☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Commodore PC

Posted by slyspy on 2007-03-22, 13:52

commodorepc.jpgA Commodore már az úgynevezett régi szép időkben is gyártott PC-ket (lásd a képet), de akkoriban szerencsére rendesen megtervezett és normálisan kivitelezett gépeket is gyártott a PC-k mellett. Aztán csődbe ment, a nevet megvette ez is, az is, és Commodore néven mindenféle számitástechnikai bizsut gyártottak. A kör most bezárult, ismét Commodore néven fognak PC-ket gyártani.
Az újdonság egy hagyományos dzsunka pécéhez képest gyakorlatilag csakis a külcsín lesz. Lehet szép színes házat rendelni. Ezen felbuzdulva a továbbra kattintva megtudhatod, hogyan lehet neked is Commodore PC-d.


így.

mycommodore.jpg

Categories: Retro, Vegyes | Tags: ,

24 Responses so far.

  1. avatar Charlie says:

    Jaj… Ez olyan volt, mint sajtreszelovel rejszolni. Enyhen szorakoztato, de leginkabb fajdalmas…

    Egyebkent, nekem van Commodore PC-m, benne lakik az Amiga 2000-mben, es A2286AT-nak hivjak. 286/8Mhz PC kartya. OMFG! :D

  2. avatar Gargaj says:

    Egyebkent ez az egesz fogalom eleg necces, ha azt nezzuk h mit is rovidit az hogy “PC”, mert onnantol kezdve eleg sok minden annak szamit.
    [ edited Mar.22. 14:31 ]

  3. avatar pohar says:

    nem csak PC-t “gyárt” a C=, hanem PDA szerű valamiket is, amivel lehet játszani, személyi navigálni, stb…

  4. avatar slyspy says:

    Ne magyarázz, Zuzu! <- ez Charlie első hozzászolására válasz. :) [ edited Mar.22. 22:52 ]

  5. avatar Bery says:

    C= jelzés alatt egy használható termék volt a világtörténelemben – a DVD lemezek. Persze nyilván azt is más gyártotta :) Bery/majdnem ZX-Spectrum ;-)

  6. avatar Charlie says:

    Ezzel a dumaval itt nem jutsz messzire!

  7. avatar slyspy says:

    Bery/provokatőr

  8. avatar Charlie says:

    Ja. Innen is latszik hogy amit ma PC-kent ismerunk, az tulajdonkeppen egy nevtelen micsoda. Nembaj, az Amigasok elneveztek. Pl.: hogyishijjak, hurkatolto, hajtogatott hullambadog, fostalicska, fostomlo, ganajszivattyu, nehezvizgozgeneratoros villanybalalajka, intel alapu szemetbanya, stbstb… :)
    [ edited Mar.22. 15:40 ]

  9. avatar pohar says:

    kössünk bele a “DVD lemez” kifejezés használatába? :)

  10. avatar Unreal says:

    Hat ez siralmas….
    emlekszem meg az Escom AG idokre, amikor megvettek a Commodore nevet, lattam Commodore markaju szintiket…hogy ezek utan meg ez jon….azt sose gondoltam volna. Ez a mult meggyalazasa
    [ edited Mar.22. 16:59 ]

  11. avatar zoom says:

    Zsír, ennek csak felét ismertem :)

  12. avatar slyspy says:

    Persze, mert a másik felét most találta ki Charlie. ;)

  13. avatar Charlie says:

    Buszke lennek ra, de sajnos nem ez a helyzet. :)

  14. avatar Gargaj says:

    A villanybalalajka korrekt :)

  15. avatar Murphy says:

    Szvsz, ha nem ment volna csődbe még annó, kb ugyanezt csinálná. Designe-os, minőségi alkatrészből összerakott pc-ket, meg mondjuk kiegészítőket.
    [ edited Mar.22. 19:11 ]

  16. avatar Gargaj says:

    …vagy mac-eket…

  17. avatar Bery says:

    Én is utáltam mindig a BMW-seket a 120-as Skodámból ;-) De minden további félreértéseket és Charlie-t elkerülve: az Amiga egy csoda volt megjelenésekor. Egyébként meg IBM PC – innen indult. De mivel nem védték, nem titkoltál, mint a Mac, így idővel jöttek a klónok. Hála istennek, mert így megfizethető lett idővel. Sajnos, mivel így ezer féle eszköz lett, ami nagyon nehezen szabványosodott. Talán ez az egyik jó hozadéka a mai OS-eknek, hogy ma már nem kell 16 féle videokártyára megírni egy grafikus programot, mert van szabványos felület, meg követelmény a driverek felé.

  18. avatar slyspy says:

    Ja, csak ennek meg a kilencvencsilio gigas warek az eredmenye.

  19. avatar slyspy says:

    a mac is pc-ket gyárt. :)

  20. avatar Bery says:

    Nem csak ennek a következménye a nagy, robosztus OS. Pl. egy Windows nagyon sok minden kihasználására alkalmas, amiről nem is tudsz. Mivel ennek csak egy töredékére használjuk, így ahhoz képest aránytalan a méret, a hardware igény. De annak, aki él a lehetőségekkel, azért ez jó. Ugyanakkor a technika ezzel lépést tart, persze néha nem indokolt ez. Másrészt az általános komponensek, a modulláris felépítés szintén nem optimális, sem a méret, sem a sebesség szempontjából. Ellenben átláthatóbb, könnyebben fejleszthető, és egységesebb megjelenést és használhatóságot ad. Lásd még panel házak és egyedi stílusú építés.

    Sajnos az igények ellentmondóak. Mert ugye jó az, ha egy új eszköz beilleszthető, könnyen alkalmazható, de ennek ára van. Sajnos az egyedi, feladatspecifikus dolgok nem életképesek, mert ha valós igényed egy újdonságra nincs is, a szemed azért kívánni fogja :) És bizony ezért manapság aránytalan árat kell fizetni. Ami meg a kisebb rétegeknek készül, egyedibb, kevésbé általános, az meg nyilván azért drágább.

    Lehet alternatívákat keresni (mondjuk akár hobbiból), vagy akinek ez nem lényeges, annak együtt élni a trendel és számára fontosabb dolgokra fókuszálni.

  21. avatar Unreal says:

    Megfizethetoseg erdekes dolog volt egy idoben. Emlekszem mikor az Amigasokat korberoghogtek hogy 30-60e ft ot fizetnek egy Videokartyaert, mikor a pc be (ugye s3 kartyak) belekerultek par ezer forintba. Most ha jol megnezzuk nincs mar videokartya ami valamire valo 20e ft alatt…es meg gyengen saccoltam.

    Na persze ezek mar teljesitmenyben es minosegben is messze vannak de megis….

  22. avatar slyspy says:

    Ez mindaddig jo, amig a hardver kovetni tudja a szoftver igenyeit. De mar egy ideje ugy tunik, hogy elertek a mostani szamitogepek fejleszthetoseguk hatarat, es ha ez hosszu tavon igy marad (amit azert annyira nem hiszek, de ki tudja) csak a szoftver oldalrol valo okosabb hardver kihasznalas marad, ami jelenleg, ahogy te is irtad nincs a toppon.
    Nekem csomoszor eszembejut, hogy 1969-ben volt olyan szamitogep, amivel meg tudtak oldani a holdraszallast, akkor igazabol mi az a dolog, ami nekem most nem eleg a pc-mben. Es mindig arra jutok, hogy az egyre szarabb szoftverek miatt kell egyre gyorsabb gepet vennem.
    Mert ugye van egy rendereles igenyes feladat, amiatt veszek egy ketszer gyorsabb gepet, de az ujabb verzioja a renderelo warenak mar csak win xp alatt meg direktiksz85 meg framework128 alatt fut, mert egyszerubb volt megirni igy, es emiatt lehet kethavonta az ujabb verziokat a piacra tolni, es ezert a ketszer olyan gyors gepen meg lehet, hogy lassabban is tudom ugyanazt a feladatot megcsinalni.
    A sokfele szabvany meg ugye ismet csodalatos biznisz. Mert jo, hogy olcso a gep, de mar nem is tom hanyadik alaplapomat, processzoromat, ramomat, videokartyamat veszem, es ha vegiggondolom, hat kurvasok penzt koltottem erre az egeszre, es pl. nem lettem jobb zenesz, pedig hat alapvetoen zenere hasznalom.
    Magyaran a hardver erossegenek novekedese nincs aranyban a szoftverekbol kihozott teljesitmennyel.
    A demoscene ezt mar sokszor megmutatta. :)

  23. avatar Charlie says:

    En nem utalom a BMW-seket, viszont majd 120-as Skodat akarok venni… Ez most vajon jelent valamit? :-)

    (Ez meg Bery-nek ment valasz, csak forumengine rulz. :)
    [ edited Mar.23. 13:25 ]

  24. avatar slyspy says:

    Egyébként logikusan működik a fórum, csak nem átláthatón. Szóval nem bugos, csak szarul van kitalálva. Nem kell használni a reply funkciót, vagy az is lehet, hogy ki kéne inkább kapcsolni.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára