☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Ingyenes VST eszközök – Minimogue

Posted by slyspy on 2008-01-25, 10:08

minimogue.jpgMai ajánlatunk a Minimogue VST szinti. A szinti a méltán kultikus Minimoog szintetizátor emulációja. A Minimoogról azt érdemes tudni, hogy talán a legelső kompakt analóg szintetizátor, nagyon telibetalált hanggal, jól megkonstruált kezelőszervekkel, ráadásul korához képest (1970-ben dobták piacra) praktikusan szállítható kialakítással. Nem véletlenül örvend hihetetlen népszerűségnek zenészek körében mind a mai napig. Nem is meglepő tehát, hogy egy jó állapotban lévő példányért egészen komoly összeget szokás kifizetni. Ráadásul nincs két pontosan egyformán szoló Minimoog, ami tovább növelheti egyes hangszerek értékét.
A Minimogue készítője az első verzióban pontosan átvette az eredeti kezelőfelületet, de aztán később jogi okokból új felületet kapott a szinti, valamint kiegészült még néhány effektel (delay, flanger) és további apró módosításokkal. A hangja egészen jól emulálja az eredetit, attól eltekintve, hogy az analóg rendszerek bizonytalansága hiányzik, és a lead hangszínek időnként vékonyabbak az eredetinél, de az elhangolt oszcillátorral készített hangok egészen összetéveszthetőek a valódi Mooggal. Tehát kipróbálásra nagyon ajánlott a cucc.

Categories: Zene | Tags

11 Responses so far.

  1. avatar Remage says:

    Azért érdemes megnézni a (honlapon levő minta-) hangokat egy wav-editorban is, hogy milyen borzalmakat képes ez generálni… :/

  2. avatar slyspy says:

    Hát még az igazi Moog. :)

  3. avatar Remage says:

    Naja, csak az a jel mondjuk bemegy egy másik analóg eszközbe, ami normális esetben DC-szűréssel kezd, és akkor nincs gond se a DC-vel, se a dinamikatartománnyal. Digitálisnál ez nagyobb gond (DC szűrés legalábbis ritkán szokott a plugin-ekben / mixerekben lenni)…

  4. avatar blala says:

    Hat azert legalabbis a mastering pluginekbe mind van dc-szures, nem? En naivan mint nem hozzaerto ezt gondolnam. Persze lehet hogy a kozepen se artana :)

  5. avatar Gargaj says:

    najo de a mastering plugin altalaban az effektsorozat vege, addigra meg mar atmegy minden vackon a jel…

  6. avatar slyspy says:

    nekem volt szerencsem (es varhatoan lesz is) minimoogot hasznalni, es elofordul, hogy a basszus hangszinek ranezesre teljesen el vannak folfele vagy lefele tolodva. es hiaba dc szűröm vagy akarmi, ilyen hangot csinal, ilyen lesz. A durva, hogy ha eltolom az alapvonalat, akkor nagyobb kivezerlest tudok csinalni, raengedem a dc korrekciot, es visszatolja az alapvonalat, ezzel meg levagja a kivezerelt hangot, raadasul az rms is nagyobb. en nem ertem hogy van ez, de soundoforge ezt tette. erre eddig meg nem mondott nekem senki semmi okosat.

  7. avatar Gargaj says:

    hm.. gondolom nem egyenletes / szimmetrikus a jel?

  8. avatar slyspy says:

    ez alatt mit ertesz?

  9. avatar blala says:

    dc = integral. Ha lefele csak neha megy ki de nagy amplitudoval, felfele meg gyakran de kis amplitodval, attol meg a dc lehet 0. (azt nem tudom Gargaj mire gondol, de majd kifejti, lehet hogy o is erre)

  10. avatar slyspy says:

    na megneztem mar ezeket a hangokat, ne csak a szam jarjon, es itt az egyiknel tenyleg egeszen dobbenetes elbaszas van dc ugyileg.
    olyan mintha egy kb. 1Hz-en mukodo oszcillatorra lenne ratolva az egesz. De ennek megfeleloen a szinti moge kell kotni mondjuk egy 20Hz alatt vago filter, es voila meg van oldva a problema.

  11. avatar Gargaj says:

    blala: korulbelul ja

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára