Amigaaaaaaa. Csak a divatamigásoknak nem teccik ;) Az igaziak bírják ;)

    Egyébként meg azt sem tudtam, hogy parti volt, mert egy csomó minden mással telnek meg a napjaim. Aki tudta, meg hogy volt magyar induló, meg hogy van youtube link, annak nagyon hálás lennék, ha írna ilyenkor (igen, máskor is :)) cikket, vagy bedobná legalább az onlinerbe, mert erről szól ez az oldal, hogy vannak demoscene meg demoscene kötődésű cikkek, hírek, információk, fórumok és ez tök jó.

    Make demo not war! ;)

  32. avatar blala says:

    teo: en konkretan belekodoltam abba az introba, amire ilyen tosgyokeres tusko pc-s scenerkent viszonylag buszke vagyok :))))))

  33. avatar Krax says:

    Konkretan orultem ennek a videonak, jo volt viszont latni regi munkatarsakat, hogy honnan indultak es hova erkeztek, meg ha ez nem is kotodik szorosan az oldal fo iranyvonalahoz.

  34. avatar slyspy says:

    Azért Murphy respect a kitartásodért. Én rég azt mondtam volna, hogy hello, kiszálltam, csinálja csak a közösség és Gargaj meg Charlie aztán kész. (Ja mondjuk én ki is szálltam.)

    Ott villog a hír küldése gomb. rányomsz. leírod, hogy ez és ez. De nem. Itt nyavalyogsz meg okoskodsz meg kritizálsz. mert csak ennyire fontos.
    Vagyunk vagy 30-an, de mégis megy a flame. Csinálok róla demót.

  35. avatar Travis says:

    En meg mindig nem tudom, melyik a magyar prod.

  36. avatar blala says:

    travis: en faradtsagos munkaval kinyomoztam a multkor. Es a valasz: a ket utolso elotti helyezett zene…

  37. avatar Travis says:

    Blala: Koszonom!

  38. avatar Dey says:

    Szerintem király volt :D :D

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára