☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

bp08review3.jpgAz idei Breakpointot már alaposan kiveséztük. Először is közvetítettük, olvashattatok összefoglalót a grafika compókról, volt review a zenei kategóriákról és zenész füllel a demókról is, összegyűjtöttük a party fotóanyagát, valamint legújabb szavazásunk is a Breakpoint releaseiről szól. Most egy rövid összefoglaló következik az összes kategóriából, ami mozgóképet generál. Mindezt a produkciók nagy száma miatt több cikkre bontva.
A Breakpoint review sorozatunk 3. részében a PC demók javát mutatom be. Egyébként itt az első, és itt a második.


PC Demo

35mm by Napalm Core

A Napalm Core egy szinte teljesen újonc portugál csapat, tavaly adták ki az első demójukat, amivel a Breeze partyt meg is nyerték. Ehhez képest itt csak a 17. helyet sikerült elérniük, egy egyáltalán nem rossz demóval. Mindezt úgy, hogy az őket megelőzők egy kivétellel valóban mind jobbak voltak. No ezért kell szeretni a Breakpointot! A srácok egyébként szépen fejlődnek, és ötleteik is vannak. A “barlangot” átszelő villamoshálózat nekem például kifejezetten tetszik.

60 seconds for Mr. Light by Anadune

A lengyel Anadune tavaly az ALLien Senses-szel közösen hozott demót, amivel a 9. helyet sikerült elérniük, ehhez képest idén szólóban csak a 15. hely jött össze. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a demo gyengébb lett hangulatilag és grafikailag is egyaránt. A történetről a cím mindent elmond, egy humanoid-villanykörte rövid életét nézhetjük meg, VIVA-barát, de még hallgatható zenei aláfestéssel.

Mrs Pavlov here tells me she is a polytoxicowomane by A Moiré Misszió Bemutatja

A Breakpoint olyan party ahol mindenki ott akar lenni, így aztán nem véletlen, hogy a Haskell scene legerősebb csapata is új demóval jelentkezett. A stílus hasonló, mint korábban: generált matematikai objektumok animálása és váltogatása, ezúttal nagyzenekari hangzású zenére. A partyn hatalmas ováció fogadta, ehhez képest csak a 14. helyre futott be. Talán nem sikerült a demo címét megjegyezni a szavazóknak? :)
(Elfelejtettünk screenshotot mellékleni a demóhoz. :) – slyspy)

Interstellar by fresh!mindworkz

A magyar scene történetének talán legaktívabb csapata, a Fresh!Mindworkz is indult a versenyen. Tavaly a SceneCON invitációját hozta 64 kilobyte-ban, idén egy demóval készültek. A látvány központi motívuma ezúttal a világűr és a cikázó fénycsíkok. Ezek majd’ minden képernyőn visszaköszönnek. A tempó igen pergő, köszönhetően Vincenzo psytrance muzsikájának. Nem ez az ő stílusa, de hallhatólag akkor sem esik kétségbe, ha épp ilyesmire van szükség.

Local Warming by Nuance

A Nuance azon ritka csapatok egyike, akik emberemlékezet – hogy pontos legyek 1991 – óta ontják magukból a demókat. A grafika kiváló, a code is jó, a zenére se lehet panasz, mégis hiányzik belőle valami. Szép-szép, de valahogy fel se merül, hogy később is megnézzem.

diego on e

Pandur és Raytraza közös projectje nyugodtan futhatott volna Black Maiden vs. Still néven is, de valószínűleg ennyire jónak ők sem találták. :) A látványban jól felismerhető Pandur stílusa, ami már fél siker, de tartalmát tekintve egyszerűen kevés a demó, mivel gyakorlatilag ugyanaz az egy scene látható két és fél percig.

Linear by SQNY

A SQNY a tavalyi év nagy felfedezettje is lehetne, hogyha már az elejétől nem lett volna gyanús, hogy a Kewlers sokadik inkarnációjával állunk szemben. A Breakpointra ők is hoztak egy demót, ami kicsit az Orange „Sea Robot of Love”-jára, és nagyon az Air „Electronic Performers” videklipjére emlékeztet. Szépen kidolgozott demo, de ez biztos kevés lesz egy újabb Most Original Concept díjhoz.

Concentrate by Adapt

Az Adapt két éve indult finn társulat, akik azóta már a 8. demónál tartanak, úgy, hogy még egyik demójuk se ért el dobogós helyezést. Ennek ellenére a lelkesedésük töretlen, és code tekintetében is szépen fejlődnek, csak sajnos eddig sem ez volt a csapat gyengéje. Összefüggéstelen, közepesen jól kinéző képernyők váltják egymást, hangulatos, de nem túl eredeti zenei aláfestéssel. Egy erős kezű grafikus-designer kellene a csapatba, és könnyen a legjobbak közé kerülhetnének.

Regus Ademordna by Excess

Az Excess úgy tűnik megtalálta a saját stílusát, legalábbis ez már a második demo, ami igen hasonló vizuális megjelenést használ. Bár ehhez az is hozzátartozik, hogy az első, Scyphozoa inkább engine-tesztnek nevezhető, mint teljes értékű demónak. Most viszont rendesen odarakták magukat a srácok, a látvány szinte együtt él Gloom ütemeivel. Vizuálisan közepesen ambíciózus demo, lehetne hosszabb is, de a design nagyon eladja.

Challenger Deep by Traction and Brainstorm

Mintha a 2007-es Breakpoint után lennénk, a Traction és a Brainstorm összeállt egy demo erejéig. Preacher és Rale a Traction coder-duója adja az effekteket, a zenéért pedig Romeo Knight felelős. Ez idáig pozitív, a gond az, hogy ezt a demót tavaly már majdnem ugyanígy kiadták. Az effektek szinte mind ismerősek valamelyik korábbi Traction demóból, a színvilág és a hangulat se sokat változott az elmúlt évben. Ha nem lett volna egy Fairytale, akkor azt mondanám, hogy zseniális, így csak annyit, hogy többet vártam…

The Beauty by Einklang.net

A party talán legnagyobb meglepetése, hogy az egykori Sanity legendás codere Mr.Pet (aki manapság már Mr. nélkül írja a nevét) is új demóval jelentkezett. Ugyan kicsit összefüggéstelenek a jelenetek, de vizuálisan helyén vannak a dolgok, az átkötések kidolgozottak, a kamerakezelés profi, és technikailag is nagyon rendben van a demo, egyértelműen dobogón lett volna a helye.

Falling Down by UKScene Allstars

Azt lehetett tudni, hogy Smash hozott valamit, de ez általában Fairlight demót jelent, senki se számított a UK Allstars-ra. Utólag valószínűleg már csak kevesen sajnálják, mert a democompo talán legeredetibb produkcióját sikerült összehozniuk. A csapatnevükhöz hűen az egész demo tipikus angol dolgokat mutat be. Szokásos demó eszközök mellett a legkarakteresebb, hogy John Cleese figurája sétál egy tipikus angol utcán, olyan hülyén ahogy azt kell, aztán ahogy a zene kezd széttöredezni, a demóban is annál extrémebb dolgok történnek. Ha valami újra vágysz, ezt nézd meg.

Shad 3 – Whitecoma by Cocoon

A Cocoon leginkább a kiváló grafikusairól, bizar témáiról és a kőkemény gitárzenés soundtrackjeikről ismert. Egy kis kisérletezés után most újra visszatértek a gyökerekhez, Shad című sorozatuk 3. részével. A felsorolt védjegyek most is kiválóan működnek, de ettől még számomra nem tűnt túl izgalmasnak a demo. Sajnos ők is beleesnek abba a hibába, hogy olyan jeleneteket fűznek össze, amiben az ember önkéntelenül a történetet keresi, olyat pedig itt nem talál. Egyébként az infofile-ban Nytrik a fiának ajánlja ezt a demót, majd ha elég nagy lesz hozzá. Igazán kiváncsi lennék, hogy milyen karikát ragasztana rá az ORTT. :)

Metamorphosis by Andromeda Software Development

Azt már a compók előtt tudni lehetett hogy az ASD valami nagy dobással készül. Compók után meg azt, hogy nem is annyira nagy az a dobás. :) Egyedi és meglehetősen szokatlan, stílusos és kiváló a zenéje, ezek a pozitívumok. Ugyanakkor engem a látvány nem tudott túl sokáig lekötni, nincs igazán íve a demónak, semmi feszültségfokozás, a befejező jelenet meg erősen deadline gyanús. :) Szóval igen ambivalensek az érzéseim, a 2. hely egész biztos nem megérdemelt, a Falling Down és a The Beaty minimum befért volna elé. Egyébként Navis elég veterán coder, így tudhatná, hogy a “zero polygon” az Orange copyrightja. :)

Masagin – Nvision 08 Invitation by Farbrausch & Neuro

A Debris tavalyi földrengető győzelem után a Farbrausch új demóval jelentkezett. Ugyan a kijelentés tényszerű, még se adja vissza jól a valóságot, hisz itt most egy Neuro demóval állunk szemben, némi Farbrausch támogatással. Paniq, aki egyébként ugye mindkét csapatban tag, a 2005-ös Die Ewigkeit Schmerzt vonalát folytatva, egy újabb 2 dimenziós vektorizált elemekből építkező demóval állt elő. Nekem már a Die Ewigkeit Schmerzt is a kedvencem volt, de ez most teljesen letaglózott. Aki a komplex matematikát keresi, az nyugodtan kutasson tovább, itt az ügyes grafikai megoldásoké a szerep, valamint a látvány változásait hibátlanul követő zenéé. Nagyon ötletes, itt-ott kicsit komolytalan, kusza, de mégis egy egész. Az év eddigi legjobbja!

A Breakpoint 2008 Review előző részei:
Első: Console demo/Real wild, Amiga 64k intro, PC 4k intro
Második: Amiga demo, Animation, C64 demo, PC 64k intro

Categories: Ajánló | Tags

6 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    Én azért erre az Einklang.net demóra beszólnek azert. Lehet, hogy nagyon jó a kód benne, meg eredeti effektek vannak, de egyrészt a zene az nagyon gyik, másrészt az az űrhajós üldözős izé a landscape fölött az mi az már, illetve hogy lehet olyan scene-t osszehozni, egy nagyon cool effektből, mint az a soklábú ugrálós valamis jelenet? És hát konzisztencia sem sok van a demóban. Kicsi szívem mindig belefájdul, ha ennyi beleölt munkát elcsesznek mindenféle elcseszett vizuálokkal, vagy éppen a koncepció hiányával. Lásd még shad 3.

  2. avatar pasy says:

    az űrhajós izé az a HD bigscreennek szólt, annak ott iszonyatosan jó hatása volt, és nagyon szép felbontása, kapott is tapsot. monitoron, stream közel sem adja vissza azt az élményt.

  3. avatar Murphy says:

    Az űrhajós rész valóban kicsit puritán, meg a csápok viccesek (lehet, hogy annak is szánta ;) ), de a zenével én így 4. hallgatásra már teljesen kibékültem, a látványhoz elmegy…

  4. avatar Bery says:

    Szerintem jobb lett volna 3-4-esével témára feldobni a demokat. Így egy-egy elsikkad majd, pedig lehetne mindről beszélni.

    Sajnos a “tecső” (by SlySpy) nagyon megöl egy-két látványt. Pl. Moiré elején a bumb-ok…

  5. avatar blala says:

    ja, a moire teljesen jutub- (es mindnfele videokodek-) ellenes. Mondjuk murphynek sikerult a ket jutub verzio kozul a rosszabbat belinkelnie, bar a masik sem sokkal jobb, pedig abbol meg a zaj (egy reszet) is kiirtottuk feltoltes elott…

    [idokozben slyspy lecserelte]
    [ módosítva Apr. 5. 13:24 ]

  6. avatar Gerzson says:

    Masagin – Farbrausch & Neuro
    legtöbb demó nyomasztó, sötét, ez viszont életvidám darab lett
    a mindenhol vektorgrafikától mondjuk kicsit rágógumi, de jól oldották meg a témákkal
    zene változása pedig méginkább emeli a hangulatot, egy egységgé állítja össze
    végére meg annyira bepörgött hogy már sajnáltam hogy vége (kevés demónál érzem ezt, legtöbbször inkább megkönnyebülök :)
    Külön kiemelném a piros kijelzős részt, robbanásra várva, tiszta hollywood :)
    A tőzsdei információs “húsvéti tojás” (ha lehet annak nevezni) váratlanul jött, volt egy másik demóban is, ott a wireless hálózat buboréka bukkant fel :)

    Metamorphosis – ASD
    szerintem a legjobb, első nézéskor vártam hogy mi lesz a vége, mi következik
    mindig meglepett valamivel, elején a rovar tetem, lufis ember szobor, olló, repülő gépállat :)
    volt mit nézni a képernyőn, sőt olyan is amit első látásra nem vesz észre az ember, odaszegezett a monitorhoz
    “textúráktól” néha már jojózott a szemem, ez talán negatívum
    viszont a zene vitte a vonalat, irányította a scrollt, talán ettől is kiváncsivá téve a nézőt, érdekessé a produkciót

    Shad 3 nálam szaggatott, mondjuk nincs túl erős gépem, nem igazán fogott meg, szörnyes témákat amúgy se szeretem

    Falling Down – Ukscene Allstars
    egyedi, de azok a mozgások… :(
    amikor metrók elütik szerencsétlent az poénos, körbe van krétával rajzolva :)
    2D-t és 3D-t jól ötvözték, színek egyes helyeken nagyon fakók

    theBeauty – Einklang.net
    érdekes effekt, de irrítált az elektromos hang meg a képzavar, biztos ez volt a cél, Kör című film ugrott be róla
    kár hogy a virág csak úgy kinő a földből, kövirózsa persze ilyen, de a legtöbb virág szárhoz kapcsolódik :) ez kicsit lehúzta
    kanyonban röpködésnél az ég nagyon szép, űrhajók levadászására még gyúrni kellett volna, kicsit játéktermi lett

    Challenger Deep
    vizes témák alapból jók, úszó halcsontos részt kihagytam volna
    második felében a mélytengeri sarkifények is jól illenek oda
    kár hogy valami csobbanós, napfény beszűrődős rész nem volt benne, mondjuk itt a tengerfenék dominált nem a felszín

    Regus Ademordna – Excess
    zenétől nagyon ütős, elején még látványos is, de vannak részek amikor nincs mit nézni, pl. labda reflektor az alagútban
    de azért megy a kedvencekhez

    Interstellar – fresh!mindworkz
    látszik hogy sok dologhoz ért a csapat
    műszakirajzos részek tetszettek, meg a bolygók keringése háttérben az “emberiség üzenetével”, elgondolkodtató
    zene követi a hightech témát

    Mrs Pavlov here tells me she is a polytoxicowomane by A Moiré Misszió Bemutatja
    jók az alakzatok, néhol hagytam volna tovább vágás nélkül, zene nyugtató
    (valami hasonlót szeretnék én is kreálni, persze csak 2D-ben először)

    60 seconds for Mr. Light
    na ezen majdnem elaludtam, csernobili táj nem túl izgalmas
    persze vártam hogy mi fog történni hősünkkel, megtalálja a foglalatot vagy találkozik Edisonnal? :)
    végül jó lett az ütközés, csak a sok futástól meg járástól már így ülve elfáradtam :)
    de a zene kedvessé teszi a történetet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára