☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

A 2007-es év legjobb rajzai

Posted by Grass on 2008-01-10, 10:11

00000unreal.jpgEltelt egy újabb év, így aktuális egy kis elemzés a grafikai produkciókkal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy demók terén a 2007-es év nagyon minőségi produkciókat jegyzett, a grafikusok nem nagyon erőltetik meg magukat. Ugyanez játszódott le a játékfejlesztés utóbbi 10 évében. Mióta csak 3D dolgok jelennek meg, a kézi grafika teljesen háttérbe szorult. Ebből következik, hogy sajnos idén is folytatódott a tavalyi trend: PC-s vonalon kevés a nevezett kép, és azokból is nagyon kevés a kiemelkedő. Szerintem a legjobb rajzok nem versenyeken, hanem egyes „lemez”újságok nyitó- vagy záróképeként jelentek meg. Visszatért egy-két alkotás erejéig Facet, Dzordan és Bridgeclaw. Előbbi talán jobb, ha nem erőltette volna a Photoshop-olást.

vagas.png
Kár egy legendának így aláásni a régi hírnevét. (Tessék megnézni Archmage újabb dolgait, lehet így is csinálni…) Valamint a lányok is aktívabbak voltak tavaly. (Mermaid, Mulm, Sade.) A C64-es grafikus scene viszont másodvirágzását, sőt túlzás nélkül állítom a legszebb napjait éli. Az a kevés ember aki ezen a 8-bites masinán rajzol új értelmet ad az egész számítógépes grafikának. A korlátolt lehetőségek ellenére (vagy talán éppen ezért) olyan művészi, – igen, ki merem jelenteni: szerintem ez már művészet – képek jöttek a napvilágra amik elégedett csettintést váltanak ki a hozzáértőktől. Na, de nézzük mik azok amik idén nekem a legjobban tetszettek.


Archmage/Andromeda, Instict – Datazombies From Hell
Big Floppy People 2007.: 1. hely
Platform: Commodore 64

Elég sokat dolgozott az idén több C64-es kép mellett PC-n jeleskedett a Noumenon és a Lifeforce demókban is.
00000archmage.jpg

Bridgeclaw/Brainstorm – Hugi #33 Title
Platform: PC
Egy kis kirándulás vissza a gyökerekhez, bár ha jobban belegondolok a 32-es Hugi-ban is szerepelt egy kép erejéig. Nagyon jó grafikussá vált az évek során. Figyelmetekbe ajánlom a hivatalos oldalát is!

00000bridge.jpg

Critikill/Brainstorm – An evil fairytale
Breakpoint 2007.: 17. hely
Platform: PC

Critikill idén nem volt valami aktív. Talán egy demóban működött közre idén a Brainstorm: Fascination II-jében illetve a Zine#12-es számának grafikai munkáiban is aktív részt vett.

00000critikill.jpg

Duce/Extend – Sweet Chili O’Mine
Assembly 2007.: 1. hely
Platform: Commodore 64
A tőle megszokott cartoon-stílus, nagyon szép kidolgozással. Lassan tényleg érdemes kinyomtatni a teljes „életművét”. Nagyon jól mutatnának együtt.

00000duce.jpg

Dzordan/Anadune – Small Wonder (Hugi SE#3 Title)
Platform: PC

Dzordan végre megint alkotott. Ez a képe kifejezetten „bejön”. A lengyel stílus minden elemével. Egy igazi scene rajz. (Hogy ez jó-e, vagy nem azt mindenki döntse el maga!?)

00000dzordan.jpg

Facet/Brainstorm – Neonrain

Platform: PC

Hmm…. Nem nagyon illik a demoscene „szent tehenét” bántani, de részemről enyhén szólva is csalódás az alábbi kép, ha mint rajzot tekintem. A kompozíció viszont jó, de Facet-ől akkor is többet vártam.

00000facet.jpg

Grass/Lethargy & CDi – Tragacs
Árok party 2007.: 7. hely
Platform: Commodore 64
Saját alkotás. No comment. :)

00000grass.jpg

Helge/Haujobb – Sex, Monster and Detail 4
Evoke 2007.: 1. hely
Platform: PC

Helge elég jó volt az idén az Evoke mellett a Breakpoint-ot is megnyerte a Sex, Monster and Detail 3-mal. Mivel ezt elérte 2006-ban és 2005-ben is így szinte biztos, hogy idén is várható egy SMD 5.

00000helge.jpg

Jailbird/Booze Design – Lucy In The Sky With a Butterfly
Árok party 2007.: 1. hely
Platform: Commodore 64
Jogosan nyerte meg. Nagyon szép alkotás. Jó scener szokás szerint a party-n befejezve.

00000jailbird.jpg

Kinnerean – Mom, look what was under my bed! Can I keep it
Assembly 2007.: 1. hely
Platform: PC

Számomra ismeretlen „előadó”. A kép ettől függetlenül tetszetős. A háttér lehetne sokkal kidolgozottabb. Egy kicsit olyan mintha azért lenne csíkos a tapéta, hogy ne kelljen vele foglalkozni.

00000kinnerean.jpg

Leon/Chorus – Dinner
Árok party 2007.: 2. hely
Platform: Commodore 64

Leon a magyar 64-esek büszkesége. Most is nagyon szép képekkel lepett meg minket. Az év végén pedig egy slideshow-val is szolgált a lelkes híveknek. Csak így tovább!

00000leon.jpg

Mermaid/Vision – You are not logged in
Platform: Commodore 64

Mermaid női versenyző. Idén nagyon sok képet készített. Egyszerűsége ellenére is az egyik kedvencem. A kislányfigura több képén feltűnik, együtt egy komplett kollekcióvá állva össze.
00000mermaid.jpg

Mirage of Focus – Clash Savior
Platform: Commodore 64

Mirage pillanatnyilag az egyik legjobb grafikus a 64-esek között. Ezen képe mellett idén összehozott egy nagyon jó kis kollekciót amit a retro játékok hőseiről mintázott meg.

00000mirage.jpg

Mulm – Trouble at the martian spring factory
The Gathering 2007.: 1. hely
Platform: PC

Újabb hölgyemény. Idén sikeresen meg is nyerte a Gathering-et. Számunkra a Rubik kocka miatt lehet különösen kedves.

00000mulm.jpg

Omen2501 – Savage Charts 2 Title
Platform: PC

Újabb újság, újabb szép kép. Omen 2501 egy újabb lengyel büszkeség. Bár én nem nagyon deklarálnám scene grafikusként, hisz mindössze a Savage-nek ad képeket. Ettől függetlenül ez az idei év egyik legjobb képe.

00000omen2501.jpg

Partikle – Merfolk
Assembly 2007.: ki lett zárva
Platform: PC

Nem tudom mi volt az ok amiért ki lett zárva a mű. Ettől függetlenül nem szeretném kihagyni az idei válogatásból őt sem. Sajnos más rendezvényen nem indult.

00000partikle.jpg

Prowler/Citron – Shroooms
Big Floppy People 2007.: 1. hely
Platform: Amiga

Kuriózum. A kép maga nem egy nagy eresztés, egyszerűen csak „oldszkúl”. Csak azért tettem be, hogy legyen azért valami igazi Amiga produkció is.

00000prowler.jpg

Ray Noa – Starport Amsterdam
Dihalt 2007.: 1. hely
Platform: PC

Oroszország büszkesége ismét alkotott. Szokásos stílusában, olyan meséset. A színkezelés mindenestre kimagasló.

00000raynoa.jpg

Rork – Ice
Riwerwash 2007.: 2. hely
Platform: PC

Ismét egy lengyel versenyező egy lengyel party-ról. Sajnos csak a kép központi alakja van kidolgozva, a környezete elnagyolt. Kár érte.

00000rork.jpg

Sade/DTIMGW – Green Eyed Mongi
Function 2007.: 4. hely
Platform: PC

Ritus visszatért. A 90-es évek legendás partylánya ezúttal grafikával örvendeztetett meg minket. Én első blikkre mugli-nak olvastam, de mint Mongi számomra nem bír értelemmel, de ezt írjuk műveletlenségem számlájára. Sajnos csak az arcrész van kidolgozva. A szemek közötti nagy távolság miatt kicsit idegen hatása van a leányzónak. Valószínűleg kevés idő volt az elkészítésére. Ja, a SceneCON-on 2-ik lett a leányzó.

00000sade.jpg

Slay/Pixeldreams – Stars Die
RiverWash 2007: 1 hely (Oldskool)
Platform: PC

32 színű alkotás Lengyelországból. Nagyon igényes pixelezési technikával. A kép pro-motion-nel készült.

00000slay.jpg

Slizgi/dma^mfl^asenses – Willow
Platform: PC
RiverWash 2007: 1 hely

Ez igen. Ilyan fantasy kép amit akár valami szép könyv borítójaként is el tudnék képzelni. Az alkotónak is nagyon tetszhet, mert a készülő hivatalos oldalának is ez a pillanatnyi kezdőképe.

00000slizgi.jpg

Unreal/Kangooroo & Faculty – Arrive Platform: PC
Breakpoint: 6. hely

Unreal idén szinte mindent megnyert. SceneCon és Function 1 hely. Szép teljesítmény. Az utóbbi időben megszokott „festős” technikával készült az általam kiemelt kép is. Szerintem ez volt tőle az idei legjobb.

00000unreal.jpg
Categories: Grafika | Tags

44 Responses so far.

  1. avatar Bery says:

    Grass, köszi ezt az összeállítást! Az az igazság, hogy mivel főleg pouet-en szemezek NAGY NÉHA party-kat, így grafikák közül csak a magyar partin indulókat ismerem, pedig nagyon tudok értékelni egy-egy jól sikerült grafikát!

    Unreal képe szerintem is eszméletlen jó, de a magyar C-64 scene is szupereket adott ki 2007-ben. Áll-leejtős szinte mind. Sade képei meg 3 éve mindig bejönnek.

    De tényleg furcsa, hogy a PC-s grafika ennyire visszavonult. :(

  2. avatar Jimmi says:

    Nagyon faja kis összeállítás lett, köszi!

  3. avatar Oswald says:

    c64es scenen eszméletlen rilizek voltak grafikailag, esetleg ossze lehetne gyujteni az egesz evet egy cikkbe :) PCn azért szorult vissza szvsz mert technikai korlátok nélkül nem poén ‘szépet’ rajzolni, meg kreatívnak is nehezebb lenni efféle ‘guidelineok’ nélkül.

  4. avatar Grass says:

    Oswald: igen.. Gondolkozom egy kis PDF füzetecskén a C64-el kapcsolatosan (Just 16 colors. Best of 2007… Valami ilyesni) . Remélem lesz időm összehozni.

  5. avatar Oswald says:

    jézusom, csak pdf-et ne :D egy izléses tök egyszerű html inkább :) hogy én mennyire rühellem a pdfet, a buzi acrobat reader legújabb dobása hogya .d64eket a registryben magára állítja, és nem lehet visszarakani vicera, készen van az egész :)

  6. avatar slyspy says:

    a tabletes rajzoláshoz valódi a rajztehetség kell, pixelezés ezt nem feltétlenül követeli meg.

  7. avatar slyspy says:

    Uhh bazz nézegettem a képeket, és volt egy amelyik nagyon nem tetszett, erre most látom, hogy hát nem Faceté…! jajajaj.

  8. avatar Oswald says:

    slyspy, ez marhaság, aki pixelezik annak rajzolnia ÉS pixeleznie is tudni kell.

  9. avatar Murphy says:

    Oswald: Szerintem igaza van slyspy-nak. Egy nagyon fontos különbség van. Tablet használatához kézügyesség is kell, a pixelezés alapvetően érzék, technika és türelem kérdése.

  10. avatar Oswald says:

    szerintem sokkal nehezebb pixelenként vagy vonalanként egy joystickkal vagy egérrel vagy billentyűzettel megcsinálni azt a körvonalat, ívet, alakot amelyet az ember megálmodott, mint kézzel. egyébként meg rajztehetségről volt szó, nem kézügyességről. rajzolni meg tudni kell ha valaki szépet akar alkotni, bármilyen eszközöket is használ. szerintem.

  11. avatar Murphy says:
    a tabletes rajzoláshoz valódi a rajztehetség kell

    ennyi volt állítva

  12. avatar slyspy says:

    Oswald: erre csak azt tudom mondani, hogy szamos pixeles grafika masolt, es ahhoz nem kell tudni nagyon jol rajzolni. lehet javitani a dolgon azzal, hogy tobb kepbol masolgatnak ossze egyet, de attol meg masolt. Ezek az emberek, es ilyen van szamos, elvesztek a tabletes mufajban.

    azok, akik viszont ugymond valodi rajztehetseggel is rendelkeznek, es nem csak maganak a pixelezesnek a technikajat sajatitottak el, hanem tenyleg eredeti temakkal tudnak eloallni, azok tobbnyire papiron vazlatoljak a dolgot, es azt ugyanugy masoljak pixelezessel, mint akik nem sajat alapanyagbol dolgoznak.
    persze el tudom kepzelni, hogy sok ev gyakorlat, es satobbi utan lehet direktbe csudaszep pixeles kepeket csinalni mindenfele tervezes nelkul (mert ugye akkor mar fejben van a sablon, es nem papiron), de azert megsem ez a jellemzo.
    tovabba vannak ezek a latvanyosan csak pixelgrafikakra jellemzo tipikus hibak, es benasagok (tehat nem mind ilyen, de ezek a hibak (pl. emberi alakoknal szembetuno) a pixelesekre jellemzoek), amik olyankor tudnak keletkezni, amikor rajzprogrammal vazlat nelkul kezdi az ember.

    tabletnel meg ugye rogton a kezirajz kerul a kepernyore, es ha valaki nem tud jol rajzolni, az rogton kiderul.

  13. avatar Murphy says:

    slyspy: No ezzel már nem értek egyet. :) A rajztudás (mondjuk én inkább grafikai tudásról beszélnék) sok részre bontható. Minimum: színérzék, formaérzék, kézügyesség, anatómiai ismeretek, eszközök ismerete (legyen az tablet, photoshop, drazlace vagy ecset), öteltek, kompozíciós érzék, meg sok-sok gyakorlás, és stílusoknak, mások munkáinak beható ismerete.

    Attól még valaki tehetséges, hogy nem fejből rajzol ugye szokás modellről festeni. Az inspirációt a legnagyobb zsenik is merítik valahonnan.

    Pont az a jó, hogy manapság a sokféle eszköz, a sok hozzáférhető információ és alapanyag lehetővé teszi, hogy olyan emberek is tudjanak nagyon jót és értékeset alkotni, akik egyébként a felsoroltak közül több dologban is gyengék.

  14. avatar Oswald says:

    slyspy,

    “azok, akik viszont ugymond valodi rajztehetseggel is rendelkeznek, es nem csak maganak a pixelezesnek a technikajat sajatitottak el, hanem tenyleg eredeti temakkal tudnak eloallni, azok tobbnyire papiron vazlatoljak a dolgot, es azt ugyanugy masoljak pixelezessel, mint akik nem sajat alapanyagbol dolgoznak.”

    tehát egyetértünk, mert ez ugyanazt jelenti mint amit én mondtam. rajztehetség ÉS pixeltechnika.

  15. avatar Oswald says:

    egy dolog itt nem volt definiálva, tablettel is lehet szart rajzolni meg pixelezéssel is, amiről én beszélek, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki kiemelkedőt alkosson. tablethez se kell rajztehetség ha nem várok el jó eredményt. miért is kellene.

  16. avatar slyspy says:

    Oswald: na de hany kiemelkedo pixelgrafika masolat…? a tobbseg tutira. szoval nem ertunk egeszen egyet, mert a klasszikus rajztehetseg nem nelkulozhetetlen a pixelezeshez
    szal a pixelezesben az is ertekelesi szempont, hogy mennyire technikas valaki 16 szinben. mitobb ez inkabb az elsodleges szempont, aztan jon csak a kep temaja. De en csak arra reflektaltam, hogy miert van kevesebb jo pc grafikus, mint pixelgrafikus. hat azert, mert pixelgrafikanal eleg lehet a pixelezesi tudas egy jo kompoziciohoz, aminek elemeit reszben masolja a grafikus, amihez nem kell tudni jol kezzel rajzolni. tabletes rajznal meg a rajztehetseg az elsodleges.

    Murphy:
    valamit felreertettel. modellrol festeni, vagyis a valosagot a sajat nezopontombol lekepezni, ezzel valami ALAPVETOEN ujat letrehozni az egy dolog, egy fenykeprol bepixelezni egy kepet, az egy masik dolog. lehet technikasan masolni, de attol az meg csak masolat. egy adott zenemuvet sok zenekar eljatszhat, megis ugyanaz a szam lesz, es a szerzoe az erdem. ha feldolgozzak valtoztatnak rajta, akkor mar valami van, de meg akkor is csak az eredeti szamnak egy ujabb verziojarol van szo.

  17. avatar Megabyte says:

    Oswald :

    PDF nem egyenlő Acrobat Reader. Az tényleg egy nagy fos. De maga a formátum sztem nem rossz. Próbáld ki pl a free PDF-Xchange PDF Viewert, ezerszer gyorsabb mint az acrobat valamiért és nem akar frissíteni, nem állít át kiterjesztéseket stb :)

    Egyébként meg FF junosztyon a legnehezebb rajzolni, ezt tanusíthatom :)

  18. avatar slyspy says:

    Oswald: ja es meg annyi, hogy pixelezni meg lehet tanulni, de a tehetseget az ugye csak ugy van vagy nincs.

  19. avatar Oswald says:

    “na de hany kiemelkedo pixelgrafika masolat…?”

    ha tablettel nőtt volna fel a scene akkor is lett volna 6 tonna vallejo kép valódi rajztehetség nélkül kopizva, és kiemelkedőek lettek volna azokhoz képest ahol valaki pálcikaembereket rajzolt a saját fejéből. ennek semmi köze az eszközhöz.

    “mert pixelgrafikanal eleg lehet a pixelezesi tudas egy jo kompoziciohoz, aminek elemeit reszben masolja a grafikus, amihez nem kell tudni jol kezzel rajzolni.”

    tablettel is lemásolom neked a mona lisat annyit tudással amennyi ahhoz kell hogy pixelezéssel lekopizzam. sőt én mint nem grafikus ha választanom lehet inkább tablettel kopizom le. szerinted pixelezve könnyebb? nehéz elképzelnem.

  20. avatar Oswald says:

    ja és még annyi hogy festeni (tabletet kezelni) meg lehet tanulni, de a tehetseg az vagy van vagy nincs. (nem értem mi olyan mágikus a tablettel kapcsolatban, minden eszközt meg kell tanulni használni, és minden szközhöz kreativitás és tehetség kell egy kiemelkedő alkotáshoz)

  21. avatar slyspy says:

    Jaj, úgy érzem nagyon nagyon elbeszélünk egymás mellett.
    állításom ennyi és nem több:

    pixelgrafikák jó része azért másolat, mert egy grafika lemásolásához nem kell tudni kézzel rajzolni. a pixelezés tehcnikáját meg lehet tanulni. ez nem tobb mint egy husver szkenner szerepe.
    ezert nyilvan az az igazi ha valaki sajat vazlatait pixelesiti.

    tablettel ha másolsz, AKKOR IS kell tudni kezzel rajzolni, mert az gyakorlatilag kézirajz. tablethez egyszeruen tudni kell rajzolni, kulonben nincs kep. ennyi.
    kézirajznál lehet fejleszteni a velunkszuletett tehetseget, de ha nincs ilyen, akkor nem lehet megtanulni. ezert tud szamos pixelgrafikus olyan jol elverezni tablettel. mert egyszeruen kiderul, hogy nem tudnak szabadkezzel rajzolni, es addig csak masolt elemekbol raktak ossze a kepeiket.

    egyszeruen lehet ezt tesztelni: a grafikus ele kell tenni egy rajzlapot meg egy ceruzat. aki tud igy rajzolni, annak nem lesz gond a tablet, aki nem, az megszivta. es tok mindegy, hogy elotte miket pixelezett.

  22. avatar Oswald says:

    az a nem mindegy hogy mit értesz rajztehetség alatt, ha a motors funkciókat akkor valóban, tablethez kell és pixelezéshez nem. én rajztehetség alatt az egész komplex összetett képességhalmazt értem/értettem ami azt eredményezi hogy valaki létre tud hozni jó képeket.

  23. avatar slyspy says:

    ja és még annyi :), hogy kiváncsi vagyok hogy csinálsz 16 szinben 320×200-ban tablettel monalizát. :)

  24. avatar Oswald says:

    szerintem alakokat, íveket, arányokat stb könnyebb tablettel, mint pixelenként. a felbontás meg nem volt kikötve :)

  25. avatar slyspy says:

    hat igen, abban igazad van, hogy a rajzolas, festeszet stb mint muveszti ag sok kepesseg megletet igenyli. mert valoban nem eleg tudni lerajzolni, amit latunk, vagy elkepzelunk, kell hozza az is, hogy el tudjuk kepzelni, plusz ne legyunk izlesficamos balfaszok, es meg rengeteg tenyezo van. ha ez mind egyutt all, akkor van az, hogy hu de kurvajokat csinal valaki. es tablettel (ami szememben gyakorlatilag egyenerteku mondjuk a festessel, vagy ceruza rajzal vagy barmi ilyesmivel) szembetunoek lehetnek a fenti barmelyik kepesseg hianya.

    Erre pelda nekem Facet grafikaja, ami technikailag egy szep darab, de tartalmilag…

    es tabletes masolgatashoz valoban eleg, ha valaki le tudja rajzolni, amit lat, es nyilvan abban is igazad van, hogy sok ilyen grafikus lehetett volna. az mar erdekesebb kerdes, hogy vajon akkor miert nincs.

  26. avatar Grass says:

    A legjobb példa szerintem a Pixel után Ps-re térés, és látványos visszaesés talán Rack-nél figyelhető meg legjobban. Pozitív példa is van: Made.

  27. avatar Murphy says:

    aaargh… firefoxnál, ha lejön egy file, ez a hülye reseteli a szövegablakot… SUXX

  28. avatar Murphy says:

    slyspy: Egyre érthetetlen számomra, hogy a fenti tényezők közül, a tablet használatának képességét (vagy a klassikus kézi rajzot) miért tekinted kiemeltnek. Vagy úgy általában a klasszikus rajzhoz kapcsolódó ismereteket. Az kialakult egy akkori eszköztárhoz, manapság nagyságrenddel több a lehetőség. Szerintem ez csak egy tényező a sok közül, ami elsősorban kézügyességgel és a tablet használatának ismeretével függ össze, attól, hogy valakinek ilyen akár egyáltalán nincs lehet zseniális grafikus. Miért ne lehetne zseniális grafikus az aki fotoshopban összerittyent egy ütős designt, néhány vektorgrafikai elemből, és pár jól érzékkel kiírt mondattal? Ez szintén egy olyan képesség ami a grafikusok 90%-ának nincs meg. Nagyon sok olyan weboldallal találkozik pl. az ember, amit profi grafikus csinál, csak épp fájdalmasan nincs érzéke a designhoz.
    Mi van a textúra és matte painter arcokkal akik szintén nem restek használni fotó alapokat is? Most ilyenkor jó-e valaki vagy sem? Szerintem kár ennyire kiemeltnek tekinteni egy képességkört.
    Egyébként a hagyományos compo kép szerintem pont azért lett kevésbé népszerű kategória, mert sokkal többféle eszközzel lehet alkotni, viszont ebből nagyon kevés fér bele a versenybe (vagy legalábbis a legtöbbel fölösleges lenne indulni). A legforróbb tiponak se lenne esélye két közepessen megrajzolt mellel szemben egy grafika compón. :)

  29. avatar slyspy says:

    De Murphy, hat hol irtam en olyat, hogy ezek nem jo dolgok? Illetve hol irtam olyat, hogy csak a tablet meg szabadkezi rajz szamit? Hat sehol.
    Igazabol nem is ertem, hogy te mit nem ertesz abban, amit irtam. :)

    En a tablet dolgot csak azert hoztam fel, mert nem is en hoztam fel, hanem amiatt kerult szoba, hogy miert nincsenek igazan jo pc-s grafikak mostanaban. A valasz: mert keves emberben osszpontosulnak a kovetkezo kepessegek:

    1. kezirajz kepesseg (tablet miatt fontos ugye)
    2. technikai tudas (mer azeee megiscsak kompjuter ugye)
    3. izles, otlet, kompozicio es az ezekkel kapcsolatos tartalmi tenyezok

    ez itt nem fontossagi sorrend, csak felsorolas. az altalad felsorolt tenykedesekhez csak a 2 es 3 abilitik kellenek, es lassuk be sokkal tobb embernek van izlese, otlete , jo szeme a dolgokhoz, mint kezirajz kepessege. talan ebbol a szempontbol lehet kiemelt a kezirajz, aka kezugyesseg, mint szuk keresztmetszet.

    lehet persze e nelkul is alkotni (en is ezt csinalom alapvetoen), de az igazan impressziv dolgokhoz nem art ha tud az ember rajzolni.

  30. avatar Maxie says:

    Aki azt mondja hogy korlatok nelkul nem lehet szepet alkotni az nezze meg a http://www.ballisticpublishing.com on a konyveket (tudom volt már de minden alkalmat megragadok a reklamra :) és nem nincs semmilyen részesedésem a dologból. :)
    Egyébként én is ugy vagyok vele hogy altalaban elkepzelem mit akarok, mit hova miert de aztan nincs tehetségem/türelmem megrajzolni szóval én sly véleményét osztom.

  31. avatar Gargaj says:

    http://www.ballisticpublishing.com/books/exotique/ – az elso oldalon kapasbol Henning Ludvigsen (=Bridgeclaw/BRS) :)

  32. avatar Maxie says:

    Akkor majd dedikaltatom vele a konyvet ha jon BPre :)

  33. avatar slyspy says:

    Ez a könyv egy halom giccs. Legyen mááá izlésetek! :)

  34. avatar Maxie says:

    Szerintem egyaltalan nem, es ellenben a freaxal ennek az oldalan nem marad meg az ujlenyomatom ha hozzáérek, szóval minőségi cucc (bocs tomcat). Dehát te zenész vagy neked ezt nem kell érteni :)

  35. avatar slyspy says:

    ja hat attol meg, hogy szep szinekkel jo papirra nyomnak szart, attol az meg nem lesz jo. ;)

  36. avatar Maxie says:

    Van akinek tetszik jó?:) Izlés dolga. Egyebkent a tobbi konyvben spec vannak ilyen latvany tervek belsoepiteszeti dolgok stb lehet hogy inkabb azokat kellene megnezned. :)

  37. avatar slyspy says:

    A Győzike kérója is benne van?

  38. avatar Grass says:

    Egész jól elkanyarodtatok 2007 legjobb képeitől… Maxie: ezért kell 2 db Freax-ot venni! Egyet nézegetni, egyet a polcra. Nekem van olyan Ballistic-om (ez alső) amin azért látszik az ujjlenyomatom, szalll, ez csak a technika kérdée szerintem. Kölönben is az Art Album a legjobb könyv a világon na! (Természetesen ezt kéretik mosolygva elolvasni :) )

  39. avatar netro says:

    Nagyonjók a kiválogatott képek .Grat a rajzolóknak ..

  40. avatar Charlie says:
    wrote
    ellenben a freaxal ennek az oldalan nem marad meg az ujlenyomatom ha hozzáérek, szóval minőségi cucc (bocs tomcat).

    Bocsde, ever heard about the latest amazing scientific breakthrough and futuristic invention: kezmosas szappannal? Ja es elotte. :)

  41. avatar slyspy says:

    Charlie: bazzzzz, csak a bunozok meg ne tudjak, mert akkor lehetne kidobni az ujjlenyomat nyilvantartasokat. ;)

  42. avatar Maxie says:

    hat en speciel hiaba mostam kezet elotte szappannal 3x..
    azonkivul ha vendeged jon es a kezebe adod akkor mit csinalsz? ‘legyszi fertotlenitsd mar a mancsaidat mielott lapozol, vagy ved fel ezt e gumikesztyut’?

  43. avatar Maxie says:

    Grass egyebkent ja valszeg a papiron mulik, vagy a nyomáson, vagy és :)

  44. avatar Sade says:

    nyuff..el vagyok erzekenyulve.. a kép cimadója Detox, neki adtam oda a nevezést, a “mongoloidot” roviditette le asszem :D
    a tavol allo szemek direktek, mindig is vonzottak a szelsoseges dolgok.. asszem valamelyik inszomnias ejszaka-hajnalban szuletett, es tenyleg nem szantam ra annyi idot, mint amennyit erdemelt volna.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára