☰ Menu

Scene.hu

Magyar demoscene portál – grafikusok, zenészek, programozók alkotói közössége

Netes scene-zene gyűjtemények

Posted by slyspy on 2007-01-04, 09:01

zool.pngBiztos mindenki volt már úgy, hogy egy nehéz nap után semmi másra nem vágyott, csak 38 perc C64 zene mélyelemző végighallgatására, csakhogy sehol sem talált ilyen zenéket. Az alábbi linkgyűjtemény megoldja ezt a problémát. Azoknak is hasznos lesz, akik nosztalgikus érzületeket táplálnak a trackerelt zenék irányába, avagy csak simán érdeklődnek a muzsikás scenerek produkciói iránt.

Update: Teonak köszönhetően három oldallal bővült a lista.

C64 zene

hvsc.jpgThe High Voltage SID Collection – HVSC
C64 zene témakörben csak ezt az egy oldalt ajánlom. A HVSC egy folyamatosan bővülő SID gyűjtemény. Eddig még nem volt olyan C64-es zenéhez szerencsém, amit ne találtam volna meg ebben a gyűjteményben. Szóval ha ezt letöltötted, nincs is szükség másra. Külön érdekesség, hogy a SID-eket Deli playerrel lejátszva számos zenénél szerzői kommentár is olvasható.

Mod gyűjtemények

modarchive.jpgThe mod archive – .com és .org
Hatalmas trackerelt zenei gyűjtemény, rengeteg szerzőtől. Ami az erénye, az a hátránya is egyben: a sok gyengébb alkotás között elvesznek az igazán jó modok. Ráadásul elég sok igen jó zenésztől nincsenek is fenn zenék. A modokat műfaj szerint is kereshetjük. Praktikus funkció, de még így is nehéz igazán jó muzsikákra bukkanni. 
Jelenleg az org-on fut az új engine, a com-on a régi és itt lehet egy sample gyűjteményben is keresgélni.

sceneorg.jpgA Scene.org zene gyűjteménye
Ezt gondolom nem kell bemutatnom. Szerzők szerint kategorizált zenék, nem csak modok. Egyszerűbb az ftp-ről letölteni a muzsikákat, mint a webes felülettel bajlódni.

nectarine.jpgNectarine
Ismét egy eléggé ismert scene zene gyűjtemény. A letölthető zenék mennyiségét közepesnek mondanám, de van stream is meg számos (újabb) szerző (újabb) zenéje mp3-ban van fenn.

amp.jpgAmiga Music Preservation
Szerintem ez a legteljesebb szerzőnként katalogizált modgyűjtemény. Alapvetően amigás zenészek munkái lennének itt, de igazából úgy vettem észre, hogy szinte mindenkit meg lehet találni, aki valamilyen trackert használt életében. Mp3 zenék nincsenek. Kedves kis interjúk is olvashatóak a zenészekkel. Az oldal szerkesztője módszeresen felkutatta a zenészek elérhetőségét, és emailben elküldte mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket. Dicséretes igyekezet.
Nagyon zavaró azonban, hogy csak egyesével lehet a zenéket letölteni és a fájlnevek amigás formátumúak, ami azt jelenti, hogy a mod kiterjesztés a fájlnév előtt van, úgyhogy lehet mindent átnevezgetni…
Ettől eltekintve ez a legjobb oldal a témában.

mirsoft.jpgMirsoft.com – World of game MODs
Ez egy másik nagyon praktikus oldal. Itt játékprogramok zenéi vannak fenn, nem csak mod formátumban, de a fenti link a modokra mutat. Mi köze ennek a scene-hez? Hát az, hogy az amigás játékok nagy részének zenéjét ismert scene zenészek írták. A kínálat nagyon bőséges, a játékokból majdnem mindig sikerült az összes zenét kirippelni, De természetesen mindig az fog hiányozni, amit éppen nagyon keres az ember. Mindenképpen ajánlom ezt az oldalt.

amigamusic.jpgAmigaMusic.com
Ez az oldal egy kicsit kilóg a sorból, mert ugyan amigás játékok zenéjét meg magukat a játékokat is le lehet tölteni, de csak mp3-ban, ráadásul valami nyavalyás álsztereó hangzásban. Arról nem is beszélve, hogy majd’ minden klikk után be kell írni egy jelszót, hogy bizonyítsuk nem spambotok vagyunk. Szóval kicsit körülményes, de abban a szürreális esetben, ha valaki mindenképpen iPodon akar modokat hallgatni, de nem akar mp3-ba konvertálni, akkor megteszi ez az oldal is.

modland.jpghttp://ftp.modland.com
Ez itt egy nagyon sokféle formátumú zenét, köztük iszonyatos mennyiségű minőségi xm-et, mod-ot, s3m-et, it-t tartalmazó publikus ftp oldal. Vannak itt trackerek is, és más egyéb hasznos dolgok. A zenék itt vannak. Igen komoly gyűjtemény.

chipbench.gifChiptune.com

Nagyszerű és egyben idegesítő Workbench dizájnnal készített oldal. A névből gondolom, hogy chip zenéket lehet innen magunkévá sajátítani, de nem volt türelmem kibogarászni hogyan, mert  legtöbbször a meditáló guru mintájára készült hibaüzenetekbe botlottam. (Bizonyára én vagyok a béna, de nehezen viselem az olyan oldalakat, ahol a dizájn érdekében feláldozzák a tartalmat.)

unexotica.jpgUnexotica
Amigás játékok zenéi, a hagyományos mod-tól eltérő formátumban.  Van itt minden.
Ez meg az anya oldal.

Podcastok
A Légy című filmben a fordító a telepodot (a.k.a. teleportáló kamra) telehasnak fordította, gondolom akkor ugyanez a fordító a podcastingot hüvelymustrának fordítaná. Muhaha. A lényeg, hogy az utóbbi időben ellepték a netet a mindenféle tematikájú podcast oldalak, úgyhogy scene témában is van jópár. Én előnyben részesítem azokat, amik streamet is tudnak, mert háttérben kellemesen elduruzsol a zene, és nem kell csomó időt várnom, amíg letöltődik az aktuális mix, mert mire megérkezne, már rég az mp3 gyűjteményemet hallgatom.

hardread.jpgHardread podcast
Scene témával foglalkozó nagyszerű magyargyártmányú podcast Pohar és Vincenzo szerkesztésében. Azért szeretem, mert két zeném is benne van. Ha több lesz benne, jobban fogom szeretni.
Már folynak a tárgyalások, hogy Hardread featuring Scene.hu magyar scene music podcastolás is lesz. :)

modcast.jpgModcast
Leginkább amigás modokkal foglalkozó oldal, online meg lehet hallgatni a modokat, de csak egyesével. Van rádió is. Kellemes dolog itt-ott belekapni a listába, ugyanis a demozenék mellett sok helyen a demok is megnézhetőek videostreamben. Nosztalgiázásra kiváló. (Persze pont a How 2 skin a cat nincs fenn videóban…)

scenemusic.jpgScenemusic Podcast
A név mindent elmond. Tematikuson készített mixekkel, streammel, igen idegesítő indító szignállal, számok közötti felkonffal. Összességében érdemes meghallgatni. Különösön a 10. podcastot ajánlom a jazz zenék miatt (Ahoj Carlos!),  de a 11. is igen jó lett.

blibbblobb.jpgBlibb Blobb
Chip zenék több platformról és amigás modok felváltva. Ez ilyen ez.

surprise.jpgSurprise podcast
Nagy meglepetésre egy mindenféle scene zenével foglalkozó oldal.

8bitmayham.jpg8bit mayhem
C64 fanatikusok örömére C64 zenék mp3-ban. Vallatóeszköznek sem utolsó.

c64take.jpgThe C64-take away podcast
Itt C64 zenék remixei hallhatóak.

Remixek

c64remix.jpgRemix64.com
Világos, hogy C64 zenék remixeiről van szó. A zenéket igazából a Remix.Kwed.Org-ról lehet letölteni, az oldal is ide linkel, viszont itt lehet olvasni a szerzők bemutatkozó oldalait, ha valakit ilyen részletekbe menően érdekel a dolog. Természetesen leginkább hobby-remixekről van szó, ennek megfelelően ingadozik a minőség is. Talán majd egyszer a scene.hu-n lesz róla szó, hogy kitől mit érdemes meghallgatni.

amigaremix.jpgAmigaremix.com
Csak nem egy amigás modok remixeivel foglalkozó oldal? De.

Kellemes zenehallgatást!

Categories: Zene | Tags

10 Responses so far.

  1. avatar vincenzo says:

    bocs, hogy szőrszálhasogatok, de ahogy a logon is rajta van: HVSC és nem HVSD a high voltage sid collection :)

    kieg:
    http://www.hvsc.org tools menüpontjánál van egy rakat lejátszó program, pl sidplay, sidplay2, de én pl kedvelem az xmplay-t és a hozzá letölthető sidplugint. szép álsztereot csinál a sidekből.
    http://www.un4seen.com

    ja és az infok a zenékről a localhost/c64music/documents/ -ben vannak :)

    [ edited Dec.28. 16:15 ]

  2. avatar slyspy says:

    ahhhh, és kétszer is képes voltam elcseszni. kösz.

  3. avatar slyspy says:

    a http://www.hvsc.org/ az a Huron Valley Soccer club. :)

  4. avatar vincenzo says:

    hoppá :)

  5. avatar pohar says:

    vak vezet világtalant… :)
    [ edited Dec.29. 20:46 ]

  6. avatar slyspy says:

    Siket a süketet.

  7. avatar vincenzo says:

    ne hallgassatok rám, süket vagyok. a korrekt cím pedig (ha még nem jöttetek volna rá :) )
    http//hvsc.c64.org :)

  8. avatar teo says:

    ezek szerintem meg emlitesremeltoak:

    http://www.exotica.org.uk/tunes/unexotica/ – amigas game zenek
    http://ftp.modland.com (anon ftp) – mindenfele trackelt formatumok gyujtohelye
    http://www.chiptune.com/ – mar csak a felulet miatt is :)

  9. avatar slyspy says:

    Köszi! Az exoticat direkt hagytam ki, mert legtöbbször a sima modok tömörített formátumairól van szó, azok meg máshol is vannak.
    A másik kettőt nem ismertem, de nagyon jók. Bár a modland 4ch mod gyűjteménye úgy látom egyezik a amp gyűjteményével. Na jól beleírom a cikkba.

  10. avatar teo says:

    hja eleg troger lett az uj chiptune, regebben azert nem dobalt ennyi gurut :)
    chiptune rajongoknak akkor egy masik alternativa, bar regota nem nyultak hozza sidek:
    http://chip.scene.hu/
    [ edited Jan. 4. 13:05 ]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Ugrás a lap tetejére Ugrás a lap aljára