☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

fltme.jpgAssembly volt, ilyenkor mindig téma a demotermés, vagy azért, mert egy új, mindent porbatipró etalon született, vagy épp azért mert adott évben nem. :) Az idei felhozatal a legjobb éveket idézi, születtek olyan demók ami bizony újraírják a toplistákat, és a győztes ASD demója pedig már most klasszikusnak számít.

vagas.png

Lifeforce by ASD

Minek a legjobbat a végére tartogatni, kezdjük a győztes demóval. Az ASD az egyetlen nem finn csapat, akinek többször is sikerült Assembly democompót nyernie, ez azért is nagy szám, mert azért kicsit lejteni szokott hazafele a pálya. ;) A 2005-ös Iconoclast-tal, már elsők voltak, de a Planet Risk-kel is ők voltak az erkölcsi győztesek. ;) Szokásos ASD stílus, egy nagy folyam az egész, progresszív gitárzenére, néhány állejtős látványeffekttel, kicsit bizarr grafikával. A demo külön érdekessége, hogy Archmage/Andromeda is besegített a görög csapatnak. Ilyen sikerek után hogyan tovább? Gargaj idézete Navis-tól, a demo coderétől: „if anyone sees me going close to a visual studio for making another demo again, please just kill me”

Link a demo pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=31571

Media Error by Fairlight & CNCD & Orange

Amíg az ASD demót nem láttam, biztos voltam benne, hogy most összejön a Fairlightéknak a győzelem. Az eddigi legjobb demójuk, és grafikai szempontból pedig az egyik legjobb ami valaha készült. Látványvilága nagyon stílusos és modern, az egész olyan, mintha egy videoklip az MTV-ről és az előtte és mögötte leadott TV spot egybe lenne mixelve. Pont ezt hozzák fel sokan ellene, azt, hogy nem egységes. Szerintem pont ettől jó, mert a klasszikus demók hangulatát idézi. Azt már megszoktuk, hogy a Fairlight demókban Destop/CNCD és Der Piipo/Orange készíti a designt, de most feltűnnek még szokatlan arcok. Az Orange-es Frank és Sulphur ezzel a demóval tért vissza, közel tíz év után. Ugyan elsőre a Lifeforce jobban üt, de ha engem kérdeztek, ez lényegesen többször nézhető demo.

Link a demo pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=31574

Break dance not hearts by TimeScratchers


A Time Scratchers névvel én tavaly találkoztam először az Assembly shortfilm kategóriájában, ahol nagyon érdekes kavargó fraktálokból összevágott klippel indultak. A mostani demójuk is ezen a területen mozog, bár őszintén, elsőre én ebben nem voltam biztos. A fő téma egy táncoló mandelbrot, ami vicces is, meg tudományos is, de én meg voltam győződve róla, hogy ez csak egy egyszerű bitmap effekt. :) Mivel a gépemen, a három demó közül ez volt a leglassabb, illetve mivel a shaderek ott vannak az exe mellett, meggyőztem magam, hogy tévedek. ;) A technikai megvalósítástól függetlenül, ez a legeredetibb demó a compóról. Mókás és ötletes, bár kicsit hosszabb, mint kellene. Violet, a demo egyik codere egyébként bele van szerelmesedve a fraktálokba, ami a weboldalán is erősen látszik.

Link a demo pouet oldalára: http://www.pouet.net/prod.php?which=31573

Ugrás sorozatunk előző epizódjára.

Categories: Demo ajánló | Tags

17 Responses so far.

  1. avatar Gargaj says:

    Frank igazabol sose tunt el (ld. 2001 ASM gyoztes demo ugye ;)

  2. avatar Murphy says:

    Na igen, azzal sose voltam pontosan tisztában, hogy a sok janne közül melyik kicsoda :)

  3. avatar Gargaj says:

    Eetu :)

  4. avatar Bery says:

    Szerintem ez a Fairlight & Co. demo bár technikailag nagyon oké, valami hihetetlen nagy semmi egyébként. Elsőre is unalom volt végignézni, mivel nincs benne semmi egység (a közepén sem), gagyi a zenéje, és teljesen koncepciótlan (bár ettől még lehetne jó). Egyedül a halszem optikai nézet, ami zsír, meg a végén az az effekt jó kezdet.

    A TimeScratchers-t meg végképp nem értem. Ennyire gyenge volt a többi, hogy egy ilyen egyeffektes szimpla ware belefért az első tízbe?

    Kezdem nagyon értékelni a CNS demot ezek fényében! :) Az ASD meg egy helyiértékkel ezek felett van.

    [ módosítva Aug.13. 19:14 ]

  5. avatar Gargaj says:

    Nekem vmiert nem jott be az ASD… kb olyan kicsit mint amikor valaki fociban vegigcselezi a vedelmet aztan az ures kapu melle lo – valami nagyon hianyzik a demobol es nem vagom h mi, mert alapvetoen jo lenne, csak epp nem all ossze.

  6. avatar Bery says:

    Nekem általában az összes ASD demoval kapcsolatban ez az érzésem, de ezekhez képest így is istenkirály :) De nem kéne ;-)

  7. avatar d-lee says:

    Kérdezzetek fociról bátran! :D

  8. avatar Bery says:

    d-lee: ha már a demokhoz nem tudsz hozzászólni? ;-)
    [ módosítva Aug.14. 08:58 ]

  9. avatar d-lee says:

    Bery, te csak a másságoddal törődj. :D Nem tudom miért kellett titkolni ennyi évig…

  10. avatar dose says:

    Szerintem az ASD demo egyszeruen csak giccses es tul hosszu.. ja, es idegesito a zeneje is :) Viszont a finoman kidolgozott reszletek elegge buntetnek!

  11. avatar Murphy says:

    Szerintem mindegyik demo cool, de az asd demonal volt 1-2 jelenet amikor meglepodik az ember, pl mikor az ujjabol jonnek ki a csikok. Na ez az ami elsore hat, masodjara mar nem ujdonsag, es nekem egyszeruen tul sokminden van a kepernyon, farasztja az agyat, nem olyan amit sokszor meg akarok nezni. Egyebkent meg nem szabad minden demot ugyanazon a szemuvegen keresztul nezni, a keszitoknek is mas-mas a celjuk egy demoval.

  12. avatar Grass says:

    Farilight a legjobb. Nincs mese. Bár igazán a legjobb amikor a “város” bejön, az nagyon üt!

  13. avatar Chrono$ says:

    én is a fairlight-ra szavazok. orange meg a tpolm voltak régen a kedvenc pc democsapataim :) szal kötelező :)

  14. avatar Bery says:

    Na, megint a fucking name voting, ahelyett, hogy beismernéd, hogy ez szar, erre nem szavazol ;-)

  15. avatar Remage says:

    Az ASD-ben a hihetetlen elvont rendezés, és a rengeteg bele fektetett munka, ami tetszik (annak ellenére, hogy itt-ott kicsit kevésbé kidolgozott).
    Viszont nekem a Media Error a legjobb, nagyon ütős ez a stílus.

  16. avatar Grass says:

    Nem name voting, a Fairlight a legjobb! Bár a Plastic-ot is szerettem.

  17. avatar abcug says:

    Fairlight detto. Az ASD demoval az a baj(om), hogy neha nagyon ut neha meg olyan kis bugyuta kinezete van. (ami polo az iconoclastrol nagyon nem mondhato el, a zeneik meg nagyon nem az es stilusom ezert eleve hatranybol indulnak :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára