☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Legérdekesebb musicdiskek 1.

Posted by slyspy on 2007-04-03, 10:06

md-awakening_sm.jpgA musicdisk fogalmát hardcore scenereknek nem kell nagyon magyaráznom, de előfordulhat, hogy newbie-k is idetévednek, szóval azért ideírom, hogy a musicdisk az az, amikor zenészek az addig fióknak írt zenéiket egyszercsak mint egy albumot kiadják, mégpedig valamilyen futtatható környezetbe, akár kisebb demó jellegű produkcióba csomagolva. Gyakorlatilag scener zenészek albumairól lesz szó, és azért nem a legjobbakról, hanem a legérdekesebbekről, mert egyrészt egy musicdisknél a dizájn is számít, másrészt zene tekintetében legjobbnak nevezni valamit butaság lenne. Tovább.
Awakening part1 és part2

md-awakening2.jpgElsőként a lengyel ALLien Senses kétrészes musicdiskjét ajánlanám megtekintésre és meghallgatásra mindazon pajtásoknak, akik bírják az Enya jellegű new age muzsikát, főleg ha ötvözve van Középfölde lovagi zenéjével. Akik nem bírják az ilyesmi zenét, azok is nézzék meg nyugodtan, ugyanis végtelenül egyszerű eszközökkel nagyon hangulatos dizájnt sikerült a csapatnak Karol “Defactor” Sabat zenéi köré kialakítani. Bár az összhatás enyhén giccses, azonban a célt, miszerint valami nem a szokásos scene-kliséket tartalmazó dolgot hozzanak létre, maximálisan elérték.

(Sajnos nálam az első rész nem akar rendesen működni, úgyhogy a kezdőgrafikán nem tudok továbblépni, csak winampban tudtam meghallgatni a zenéket. Ha valaki tud megoldást szóljon!)

Fr-028: Brullwurfel

md-fr-028.jpgA cím alapján nehéz kitalálni, bizony, a Farbrausch produkciójáról van szó, és hogy a musicdisk méltó legyen a nagyhírű csapat eddigi munkásságához, mérete mindössze 64kb. Ez a disk egy gyűjtemény a csapat eddigi intróinak zenéiből, további közös pont a zenékben, hogy ugyanazzal a szintetizátor rutinnal készültek (vsti itt). így lehetséges a 64kb-os méret. Az előbbiekből adódik az is, hogy több zenész munkájának gyűjteményéről van szó, nevezetesen KB, Wayfinder, RP, Entropy zenéit hallgathatjuk meg. Nagyszerű funkció, hogy a muzsikákat le lehet rendereltetni wav-ba is. Piros gomb.

Variform Remixed

md-variform.jpgEz itt a klasszikus Kewlers demó, a Variform zenéjének számos zenész által készített remixeit tartalmazó musicdisk. Van itt mindenféle stílus, és magyar vonatkozás is, ugyanis az egyik zene Gargaj munkája. Kérdeztem tőle, hogy felkérték, vagy hogy ezt így hogy, és ezt válaszolta:

– Felkértek, kb annyi volt, hogy odajött LB ircen, hogy akarok-e remixet csinálni, nem azért mintha szerintük jó zenész lennék, hanem mert tudják, hogy megbízható vagyok és megcsinálom… Egyébként sokkal többen voltak, akiket kijelöltek remixelésre, de kb. az emberek fele fejezte csak be. Amúgy elég sokáig ment ez a project, asszem májusban fejeztem be a zenét és karácsony táján jött ki.

Ez a musicdisk sem kizárólag a hangja miatt érdekes, hanem a muzsikák alatt a zenékhez igazított szintén remixelt Variform effektek adják a visualt.

Blz’s whispers

md-blzwhispers.jpgVégül egy kellemesen ambient chipdisk a Razor1911-től Blz tizenkét kellemes háttérzenéjével. Minden hónapra egy, mindez négy évszakra elosztva, kicsit oldschool, de nagyon eredeti dizájnnal. Egy kalapos úr és kedvenc padjának igen bensőséges viszonyát követhetjük évszakról évszakra. Lelövöm a poént: a kalapos úr decemberben végre veséjét nem kímélve leül a padra.

Kellemes zenehallgatást!

Categories: Zene | Tags

7 Responses so far.

  1. avatar teo says:

    amigan talan ez a legigenyesebb (mondjuk nvx-tol elvarhato :)):

    http://www.pouet.net/prod.php?which=196

  2. avatar zoom says:

    Nekem az Ambrozia az örök favorit.

  3. avatar MaNiAc says:

    Basszus, elso disk (az Enyas-Kozepfoldes :D) feldobta a napomat :) Relative koran keltem es a friss, nyugodt hajnalhoz nagyon passzolt a zene! Köszi, sly, jók az ilyen cikkek, főleg azoknak, akik nem böngészik egész nap a pouet-et! :)

  4. avatar MaNiAc says:

    Erdekesseg: ha van egy WinAmp, ami fut, de le van pause-olva, valamint waveOut plugint hasznal kimenethez, akkor a WinAmp tudja szabalyozni a music diskek hangerejet – ha mar a keszitok ezt kihagytak beloluk :)

  5. avatar cmds says:

    Ambrozia mindenek felett \o/

  6. avatar slyspy says:

    Maniac: Igen, mert olyankor a wave csatorna hangerejet szabalyozza a winamp, es pont olyan, mintha a windows-os keveron allitanad a wave hangerejet. Ezzel persze minden wave csatornan szolo windows es egyeb programok hangerejet is allitod.

  7. avatar MaNiAc says:

    Jaja, tudom, csak furcsa volt, mert a legtobb demo DSound-ot hasznal. Jo, teny, hogy ez nem a klasszikus ertelemben vett demo, de akkor is :)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára