☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Amiga harmincötödször

Posted by slyspy on 2007-04-27, 08:02

amigapower.jpgElső pillanatban felvillanyozó hír, hogy újra Amiga néven kezdenek gyártani számítógépeket, és az is nagyszerű, hogy nem sima PC-ket adogatnak el Amiga néven, hanem valóban egy új számítógépet fejlesztettek. De aztán rögtön érdeklődik az emberben a kisördög, hogy akkor ez most miért is lesz jó? Nyilván nem lehet olyan forradalmi a gép, mint az első Amigák voltak, de ha meg Amiga néven kijön egy újabb semmi extra számítógép, akkor megint meddig fog ez a felbuzdulás tartani? Hát ilyen gondolataim támadtak a hír láttán. Itt az eredeti forrás, itt van magyarul ugyanaz és itt meg az Index cikke, amiből kiderül, hogy ez már a 35. sajtóközlemény a gép feltámasztásáról. Remélem ezúttal sikerül, és bízom benne, hogy lesz valami egyéni az új gépekben, olyasmi, ami a régi szép időkben büszkeséggel töltötte el az Amigásokat (és emiatt keserű szájíz nélkül nézhettek le minden más számítógépet.:) ).

Categories: Vegyes | Tags

36 Responses so far.

  1. avatar slyspy says:

    hehe, éppen takarítok, és megtaláltam az Amiga 1200 felhasználói kézikönyvet, magyarul, Acomp kiadvány, 1993. “workbench 3.0, amiga DOS 3.0 és még sok más”

    “Az A1200 a jövő kompakt Amigája, ezért a videostúdiók, és multimédia felhasználók már lecserélték régi A500-asukat erre a modern gépre, és a jövőben is gép gyors terjedésére lehet számítani.”

  2. avatar rascy says:

    hjaj… mikor C64-em volt hogy vágytam én egy ilyen Amigára… aztán csak PC lett belőle

  3. avatar dose says:

    nekem meg c=64-em sem volt, de a pasy-nak igen ;)
    Kesobb meg nezegettuk egy helyi arcnal a demokat A500-on, akkor en is nagyon szerettem volna, de vegul PC lett belole. Aztan tavaly vegul is vettem egy A1200-at, mert az jo :)

  4. avatar pasy says:

    én emléxem, dose szerzett videókazin a500-as demókat, azt bambultuk :)

  5. avatar rachy says:

    A “35. bejelentes a feltamasztasrol” termeszetesen nem ertelmezheto, mivel mar jelentek meg uj Amiga hardverek par evvel ezelott. Hogy miert jo Amigat hasznalni: csak akkor erti meg az ember, ha kiprobalta.

  6. avatar slyspy says:

    Amiga hardver alatt konkrétan Amiga nevet éppen birtokló cég Amiga néven kiadott gépeit érted, vagy az ilyen mindeféle Amiga kompatibilis egyéb gépeket?

  7. avatar Bery says:

    Amiga notebook nem lesz? Csak, hogy le tudjuk azt is szólni Demoshow-kon ;-) De ettől függetlenül is érdekes lehetne. Bár lehet, hogy árban nem lenne versenyképes?

  8. avatar Charlie says:

    Jaj, mar ittis… Najo, nem en kezdtem, de ha mar belekezdtunk, legyen!

    Sly: kicsit trefas a helyzet, mivel:

    1., A Rachy az AmigaOne-t emliti, ami egy kelloen bugos eszakihid-probalkozasra epulo, sajat hamvaba (es a befejezett OS(ek)) hianyaba halt probalkozas volt, R.I.P. Hardverileg korulbelul egy G3-as PowerMac es egy 7-8 eves PC keverekenek fejlettsegi szintjen allt, viszont sajat Firmwareje volt, nehogy fusson rajta mas is, valamint nehogy a ra irt (egyebkent a Hyperion Entertainment altal fejlesztett, tehat ehhez sem sok koze van tenylegesen az Amiga Inc-nek) AmigaOS4 fusson mason is (konkretan foleg ne a nagy rivalis Pegasoson, ugye, ami 95% (Pegasos I) illetve 85%-ig (Pegasos II) ugyanaz a hardver volt). Mellesleg az AmigaOne-t az Eyetech nevu angol ceg arulta, az eszaki hidat gyarto tajvani MAI Logic referencia alaplapjai alapjan. Volt belole AmigaOS4-et nemfuttato valtozat is, amibol hianyzott a ROM licensz. Errol azt kell tudni h. csak Linux futott rajta, ami azert vicces, mert a gep Linux supportja korulbelul a minusz gyoknullaval egyenlo (jelenleg 0, azaz nulla disztrib tamogatja, out of the box).

    2., Az Amiga Inc. (yuck, yikes) altal most “bejelentett’ hardvereket, az az ACK Software Controls kesziti (elmeletileg), aki az elmult par evben kb. nehany beigert, elhalasztott majd lefujt bemutaton kivul nagy budos semmit se volt kepes letenni az asztalra. De a koncepcio es a korabban bejelentett specifikaciok alapjan, az erosebb gep valahol egy tuning G4 PowerMac szintjen all harverileg. Legalabbis ez a feltetelezes. Ha minden a bejelentes szerint fog tortenni (amit ketlek), akkor ez a gep fogja megkapni a jovo Amigaja matricat. Hardveresen persze kb. annyi koze lesz egy Amigahoz, mint egy PowerMacnek vagy egy Pegasosnak, de lenyeg a matrica, ugye. Meg a rajta futo OS, ami ugye AmigaOS, bar nem az Amiga Inc. fejleszti, es hol azert szeretjuk mert eredeti forrasokra epul, hol meg azert, mert annyira ujrairtak, hogy mar alig van belole az eredetibol.

    3., Ezen kivul letezik, ha minden igaz 4db kulonfele Amiga-klonozo projekt, amiknek a celja kulonfele classic-Amiga kompatibilis hardverek eloallitasa. Ebbol (AFAIK) ketto letezik mukodo allapotban, az egyik a – mellesleg nyilt forrasu – MiniMig project, valamint a Clone-A. Ezek tehat hiaba _hardveresen_ Amiga kompatibilis gepek, kepesek az eredeti, 68k-s neujrairt AmigaOS es a hozza irt progik futtatasara, nem ennek ellenere ezek nem Amigak. Remelem mindenkinek vilagos. :)

    4., Ezzel pedig el is erkeztunk a regota, sokak altal boncolgatott kerdeshez, megpedig hogy mi is az az Amiga, es mi is az az AmigaOS. Mert ugye, van a MorphOS, amit futtathatok classic Amigan (marmint a hardveren), es futnak rajta az Amigas szoftverek, de nem AmigaOS. Ez logikus, vegulis, a Linux sem Unix, mint azt tudjuk. Erted? (Jo neked, en nem.)

    5. “Amiga” laptop projektrol jelenleg csak egyrol tudok, az egykor a Pegasost, jelenleg az Efikat gyarto bPlan/Genesi parosnak van egy nem tul meggyozo probalkozasa ebbe az iranyba. A gepen nyilvan futna majd a MorphOS is, ami ugye nem is AmigaOS, csak kompatibilis (de nem, pedig igen), es allitolag meg az se, pedig szinten allitolag lopott AmigaOS forrasokra epul…

    Tehat, nemkeszul egy nemAmiga nemlaptop, amin lopott (pedig nem) nemAmigaOS fog nemfutni. Welcome to the wonderful world of the Amiga Soap Opera. En kerek elnezest.

  9. avatar Charlie says:

    Ja es azt mar meg sem emlitettem, hogy mindekozben a bullshitting kozben, van egy tokjo(-nak tuno) alaplapocska, a Samantha, amit az olasz ACube Systems barkacsol a Hyperionnal (tehat az OS fejlesztojevel) ranezesre eleg nagy egyetertesben, de ok meg nem kaptak licenszt (egyelore?), hogy az OS4-et futtassak a lapjukon, mert hiszen a licensztulajdonos most kotott partnerseget egy konkurens gyartoval. Okossag. :)

  10. avatar pasy says:

    ejnye jockey már nem szűz

  11. avatar rachy says:

    Latom Csarlsz minden alkalmat megragadsz, hogy tovabb fikazz… Ugyes es okos is vagy am! :)
    (A fenti szoveget annak fenyeben tessek olvasni, hogy Csarli baratunk MorphOS es Pegasos hivo, nagy ellensege az Amiga Inc-nek es a Hyperiont se kedveli kulonosebben. Azt hiszem ennel tobbet nem kell ide irnom, aki kivancsi barmi masra a temaban az talal eleg infot a neten, elvegre ez a portal nem errol szol.)

  12. avatar Charlie says:

    “Csarli baratunk MorphOS es Pegasos hivo”

    Na latod, ez itt a baj. Hogy csak “hivekben” tudtok gondolkodni, es ha valakinek mas a velemenye, akkor az ellenhivo, esetleg hitetlen, goj, gyaur, stb… Mindegy, szerintem is hagyjuk…

  13. avatar Chip says:

    Tokmind1 ki milyen hivo, ha valaki a konkurens platformot isteniti, attol nem lehet varni semmi mast, csak negativ kommentet.
    Amugy gratulalok, hogy sikerult ezt az ertelmetlen flame-et a scene.hu -ra is behoznod. Szanalmas…

  14. avatar Charlie says:

    Megjegyzem, a fentiek ellenere, a SceneCON-on egy AmigaOne lesz a partyszerver, es az fogja vinni az egesz halot. Mert en vagyok a Pegasos istenito kocsog. Erted.

  15. avatar rachy says:

    Akkor talan zarjuk le ezzel az egesz ertelmetlen elmelkedest: SceneCON-on minden erdeklodot szivesen kioktatunk Amiga-ugyekbol. :)

  16. avatar Charlie says:

    Rachy: en a felvilagositast jobban szeretem mint a kioktatast, dehat kinek kinek vermerseklete szerint… :)

  17. avatar pontscho says:

    Szerintem nekem mar eleg lesz csak egy rekesz sört vinnem, hogy bekesen iszogatva vegig rohoghessem egymasnak eseseteket. :) Szerintem szervezzunk belole compo-t! :)

  18. avatar pasy says:

    Esetleg tarthatnátok egy seminar-t az amigakról. Engem pl érdekelne

  19. avatar dose says:

    jó ötlet!

  20. avatar teo says:

    na huzzal vissza szepen az amiga.hu-ra fikazodni karesz

  21. avatar slyspy says:

    Arról beszélgettünk Murphy-vel valamelyik nap, hogy a flame az aktivitás jele, szóval megiscsak hajrá. :)

  22. avatar Charlie says:
    wrote
    na huzzal vissza szepen az amiga.hu-ra fikazodni karesz

    Latom nem volt eleg… Hat jo (Adam == Adam Kovalczyk, ACK; Bill McEwen == Amiga Inc., CEO):

    “Funny to see that the biggest idiots of the Amiga scene are teaming up. Bill McEwen, who hasn’t been able to give any proof of ownership of the classic Amiga OS in the past 20 months, who wanted to send me contracts “by the end of the week” (that was in february), and the guy from Canada who owes me a bunch of money for tooling cost for the 150-pin A1200 CPU slot connectors.

    Oh, and what about that money Adam got from my Swedish friend? Did he ever pay that back? I mean, his track record of “hardware development” is to take money in advance and never finish anything, always with the line “I’m just a single person”.

    Hey, I’m also alone, but I don’t make promises that I know I can’t keep. I don’t go around and cause other people financial damage by talking BS. Sure, it’s also my fault, because I made the mistake of believing ACK/Adam.

    What was that last time I called him in the office? He picked up the phone, I asked “is that Adam?”, he said “no”, and I replied “hey, you got exactly the same voice!” and he said “hey, I almost look like him, too” and hung up. Great show, really.

    I wrote numerous eMails to Adam, he never replied. I’ve sent numerous connector samples to him, he never paid any of them. I asked him to return the samples, but he obviously used them for something – maybe to “convince” investors? Is that “working behind the scenes”? Oh yeah, I forgot, this is the Amiga market, where anyone who makes a promise is hyped for years.

    This news item has a great entertainment factor. More of that!

    Jens Schönfeld”

    (Forras: http://amigaworld.net/modules/news/article.php?storyid=3721&start=120#49906)

    Few additional facts:

    1., Jens Schonfeld (Individual Computers) az egyik legregebb ota aktiv Amigas/C64-es hardver gyarto
    2., Reszben az o nevehez fuzodik a C-1 (CommodoreOne), es a most BP-n demozott Clone-A.
    3., Evek ota a Breakpoint egyik szponzora
    4., Mellesleg OS4 tamogato (gyart/gyartott bovitokartyat hozza)
    5., Utalja a Pegasost es a MorphOS-t, valamint a keszitoit egy 2002-es osszezordules ota.

    Ha az en velemenyem nem is szamit az ugyben, az “illetekes elvtarsaknak” az ove csak-csak… Szoval errol ennyit. And now let’s shoot the messenger again.

    (Es ez meg nem is a mai nap legviccesebb hire, a fenti tortenesekkel kapcsolatban, de egyelore eleg ennyi.)

    [ módosítva Apr.30. 11:02 ]

  23. avatar zoom says:

    Ejnye ha már az amigások egymást is fikázzák akkor a pécéseknek mi marad? :)

  24. avatar pasy says:

    zoom: mi majd fikázzuk a konzolosokat vagy ilyesmi

  25. avatar Charlie says:

    Ezt most ugy mondjatok, mintha a PC-s scenen (vagy egyebkent barhol) nem zajlana fikazas, globalis meretekben. :)

  26. avatar pasy says:

    dehogynem, csak eddig az amigásokra nem ez volt a jellemző

  27. avatar Bery says:

    Basszus, kódoljatok már, mindjárt party, én meg nem bírok mindenki helyett zenét rajzolni! ;-)

  28. avatar Gargaj says:

    cripple fight! :D

  29. avatar hege88 says:

    Tegnap már kint volt az új specifikáció az amiga.hu-n. Engem az lepett meg a legjobban, hogy nincs rajta AGP, hanem PCI-t szánnak videokarinak.
    2007ben már bontóban is alig lelni PCI-os videokártyát, nemhogy elfogadható teljesítményűt…

    Nem vagyok partyarc, és Amigát sem használok, (bár féltve őrzöm az 500asom), de szeretnék újra egy gépet. 1200-re alapozva azért elég macerás összerakni egy gépet (ebay+postaköltségek)
    , az újak meg csak nem jönnek.
    Leírások alapján tetszett a Pega, de már nem gyártják… :(

    Van aki tudna ajánlani objektíven, nem fikázva-cinikusan az újrainduláshoz valamit???
    Megköszönném.

  30. avatar slyspy says:

    Ja, ez engem is érdekelne.

  31. avatar Charlie says:
    wrote
    Engem az lepett meg a legjobban, hogy nincs rajta AGP, hanem PCI-t szánnak videokarinak.

    Engem meg az lep meg legjobban, hogy barki beveszi azt a konfigot. Tobb okbol is, de vegulis ez most mindegy. Amugy egy Freescale referencia lap modositott valtozata lehet, config alapjan. Egyebkent mar a Pegasos II-n (es az Efikan is) siman ki van drotozva a PCI busz AGP slotra, hogy a meg eppenhogy kaphato olcso kartyak menjenek vele (pl. R9250). Az, hogy meg ezt sem tudjak megoldani, vagy nem is akarjak, szinten minosit…

    wrote
    Van aki tudna ajánlani objektíven, nem fikázva-cinikusan az újrainduláshoz valamit???

    Jovo workstationja nem lesz belole, de remek jatek a mar emlitett Efika, bar publikus MorphOS meg nincs ra (in progress). Amig kijon, lehet UAE-zni, felfrissiteni a regi emlekeket. Fel tonna elore konfigolt UAE hardfile van a neten, peldaul a magyar AmigaSys, vagy a szlovak AmiKit. Kesobb meg igernek majd ismet nagyobb lapot, mint a Pegasos volt, csak megerosebbet, a Freescale 8641D ketmagos SoC alapjain. De errol majd akkor, ha mar itt lesz, mert addig meg barmi lehet.

    (A hozzaszolasban emlitett cuccokra lusta vagyok linket rakni, tehat use the f*cking Google.)
    (Update: par linket beraktam, hogy lassatok milyen jo vagyok hozzatok.)

    [ módosítva May. 1. 20:34 ]

  32. avatar teo says:

    ledobtak a tajgetoszrol, tulelted oszt most eszet osztol?

  33. avatar Charlie says:

    seggemre nem gyuhetne fotnak, nullapocsu homokbuzi diptrot!

  34. avatar slyspy says:

    nyugi strácok!

  35. avatar Gargaj says:

    eeeegyrohattletotes?
    (Hiaba, csak “Amiga harmincotodszor” a ckk cime, meglatszik a hangvetelen :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára