☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Kütyüshop.hu freestyle gfx competition

Posted by slyspy on 2009-01-05, 09:02

kutyukompo_hir.jpgIsmét beköszöntött Magyarországon a téli party-szünet, úgyhogy mi itt a Scene.hu-n egy kis téli szünet-partyval (pontosabban, online compóval) kivánjuk oldani a tavaszig gyülemlő feszültséget. Ezúttal a grafikusok örülhetnek.

Tehát grafikusok figyelem, Kütyüshop.hu Freestyle GFX Competition indul. Amint látjátok, erre szponzor is akadt (és az előzetes egyeztetések alapján ezután minden hasonló eseményt támogatni fognak), így nektek is jobban megéri majd alkotni.

És hogy miért szálltok küzdelembe? Például ezért, vagy ezért, netán ezért, de ha ez jobban tetszik, ezért. Gyakorlatilag mindenért, amit ott találtok.

A keretek: az első helyezett 15.000 Ft-ért, a második 10.000 Ft-ért, a harmadik helyezett pedig 5.000 Ft-ért választhat kütyüket. Szóval gyertek, nevezzetek valami szép grafikával, hogy megnyerhessétek a Kütyüshop.hu vásárlási utalványait, és aztán válogathassatok a mindenféle hasznosabbnál hasznosabb kütyük között
Ne feledd, ha nem  nevezel, nem nyerhetsz Semmit sem!

Tovább után a nevezés feltételei és a compo szabályai következnek.

Kedvcsinálónak meg itt vannak a Function 2008 grafikái, a Function 2007 handdrawn és freestyle grafikái valamint a pixelgrafikusoknak a 2008-as Árok party 8bites grafikái. A német Breakpoint party grafikái meg itt, magyar indulókkal is.

A scene.hu friss híreihez meg görgess lejjebb, pár napig még ez lesz a főhír.

csik2.gif


Szabályok

– Bármilyen technikával készült grafikával indulhatsz. Ez alól egyedüli kivétel az egyszerű fotó. Azzal nem indulhatsz. A részleteket lásd a FAQ-ban!

A kép nem sérthet szerzői jogokat. A részleteket lásd a FAQ-ban!

– Olyan képpel nem indulhatsz, ami már valamilyen demoscene compón indult. A részleteket lásd a FAQ-ban!

– Témát illető megkötés nincs. A részleteket lásd a FAQ-ban!

– Az elkészült kép felbontása ésszerű keretek között bármekkora lehet. A részleteket lásd a FAQ-ban!

– A kép formátuma png lehet. A részleteket lásd a FAQ-ban!

A compóra nevezett képek mellé legalább 3 db. készítési fázist is mellékelj! Ez alapfeltétel. A részleteket lásd a FAQ-ban!

– Egy nevező csak egy képpel indulhat.

– A kép mellé csatolj egy FILE_ID.DIZ nevezetű (tehát ez legyen a file neve) sima (tehát plain) text (tehát pl. nem Word documentum) formátumú fájlt, amiben mindenképpen tüntesd fel a nicked, a csapatod nevét (ha van), a mű címét és azt, hogy mivel készítetted. Ha akarod, írhatsz rövid kommentárt a képhez, amit itt kirakunk az oldalra, illetve az elérhetőséged (pl. honlapod címe, email címed stb.), ha szeretnéd, hogy megtaláljanak. Ha külön kéred, ezt is kirakjuk a Scene.hu-ra. Javasoljuk, hogy valami kommentárt mindenképp írj a képedhez, mert hülyen fog kinézni, hogy csak te nem írtál. A részleteket lásd a FAQ-ban!

A nyertest a Scene.hu regisztrált olvasói szavazzák meg, tehét közönségszavazás lesz. A regisztráció szabad, azonban ha túl sok gyanús regisztráció születik, vagy valamiféle manipulációt vélünk felfedezni a szavazás ügyében, úgy a Scene.hu grafikus szakértői zsűrije fogja eldönteni a helyezéseket. Tehát már most szólunk, hogy csak tisztán és szabályosan.

Kép beküldésének határideje: Január 11., 23 óra 59 perc.

csik2.gif


Beküldés


Az elkészült képet a három fázissal meg a FILE_ID.DIZ-zel egy fájlba zippelve (vagy rarolva) tedd fel valamilyen tárhelyre, és a linket küldd el a scenehucompo kukac gmail pont com emailcimre. Ha nem végtelenül nagy a zip mérete, akkor küldheted direkt mailben is erre a cimre, de ezzel vállalod azt a kockázatot, hogy a munkád nem érkezik meg. Toolbart letöltős (pl. Megaupload és társai) oldalakat kéretik mellőzni, mert azzal csak a szívás van. Ha rendben megérkezett az alkotás, akkor kapsz egy visszaigazoló levelet, hogy megkaptuk. Ha valami probléma van, arról is értesítünk. Ha gyanúsan hosszú idő után sem kapsz visszaigazolást, akkor valami gond van, ilyenkor érdeklődj a fenti címen!

Ha egyéb problémád, kérdésed van, szintén ezen az emailcímen teheted fel, illetve scenerektől tanácsokat kaphatsz a Scene.hu Skype chaten is.

(Ha valami nagyon nagy gebasz van, akkor végső megoldásként még ott a slyspy kukac scene pont hu emailcím.)

csik2.gif

FAQ avagy a részletes szabályok

– Mit jelent az, hogy freestyle?

A freestyle esetünkben csaknem teljes technikai szabadságot jelent. Vagyis bármilyen technikával készült képpel indulhatsz, ez alól egyedül a fotó kivétel. Azaz a minimális retusálással készült egyszerű fotókat diszkvalifikáljuk.
Indulhatsz tehát raytrace képpel, pixelgrafikával, tablettel készült rajzzal, avagy saját fotók manipulálásával létrehozott képekkel, pl fotómontázsokkal. Indulhatsz papírra alkotott mű szkennelt, majd digitálisam javított változatával, de indulhatsz pl. c64-en, Amigán, Spectrumon vagy bármilyen más retro vagy gyengébb grafikai képességű gépen készült képpel is. A saját érdekedben azonban add meg milyen technikával készült a kép, hiszen a szavazásnál ez döntő tényező lehet.

– A szerzői jogokkal mi a helyzet?

Ha egy képről kiderül, hogy szerzői jogot sért, diszkvalifikáljuk. A kép jogi tisztaságáért az alkotó a felelős, a Scene.hu szerkesztősége ezügyben semmilyen felelősséget nem vállal.

A compóra nevezett képed ki fog kerülni ide a Scene.hu-ra, ingyenesen letölthető lesz, illetve fel fog kerülni a http://www.scene.org oldalra is, ami egy nemzetközi demoscene archívum. Innen szintén ingyenesen letölthető lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy képed bárki számára szabadon felhasználható, vagyis ha azt szeretnéd, hogy mások engedélyt kérjenek tőled az esetleges további felhasználásra, ezt jelezd FILE_ID.DIZ-ben (lehetőleg angolul), valamint adj meg valamilyen elérhetőséget is.

– Tényleg nincs a témát illető megkötés?

Röviden: nincs.
Bővebben: ésszerű határokon belül bármilyen témájú képpel indulhatsz. Azaz ha úgy ítéljük meg, hogy a kép valamilyen szempontból sértő lehet bárki számára, azt a képet diszkvalifikáljuk. Nem szívesen látjuk tehát többek között a rasszista, szélsőségesen erőszakos, pornográf, avagy politikai témájú képeket. A Scene.hu szerkesztősége fenntartja a jogot, hogy az általa inkorrekt tartalmúnak ítélt képeket dizskvalifikálja.

Mégis milyen felbontásban küldjem a képet?

Az ésszerű keretek az 1024*768 illetve 1280*1024-es felbontást jelentik, abból kiindulva, hogy a legtöbben ezekben a felbontásokban nézik a Scene.hu-t, vagyis hacsak nem valami szuperrészletes, többképernyő méretű, szkrollozós képet készítettél, úgy ezen a környéken érdemes belőni a felbontást. A Scene.hu-ra az összes képet előzetesként max. 640 pixel szélesre és/vagy 480 pixel magasra fogjuk konvertlni. Klikkelésre pedig megjelenik a teljes, eredeti méretű kép.

– Miért csak PNG-ben küldhetem a képet?

Azért, mert a PNG nem veszteséges tömörítésű, és a böngészők is ismerik, tehát mindenki könnyen megtudja nézni majd. Persze küldheted JPG-ben is, ha nem bánod, hogy romlik a grafikád minősége. Az Oldschool vagy max. 8bites színmélységű grafikáknál a GIF formátum is rendben van. A készítési fázisok a helytakarékosság miatt természetesen lehetnek JPG formátumúak.

– Készítési fázisok? Azt meg minek?

Készítési fázisok azért kellenek, hogy bizonyíthasd, hogy tényleg te rajzoltad a képet.  A fázisok azért is hasznosak, mert így a néző láthatja, hogy mennyi és milyen jellegű munka van a képben. Ez nagyban befolyásolja a megítélését, hiszen egy fotórealisztikus műről így kiderülhet, hogy valójában rajzolt, és máris nem fotómontázsként értékeli a néző. Fázisnak elfogadhatóak pl. raytrace képeknél az editorról lőtt screenshotok, textúrák, drótvázak képei, de rajzolt képeknél a nem teljesen kész fázisok is. A szkennelés fázisai viszont nem. Ha nincsenek fázisok, az kizárással jár. Tehát ilyen készítési fázisból legalább hármat mellékelj!

– FILE_ID.DIZ ??? Mi ez a hülyeség?

Ez az általad készített ZIP vagy RAR azonosítója. Ha felkerül pl. Scene.org-ra, akkor ennek a tartalma fog megjelenni a fájl leírásánál. Mivel a scene.org nemzetközi oldal, ezért érdemes angolul beleírni, amit mindenkivel tudatni szeretnél.
Ami mindenképpen legyen benne: nicked (ha nincs, akkor a neved), csapatod (ha van), kép címe, használt szoftverek, elérhetőséged (ha akarod), illetve egy rövid kommentár a képpel kapcsolatban. A nicked (ha nincs, akkor a neved), a kép címe, a használt szoftverek megadása kötelező meg fognak jelenni a Scene.hu-n. A kommentár nem kötelező, de ajánlott. Ha akarod, hogy az elérhetőséged, vagy honlapod linkje is megjelenjen a Scene.hu-n, akkor ezt a kommentárba írd bele, mert alapesetben elérhetőséget nem rakunk ki a Scene.hu-ra, már csak a te érdekedben, a spamek miatt sem.

– Mi számít demoscene compónak?

Demoscene compónak számítanak a demoscene partyk compói, online demoscene compók, ami pont olyan, mint ez, csak másik. Az mindegy, hogy magyar vagy külföldi. Ezen szabály megszegése szintén kizárással jár.

– Most már mindent értek, de mi az a compo?

Hát (ez) a verseny.

Categories: Online compo | Tags

28 Responses so far.

  1. avatar Jimmi says:

    Na, csak ezért a kacsáért érdemes benevezni. :)

  2. avatar slyspy says:

    Hehe, látom elég tisztára sikeredett a FAQ, mert feltűnően kevés a kérdés. :)

  3. avatar Travis says:

    Ha kevés a kérdés, azabaj? :-)

  4. avatar slyspy says:

    az nem baj. csak bizakodom, hogy minden szabály világos, okulva a zenekompóból. :)

  5. avatar ImpTímea says:

    ahhoz hogy valaki kerdezni tudjon, ahhoz is erteni kell :x

  6. avatar blala says:

    en tanultam a zenekompobol! akkor ogg-ban ugye mehet a nevezes…?

  7. avatar ImpTímea says:

    jajmar hova lett a kacsam :(

  8. avatar Travis says:

    Átalakult ezzé

  9. avatar ImpTímea says:

    jah semmi nem vesz el, csak atalakul…
    de ez sz*p*s kacsa :s

  10. en keszitek rajzot c64-en, de compo elott mindenkepp kirakom csdb-re! (persze ha nem problema…) ugy durvan a fele kesz van… remelem ma este/ejjel be is tudom fejezni…
    [ módosítva Dec.18. 17:37 ]

  11. avatar slyspy says:

    helyes, te leszel a masodik nevezo akkor :)

  12. a megadott mailcimre kuldott levelem visszadobta a szerver… h allitolag nem letezik ez a levelezesi cim! ilyenkor mit tegyek? kinek es milyen modon juttassam el a rilizt? amugy feldobtam csdb-re, meg lehet tekninteni joool!

  13. avatar pohar says:

    Leon: már megint sunát rajzoltál? :)

  14. avatar zoom says:

    Azér mer bandi elbaszta és nem gmail.hu hanem gmail.com :)

  15. avatar slyspy says:

    akkó szójjatok mááá. javítva. (karatekutya.)

  16. akkor ment com-ra… lehet orulni…

  17. avatar slyspy says:

    megjött.

  18. avatar ImpTímea says:

    nekem meg nem jott meg :)

  19. mi a fasz van? januar elseje van es semmi eredmeny????? ?? ?? ? ??

    itt van poison es soci is es az eredmenyt varjak, DEVISZONT boldog uj evet kivanunk a scene.hu-nak! WAZZEEEEEEEEEEEEEEG! ! ! ! :_)

  20. avatar Spenot says:

    Milyen eredmenyt WAZZEG, “Kép beküldésének határideje: Január 11., 23 óra 59 perc.” :P Persze Poisonnal nyilvan szokas szerint seggreszegek voltatok (vagytok?), ugyhogy ertheto a tevedes ;)

    Hepinyujir beletek is! :_)

  21. eh? multkor meg jan. 1 volt a hatarido, kitolodott? :_( francba :_) es nem basztunk be, marbocs :_) kulturalt jolnevelt c6+54+4 :_) scenerekhez meltoan viselkedtunk :_D
    [ módosítva Jan. 1. 15:16 ]

  22. avatar slyspy says:

    Leon, soha nem volt januar egy. :) (najo tervekben igen, de publikusan sosem.)
    amugy uristen mar csak 10 nap, es hol vannak a munkak????

    es c6, mi?

  23. avatar Gargaj says:

    utana d5, es futo lep g4

  24. javitva sakkbajnokok :_D

  25. avatar Parrot says:

    Látom elvagytok… :D Mindenki bújjon, vagy BUÉK, vagy mi a szösz (az olyan ici-pici kis izé…). Én is küldtem egy “csomagot”, vagy nevezést, vagy mi. Én a vödörharcos gumikacsára hajtok! ;-) A szilvesztert pedig nem alkoholos mámorban töltöttem, még mielőtt valaki megjegyezné…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára