☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

plus4logo.jpgAmikor elkezdtem írni ezt a cikket, és megnéztem a Plus4 demoscene történetét, hasonlóképpen jártam, mint az Amiga demoscene legjobb demóinak összeválogatásában Murphy! Sajnos rengeteg kategória létezik, és nem mindenkinek hasonló az ízlése, ezért most azokat a demókat emelném ki, melyek a legnézettebb és legismertebb alkotások ezen a gépen. Természetesen rengeteg embernek más lesz a véleménye, de ezt a cikket akkor is meg kell írnia valakinek.

Ahelyett, hogy több megás videók linkjeit közölnénk, úgy gondoltam legyen itt egy link az emulátorhoz, mely Windows alatt futtatja ezeket a demókat és egy kis segítség azoknak, akik esetleg még nem láttak ilyet, de szeretnék megnézni a gépükön. Talán a legjobb emulátor, ami létezik Windows-ra az a Yape! Ez egy 315 KByte-os ZIP, amit kibontva és a Yape.exe-t elindítva feljön a plus4 bejelentkező képernyője ! Célszerű az alábbi (nem a teljesség igényére) épülő beállításokat elvégezni, hogy az itteni demók mindegyike működjön gépünkön:

Settings-Sound settings-Enable SID Card emulation at-$FD40Settings-
Drive 8 setup-Disk Drive Emulation-1541 drive emulation (CPU level)

Ha ezzel megvagyunk, nem kell mást tennünk, csak a most közölt demók valamelyikét (mindegyikét!) letölteni és szabadon futtatni. Sajnos mivel sok demó SPACE-re megy tovább, nem lett volna célszerű videót készíteni belőlük, de ha mégis ezt szeretnéd, hát ajánlom figyelmedbe a http://plus4.emucamp.com/features.php?id=9 Linket, ahol természetesen a Plus4 DVD letölthető szabadon, és sok demót tartalmaz az említettek közül rendezői kommentárral!

Hát akkor kezdjünk is hozzá:

MEGADREAMS / ELECTRONIC VISION SOFTWARE (EVS)

plus4_megadreams.jpg

1992-ben a Plus4 talán legelismertebb csapata az EVS, (mely kóderei C64-en RESOURCE néven ismertek) megalkották a leghangulatosabb demót amit zenéje és az akkori design-ja emelt ki a sorból. Jelenleg a demó plus4-es körben 8.1/10 értékelést kapott. Nem igazán a kódja miatt ért el előkelő helyezést, hanem a szépen kivitelezett grafika és a partok között található IRQ loader végett, mely akkoriban azért nem volt teljesen elterjedt dolog.

AMIGA MANIA / ELECTRONIC DISASTER CREW (EDC)

plus4_amiga_mania.jpg

Az Amiga Mania 1993-as debütálásakor compo-nyertes alkotásnak bizonyult. Akkoriban sok embernek volt Amigája és rengetegen távoztak a C64 és Plus4 csapatok közül az Amiga táborába, de hogy Plus4-en is lehet készíteni “hasonló” demót erre született meg az EDC (Amigán FACE5-ként ismert) csapat trackmója. Nagy előnye, hogy nem használja a SPACE billentyűt, hanem indulástól a végéig megnézhetjük egyben, nincsenek unalmas scrolltext-ek és teletűzdelték digitalizált hangokkal. Értékelése: 8.6/10.

SILENCE / METHABOLIX INC and SCORPIONS

plus4_silence.jpg

A demót 1993-ban koprodukcióban adta ki a Scorpions kódere (Steve) és a Methabolix grafikusa (Unreal) ! Unreal a PC-s Faculty-ból ismerhetjük, de ugye Amigán is aratott le rengeteg babért. Jellegzetessége, hogy nincs benne zene. Az effectekre és designra épülő demó volt ahol teljesen és volt ahol szinte alig használta ki a Plus4 memóriáját! Nagyon szép logókkal és szépen fel és lekapcsolt partokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, természetesen SPACE mentes! Értékelése: 8.6/10.


INFINITY / ELECTRONIC VISION SOFTWARE (EVS)

plus4_infinity.jpg

Az EVS összes kóderének a legjobb teljesítménnyel, a grafikus a legszebb logójával és egy nagyon kellemes zenével méltán a legismertebb alkotás. 1994-ben az EVS szárnyalt! A legjobb kóderek ezt a csapatot színesítették, nem csoda tehát, hogy a RESOURCE – mondjuk úgy “Plus4-es szekciója” – méltán elismert volt világszerte. A demóra annyira brutális kód jellemző, amire 1994-ig nem volt példa! Duplán verte az összes demót, ami akkor létezett, és nagyon sokáig vezette az összes toplistát! A demó szintén SPACE mentes és nagyon hosszú, de megéri megnézni! Ez volt az EVS karrierjének legutolsó demója, szép búcsú! Értékelése: 9.3/10.

QUESTIONMARK / NEW SYSTEM TECHNOLOGY (NST)

plus4_questionmark.jpg

2003. Function03! Régen volt ugye? És kiadtak egy plus4-es demót. Sőt, második helyezést ért el 2 ponttal elmaradva a Singular Crew alkotásától! Ezt a produkciót egyébként a 4ever03 party-n mutatták be először és hírek szerint sokan azt hitték, egy Amiga demó, mert a Plus4 mellett egy Amiga volt az asztalon. Ami miatt megtévesztő lehetett az az volt, hogy elejétől a végéig egy digitalizált zenét játszik le, és közben tölt is rendesen! Az NST híres volt a digitalizált zenén alapuló kiadványairól, de mivel ezek rengeteg helyet foglaltak, így csak kb. 10-15 másodpercesek voltak, majd ezt loopolták, nem aratott nagy sikert maximum akkor, ha nagyon szép volt a digi hangzása és jól össze is vágták. Ez a demó ezzel a húzással beírta magát a Plus4 demoscene történelmébe örökre. Értékelése: 9.3/10.

CHAOS / ABSENCE (ACE) and WILDS (WLS)

plus4_chaos.jpg

Jelenleg a toplista első helyezettje az Absence+Wilds produkciója, ami 2005-ös termés. A zenéjét a méltán ismert Vincenzo szerezte, és a Dinasty-ból és CaPaNNa-ból ismert Corpse és Larry kódolta. Mondhatni teljesen leköveti a PC demók designját és nagyon szépen zenére lett időzítve. Mindenki tudja, hogy csak úgy, mint a C64-nek, a Plus4-nek is van egy kerete (border), mely sokáig tabu volt a kóderek és grafikusok szemében. Aztán megjelentek az első raszter effectek, melyek kilógtak a keretre, de ebben a demóban Larry tovább ment, és egy olyan képet mutatott be, melyen a kép teljesen kiszélesítve a keretet is kihasználta! Lenyűgöző! Értékelése: 9.6/10.

CRACKERS DEMO 4 / VARIOUS

plus4_crackers_demo_4.jpg

Minden gépnek van születésnapja! A Plus4-nek 2005-ben volt a 20. Ennek alkalmából összeálltak a plus4 demoscene régi és új tagjai, és megalkották ezt a 3 lemezoldalnyi magademót, melyben minden partot más csapat készített. Németország, Olaszország, Finnország és Magyarország vette ki a részét az ünnepből! Értékelése: 9.1/10.

HEARTFIXER 95% / FIRE and RESOURCE

plus4_heartfixer.jpg

A fenti demók mindegyike lemezoldalas volt, ez viszont file-os demó. Bubis/Resource kitett magáért, amikor megírta ennek a kódját, mert plus4-en nem volt még olyan effect, amiben gömb belsejében történő kameramozgást láthatunk. PC-n és C64-en ez már nagyon sokszor előfordult, de Plus4-en nem! Ami viszont nagy tetszési indexet tudhat magának, az a végén látható fej, mely körül a fénypont folyamatosan változik, ezzel létrehozva az árnyékot a “3D” testen. Mindezek alatt Luca/FIRE zenéje szól, mely nagyon illik alá! Luca az Olasz Plus4-es élet éllovasa és úttörője! Nagyon javaslom a demó megnézését! Értékelése: 9.3/10.

WE ARE THE CURE / FIRE and RESOURCE

plus4_wearethecure.jpg

Maradjunk egy kicsit a RESOURCE mellett. 2005 augusztusában egy másik közös produkcióval is megörvendeztetett minket a Bubis/Luca páros! A demó nem hosszú, de mégis mérföldkőnek számít, mert újra egy olyan effect jelent meg Plus4-en, amit eddig csak más gépeken láthattunk. Ez a tunnel effect. Nem is akármilyen! A tunnelben úszó kamera néha 180 fokos fordulatot vesz! Ez is kihagyhatatlan! Értékelése: 9.0/10.

GENETIC FAULTY / GENTLEMEN SOFTWARE

plus4_genetic_faulty.jpg

Mindenki ismeri Murphy-t, ugye? A Demoscene Egyesület alapító tagját és elnökét? Az Exceed kóderét! Hát nem egészen 12 évvel ezelőtt 1995-ben bizony ő is Plus4-en kódolt. Nem is akárhogyan! Sok nagyon designos kód és játék fűződik nevéhez, de talán legismertebb demója ez a file-os produkció. 1995-ben file-os demóba ennyi effectet nem tett bele még senki. Plus4-en nem volt sok zenész! A Gentlemen csapatnak saját zenésze volt és általában nem használtak máshonnan szedett zenéket! A demó alatt futó zene is nagyon el lett találva, és méltán tartják az egyik legjobb file-os demónak még a mai napig is! Értékelése: 8.9/10.

MONOPSY 2 / WILDS (WLS)

plus4_monopsy_2.jpg

2006 !!! A Plus4 él! És nem is akárhogyan ! Megszületik minden idők legjobb file-os demója! Az effectek akár egy PC 64k intróban! Van ebben 3d tunnel, torus, blob, fli, design és minden! A zenét Compod szerezte, és nagyon üt! A kód brutális, a demó hangulata nagyon jó! Gyerekek, ez file-os demó!! Példátlan a plus4 életében, nem hiába a legjobb plus4-es file-os demó címet birtokolja! Értékelése: 9.6/10.

Természetesen rengeteg demó van még, amit meg lehetne említeni, de aki nagyon élvezte ezeket, annak ajánlom, látogasson el a plus4.emucamp.com oldalra, ahol átfuthatja az egész plus4 történetét, és szemezgethet, nosztalgiázhat, akárcsak én!

írta: Lacoste / WLS / CAPANNA / UNITED FORCE

Categories: Review | Tags

27 Responses so far.

  1. avatar Murphy says:

    Jó a cikk, gratulálok!

    A pal emulációról nem szabad megfeletkezni!

    SCREEN-DISPLAY TYPE-VIDEO DISPLAY EMULATION-t is kapcsoljátok be!

  2. avatar Murphy says:

    Ja igen! Ez 11 demo :D

  3. avatar Lacoste says:

    Ja, tényleg 11! Bocsánat! Módosítsuk a címet a 10+1 legjobb demóra, vagy töröljük a Murphy-ét ! :) Igen az elején az EVS demóját a Megadreamst nem igazán tettem volna bele, de a végén ott maradt! Ez lehetett a gond, viszont azt azért nem kellene kihagyni!

    [ edited Jan.10. 11:16 ]

  4. avatar zoom says:

    Én mint “hülyepécés” kérdeznék egyet :)
    Mit jelent a fileos és a lemezoldalas demó? Illetve azt sejtem hogy mit jelent, de ez miért érdekes/különös?

  5. avatar teo says:

    mert ami lemezes az pl folyamatosan tolt, ami meg file-os az nem :)

  6. avatar zoom says:

    áhá! :)

  7. avatar Csio says:

    Hey LÁKÓ!!!

    A Chaos stáblistájánál szándékosan hagytad ki a grafikus emberke nevét, aki mellesleg a csapattársam???? Vagy csak véletlen, ugye?!!!

  8. avatar Lacoste says:

    Kedves Csió ! Amint látod a demó címe mellett ott van, hogy melyik csapat adta ki és az ABSENCE ISTEN CSAPAT neve az ott van és az első helyen ! Inkább csak azt említettem meg, ami mérföldkő ezeknél a demóknál! :)

  9. avatar Ati says:

    Jó cikk! Köszönjük Laco!
    A 8sob bekerülhetett volna még szerintem, mint az első tudatosan C16-ra fejlesztett demo. Kedves pécések, tessék megnézni, mit tudott művelni pl Degauss 16k-ban! Halkan jelzem, hogy nem árt kapaszkodni. :-)

  10. avatar Lacoste says:

    Igen tök igazad van, de így is olyan nehéz volt 10 demót összeválogatni, mert 20-at kellett volna! A 8 Shades of Black egyébként letölthető itt: http://plus4.emucamp.com/sd.php?pid=15433 és valóban jellegzetessége, hogy C16-on fut !

    [ edited Jan.10. 20:33 ]

  11. avatar Bery says:

    Mi rosszat csináltam, hogy büntetésből ilyeneket kell néznem? ;-) Nekem az első gépem ZX-81 volt, 1 kbyte (!) memróriával és abba is írtam játékot, többet is :) Na de az 1984-ben volt (amiről Orwel is könyvet írt :)), így ma már nem bosszantok ezzel embereket, hogy mutogassam nekik :)

  12. avatar Lacoste says:

    Biztosan nagyon gáz játékokat írtál azért nem mutogatod ! :)

  13. avatar Bery says:

    Nyilván gázak mai szemmel, akárcsak a 10+1 demo ;-) de hála az égnek azok nincsenek meg semmilyen formában.

  14. avatar Bery says:

    2006 !!! A Plus4 él! És nem is akárhogyan ! Megszületik minden idők legjobb file-os demója! Az effectek akár egy PC 64k intróban!

    Ez nagyon vicces :) Melyik 2006-os PC 64K-ban láttál ilyen effekteket? :)))))))) Mondjuk 1996-os PC-s 64K-ban igen.

    Egyébként nem akarom lebecsülni a Plus4-es alkotókat, mert nyilván nagy dolog abból a szerkezetből kihozni ezeket a demokat. De pont ezért nincs értelme a PC-hez hasonlítani, mert kimegyek egyTrabanttal a Hungaroringre, aztán én is tudok menni egy kört, mint a Ferrarisok, de mi értelme ezt összemérni? :) Nyilván élvezetben lesz különbség, akár benne ülök, akár csak nézem, még ha az autóhoz képest jó köridőt is megyek :)

  15. avatar Lacoste says:

    Na ebben teljesen igazad van, csak a verzió szerint itt a Trabant megelőzi a Ferrarit !! :)

  16. avatar slyspy says:

    Azért van, ami megvan. :)
    http://www.freeweb.hu/tvc/

  17. avatar Bery says:

    Azt a 10 évvel korábbit, ami a pálya szélén van kiállítva? ;-)

  18. avatar slyspy says:

    Hülyék vagytok. ;)

  19. avatar Csio says:

    Bery!
    Miért kínzod magad, mazoista vagy?
    [ edited Jan.11. 18:37 ]

  20. avatar Bery says:

    Csió, mert perverz vagyok! :) De nem megsétődni ám, jól nyomjátok! :) Persze a mazohista címért azért versenyben vagytok ;-)))

    [ edited Jan.12. 08:27 ]

  21. avatar Bery says:

    TVC, na az már valami volt! :) Magyar vagyok, nem sorhajókapitány! :) Bár a Vollyball-ban Amigás logó jelegű labdát is tettem, bár nem tudatossan követtem el ilyen szentségtörést. :) De ez is volt az utolsó TVC-s produkcióm (1990)

  22. avatar Csio says:

    csak a Lákószt, mivel állandóan minket szadiz ilyen cikkekkel, meg kihagyja a legjobb barim nevét …. köts…ség :)

  23. avatar Lacoste says:

    Kedves emberek! A CHAOS demóban képzeljétek el, hogy a CHRONOS készítette a grafikát a nagy Csió csapattársa az ABSENCE nevezetű csapat frontembere! :)

  24. avatar Spenot says:

    Wow. Pouet feeling ;)

  25. avatar Gargaj says:

    MEG nem ;)

  26. avatar Lacoste says:

    Na akkor ezen felbuzdulva valaki írja már meg a C64 és ZX Spectrum cikkeket is, akinek az van vagy volt és “ért” hozzá!

  27. avatar Csio says:

    Kösz Lákó Brada!

    Te vagy a Zisten!!!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára