☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

C64 grafikus névsorolvasás #1 – Booze Lee

Posted by Murphy on 2007-05-16, 09:55

bl_tn.jpgUgyan már fél éves a Scene.hu, de még nagyon sok mindenről nem szóltunk a demoscene kapcsán! Új sorozatunk, a C64 grafika nagyjait próbálja bemutatni. Az első áldozat a coderként, zenészként és grafikusként egyaránt ténykedő Booze Lee of Cyberpunx. Ugyan mindenhez ért, de fő profilja a pixelezés, és leginkább a 90-es évek végének grafika kompóin elért sikersorozatáról ismert. Eredetileg Rayden néven kezdte az ős crackerdemo csapat Alpha Flight 1970-ben. Később összebarátkozott a magyar Breeze tagjaival, és az ő demóikat támogatta meg artwork tekintetében. Idővel csapatot és nicknevet váltott, számomra ismeretlen okból. Ha tudjátok miért írjátok meg! Ami engem megfogott a stílusában, az a hihetetlen színérzéke. Olyannyira jól bánik a C64 előre definiált 16 színével, hogy az IFLI képeihez nem is volt szüksége ditheringre. Ilyet először tőle láttam, és azóta is csak kevesektől.

{_IMAGE}newspost_images/bl_tmfe.gif
Too M.F. Evil by Rayden
C64 Graphics Competition at Mekka & Symposium 1997 : #1

http://scene.hu/e107_images/newspost_images/bl_lyog.gif
Little Young Old Granny by Rayden
C64 Graphics Competition at The Party 1997 : #1

http://scene.hu/e107_images/newspost_images/bl_dgm.gif
Du gemeiner Mörder – Du bist böse by Cyclone & Rayden
C64 Graphics Competition at Mekka & Symposium 1998 : #1

http://scene.hu/e107_images/newspost_images/bl_dgm.gif
Hasenzähnchen hat Angst by Rayden
C64 Graphics Competition at The Party 1998 : #1

http://scene.hu/e107_images/newspost_images/bl_vv.gif
Visualized Valediction by Rayden
C64 Graphics Competition at Mekka & Symposium 1999 : #3

http://scene.hu/e107_images/newspost_images/bl_ud.gif
Upside Down by Booze Lee
C64 Graphics Competition at fuCk-Ya #3 (1999) : #2

http://scene.hu/e107_images/newspost_images/bl_rp.gif
Rolf Peter in Psychodelic Wonderland by Booze Lee
C64 Graphics Competition at Mekka & Symposium 2001 : #3

http://scene.hu/e107_images/newspost_images/bl_mgb.png
Mr Gill Bates on XP-Trip by Booze Lee
C64 Graphics Competition at Mekka & Symposium 2002 : #1

Categories: Grafika | Tags

18 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    Kifejezetten okos képcímek.
    Az miért van, hogy olykor furcsán fakók némelyik c64 grafika színei PC-n nézve?

  2. avatar Murphy says:

    Melyik emulátorral?

  3. avatar slyspy says:

    ott van mindjárt a bal alsó kép. klikk reá.
    de ezekben a pécés c64-es rajzolóprogikban is ilyesminek tűnnek a színek.

  4. avatar Murphy says:

    A Vice screenshot módja elég furcsa képet ad, (csak a screenshot, egyébként jól néz ki,) nem kell vele foglalkozni. Én a cikkhez nem véletlenül csináltam a képeket CCS64-el.

    [ módosítva May.16. 23:04 ]

  5. avatar Grass says:

    Anno személyesen voltam a The Party 97-en… Rayden megmondta hogy: Little Young Old Granny by Rayden az bizony konvertált… (Csak azért nem zárták ki, mert a kiírásban nem szerepelt akkor még ilyen kitétel…) (Persze ez lehet, hogy csak pletyka…)

  6. avatar slyspy says:

    A többi képen is nagyon hasonló a rajzolás technikája.

  7. avatar Murphy says:

    Tudtommal Amigán rajzolt, és onnan konvertált (wiring vagy hogy hivjak az ilyet). Szinte biztos vagyok benne, hogy részben, vagy teljesen scan alapokból dolgozott (túl jók az arányok), de meggyőződésem, hogy már C64-es palettával. Olyan érzékkel használja a színeket, amitől minden általam ismert konverter fényévekre van most is. (ez pedig 97-es kép) És abban az időben nem ismertem egy grafikust sem, aki hasonló virtuózitással bánt volna a C64 16 színével.

    [ módosítva May.17. 20:58 ]

  8. avatar Chrono$ says:

    igy vannnn.. en is szkennelek. nem tudsz ilyen aranyokat rajzolni egerrel/gombokkal joystickkel.. ez van.. majd a kovetkezo generacio, akiknek a seggebol mar usb csati all ki…

  9. avatar slyspy says:

    Tablet?

  10. avatar Murphy says:

    C64 grafikáról értekezünk, hol vannak ilyenkor a Leon, Jailbird meg a Poison, akik mondjuk értenek is hozzá? :)

    [ módosítva May.17. 21:41 ]

  11. avatar netro says:

    szép képek

  12. avatar Jailbird says:

    Nahát, Rayden… Igen nehéz eset. Grafikái nagy része (ha épp nem mind) 1:1 drótolás Amigáról. Néhány képe 100%-os, 10 perces Cyclone convert. Abban az időben amikor ilyen módon sorra nyerte a compokat, nagyon sokat lobbiztunk a workstage rule-ért és láss csodát, Rayden a szabály bevezetése után teljes mértékben eltűnt a C64es sceneről. A grafikusok körében sohasem volt közkedvelt, főleg a fellengzős hozzáállása miatt.
    A “Mr Gill Bates…” képe valószinüleg a legjobb példája annak mennyire félvállról vette a C64es pixelezést és lenézte azokat akik a “nehezebb utat” válaszották. Ebben az esetben még arra sem vette a fáradtságot hogy kijavitsa a nyilvánvalóan converter által képzett color-clasheket.
    Kár érte, mert Rayden-ben ott volt a tehetség. Viszont egy tőle vett idézet szól legjobban pár éves “munkásságáról”: “Choosing the hard way might be a sign of infatuation and/or being intolerant; Nevertheless this shows an unnatural accumulation of masochistic prefference.”

    Rayden vs Cyclone

    P.S: a ditherezős dolgot nem értem, én minden IFLI képen látok dithert. És sajnos az sem főképp Rayden érdeme hanem a Brilliance/converter párosé…
    [ módosítva May.20. 19:26 ]

  13. avatar Murphy says:

    A linkelt kép C64 verzióját nem közösen csinálták? Arról írhatnál, hogy hogyan készül egy ilyen konvertált kép. Annyira jók a színek, és én ehhez képest konverterrel annyival rosszabbakat láttam, hogy nem igazán tudom elképzelni…

  14. Jailbird: osztom a velemenyed! 100%ig igazad van… budos konvert az osszes rayden kep… csak ezt igy nem mertem leirni, mert sztem sokan a nyakamnak ugrananak… en sem tartom tul sokra a munkait… es hala az egnek, nem csak en vagyok ezzel 1edul \o/ jah es jb ne felejtsd el elhozni a munkafazisaidat sceneconra… en is viszem :_D

  15. avatar Jailbird says:

    A linkelt kép szimpla átdrótozott Cyclone. És a példa alapján lehet legtisztábban látni hogy pakolta át Rayden igen egyszerűen C64-re a cuccokat. Tudomásom szerint saját convertere volt, egy nem túl tipikus szinskálát használt amit először Mirage-nál láttam még a 90-es évek elején, később Valsary egy-két képén is fellelhető volt (a közép-szürke és a rózsaszin keverésén alapszik, és általában e két szin egyike alkotja a háttérszint is – ilyen módon tud a grafikus egy extra szint kicsikarni simább, közép-tónusú szinátmenetekhez). Rayden-nél ez az átmeneti keverés volt túlsúlyban, és főleg a rózsaszin és a lila dominált, talán a sok kép miatt lett később a nevéhez kötve ez a szinezési technika.
    Viszont Groepaz soha nem terjesztett konvertere nem hiába kapta a Rayd-O-Mat nevet. Vele 2 perc alatt lehetett majdnem tökéletes Rayden-szerű grafikákat alkotni (fél óra munkával fűszerezve senki meg nem mondaná a különbséget). A Rayd-O-Mat-ot az 1999-es The Party-n (http://noname.c64.org/csdb/event/?id=6) meg lehetett csodálni működés közben is, ahol DeeKay álnéven az 1., 2. és 5. helyet hozta össze vele percek alatt. Igaz, itt nem a Rayden-skálát használta de érzékeltethető a képekkel a program minősége.
    Az egyetlen dolog amit nem vitatnék ei Raydentől, az általában igen ügyes montázsok. Habár Se7en immáron nem létező, “Art that isn’t” weblapján (a No Copy? C64 verziójaként állt fenn kb. 1 évig) közzétett Rayden-eredetikből itélve, az ötletek értékére is csak keserű szájizzel tudok gondolni.

    P.S: link beszúrásánál miért bolondul meg a comment? A beszúrt link után megismétlődik a link előtti szöveg…

    [ módosítva May.20. 21:18 ]

  16. avatar Murphy says:

    Az oka egyszerű, bugos az e107 engine ;)
    [ módosítva May.20. 21:51 ]

  17. azt hallottam tobb helyen, hogy ez a 3 kep konvert es prezentacio volt… de sose gondoltam volna, hogy dk volt a ludas a dologban ;_) ez a rayden gyerek 1szeruen egy megaLOL \o/

  18. avatar Murphy says:

    Hát, ha grafikusnak nem jó, akkor viszont nagyon jó programozó! :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára