☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Szakdolgozatok Trackerekről

Posted by slyspy on 2011-02-01, 05:54

szakdoga.jpgMég nyár végén küldte nekünk Mzperx az általa talált szakdolgozatot, ami meglepő módon a Scream Trackerről szól, de eddig valamiért mindig más hírt sikerült kirakni, de most hogy én is találtam egy másik szakdolgozatot úgy általában a számítógépes zeneszerzésről, aminek jelentős részét a trackerek elemzése teszi ki, már muszáj megemlékezni erről a dologról, főleg annak tudatában, hogy manapság az ifjabb zenészkollégák már nem is tudják, mi az a tracker.

Csizmazia István szakdolgozata a Scream Trackerről
Urbanovics Nándor szakdolgozata a számítógépes zeneszerzésről

Categories: Zene | Tags

8 Responses so far.

  1. avatar Oswald says:

    miben különbözik egy tracker és egy mai progi filozófiája?

  2. avatar slyspy says:

    Ma is van tracker, szóval nem a modernségben van a különbség. A különbség az, hogy a tracker az kóderszemléletű, egymás alá írod be a hangokat, mellé kóddal és számmal adod meg az effektet és soronként játszódik le, mint egy basic interpreter.
    Az egyéb zeneszerkesztők meg működésüket tekintve a midi rendszerű szekvenszereken alapulnak (még akkor is, ha nincs bennük midi), ott timecode-dal van megadva, hogy mikor mi történik (ez pontosabb, mint a trackereknél), ráadásul vízszintesen látod egymás után az eseményeket. Ezek inkább zenészszemléletűek, ráadásul grafikus felület van mindig, nem véletlenül ezek a népszerűbbek.

    [ módosítva Feb. 5. 18:26 ]

  3. avatar Gargaj says:

    egyreszt. masreszt ugye egy modern DAW-ban alapveto a VSTi support ahol nem hangmintakat jatszogatsz egymas utan hanem szoftveres szintezissel jon ki a zaj.

  4. avatar slyspy says:

    A Renoise meg a Modplug is asio meg vst tamogató.

  5. avatar Gargaj says:

    Most mar :) De pl. Modplugban nem is tudom lehet-e pl. automationt csinalni.

  6. avatar slyspy says:

    Jo de most nem az a lényeg, hogy mennyire színvonalasan van megoldva, hanem hogy lehet vagy sem, és lehet. Acidban sem lehetett mindig vsti-ket használni, és nekem meggyőződésem, hogy valójában most sem lehet, csak azt hazudják. :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára